Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Οριστικό! Χωρίς όριο ταχύτητας παραμένει η Autobahn

Ελλάδα 8:15
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οριστικό! Χωρίς όριο ταχύτητας παραμένει η Autobahn

ΝΕΑ

Οριστικό! Χωρίς όριο ταχύτητας παραμένει η Autobahn

ΝΕΑ

Τα μεγαλύτερα κόμματα της χώρας, SPD, FDP και οι Πράσινοι συμφώνησαν πως δεν θα θεσπιστούν όρια ταχύτητας σε τμήματα των γερμανικών αυτοκινητοδρόμων που είναι no limit.

Advertisement
Advertisement

Τα τρία κόμματα μεγάλα πολιτικά κόμματα που σχεδιάζουν να δημιουργήσουν μια νέα γερμανική κυβέρνηση απέκλεισαν πρόσφατα την επιβολή γενικών ορίων ταχύτητας στους γερμανικούς αυτοκινητόδρομους.

Η συμφωνία που έχει υπογραφεί από τους Πράσινους, τους Σοσιαλδημοκράτες και το FDP ως βάση για συνομιλίες συνασπισμού αναφέρει ότι: «Εδώ δεν θα υπάρχει γενικό όριο ταχύτητας».

Advertisement
Advertisement

Αυτή η πρόταση σημαίνει ότι το κόμμα των Πρασίνων παραιτήθηκε από τη δήλωση του μανιφέστου να επιβάλει ένα γενικό όριο ταχύτητας 130 χιλιομέτρων ανά ώρα στους γερμανικούς αυτοκινητόδρομους.

«Δεν μπορούσαμε να θεσπίσουμε κάποιο όριο ταχύτητας», παραδέχτηκε το υψηλόβαθμο στέλεχος των Πράσινων, Robert Habeck.

Το φιλελεύθερο FDP δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να θεσπιστεί ένα όριο ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους, οι οποίοι φημίζονται σε όλο τον κόσμο ως μερικοί από τους μοναδικούς δρόμους όπου οι οδηγοί αυτοκινήτων μπορούν να οδηγούν όσο γρήγορα θέλουν χωρίς να παραβιάζουν τον νόμο.

Advertisement

Ο ηγέτης του SPD, Olaf Scholz, είναι γνωστό ότι ήταν απρόθυμος να επιβάλει όριο ταχύτητας, παρά την επίσημη στάση του κόμματός του υπέρ του περιορισμού των ταχυτήτων.

Άλλοι πρότειναν ότι ένα γενικό όριο ταχύτητας θα συμβάλει στη μείωση των ατυχημάτων και θα σώσει ζωές, αν και πολλές από τις πιο επικίνδυνες περιοχές του αυτοκινητόδρομου έχουν ήδη όριο ταχύτητας.

Advertisement

Σύμφωνα με δημοσκόπηση νωρίτερα φέτος, σχεδόν τα δύο τρίτα (64%) των Γερμανών τάσσονται υπέρ της καθιέρωσης ενός γενικού ορίου ταχύτητας στην Autobahn.

Οι φήμες που κυκλοφόρησαν τις ημέρες μετά τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου υποδηλώνουν ότι το FDP ήταν έτοιμο να υποχωρήσει σχετικά με το όριο ταχύτητας, εφόσον οι Πράσινοι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να αρχίσουν επίσημες συνομιλίες συνασπισμού με το συντηρητικό CDU. Το FDP ταιριάζει καλύτερα με το CDU από το SPD για τα περισσότερα οικονομικά ζητήματα.

Ως εκ τούτου, οι Πράσινοι μπορεί να θεωρούσαν την εγκατάλειψη των ορίων ταχύτητας ως αποδεκτό τίμημα για την εξασφάλιση πιο αριστερών πολιτικών αλλού.

Advertisement

Η απόφαση ωστόσο δεν έχει ακόμη τεκμηριωθεί. Οι διαπραγματευτές θα ζητήσουν τώρα την έγκριση των κομμάτων τους πριν ξεκινήσουν επίσημες συνομιλίες βάσει της δημοσιευμένης πρότασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Σοκ! Έρχεται όριο 130 χλμ./ώρα στην Autobahn
Πιάνει 332 χλμ./ώρα και τα κρατάει στην Autobahn (+video)
Γερμανία: Autobahn χωρίς όρια ταχύτητας μόνο για ηλεκτρικά;