Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αυτοκίνητα: Όλος ο πλανήτης δουλεύει για την Κίνα

Ελλάδα 0:51
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αυτοκίνητα: Όλος ο πλανήτης δουλεύει για την Κίνα

ΝΕΑ

Αυτοκίνητα: Όλος ο πλανήτης δουλεύει για την Κίνα

ΝΕΑ

Τα πράγματα είναι απλά: η Κίνα είναι και επίσημα η νέα μεγάλη υπερδύναμη στην αυτοκινητοβιομηχανία. Και είμαστε ακόμα στην αρχή.

Advertisement
Advertisement

Τα νέα που φθάνουν από τους οργανισμούς που μετρούν τις παραγωγικές δυνατότητες της Κίνας είναι εντυπωσιακά. Και ιδίως σε ό,τι έχει να κάνει με την αυτοκινητοβιομηχανία και την εκρηκτική άνοδο που σημειώνουν όλοι οι δείκτες.

Τα πρώτα μηνύματα ήρθαν πέρσι, όταν με τις εξαγωγές οχημάτων να αυξάνονται κατά 54% σε ετήσια βάση σε 3,1 εκατομμύρια μονάδες, η Κίνα είχε ξεπεράσει για το 2022 τη Γερμανία ως η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής οχημάτων στον κόσμο.

Για φέτος, και με βάση τα στοιχεία από εμπορικούς ομίλους των δύο χωρών, η Κίνα κατάφερε να ξεπεράσει και την Ιαπωνία, και να γίνει η μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής οχημάτων στον κόσμο.

Advertisement
Advertisement

Ο τελευταίος απολογισμός της Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων της Ιαπωνίας δείχνει ότι οι εξαγωγές οχημάτων της χώρας αυξήθηκαν κατά 17% σε ετήσια βάση σε 2,02 εκατομμύρια το πρώτο εξάμηνο. 

Αντίθετα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα εξήγαγαν 2,34 εκατομμύρια οχήματα την περίοδο αυτή, σημειώνοντας άλμα 77% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων της Κίνας.

Για την ίδια περίοδο, η αξία των εξαγωγών οχημάτων της Κίνας εκτοξεύθηκε κατά 110% στα 46,4 δισ. δολάρια, δήλωσε η CAAM αυτό το μήνα, βασιζόμενη σε τελωνειακά στοιχεία.

Advertisement

Η άνοδος των εξαγωγών οχημάτων της Κίνας οφείλεται στη ζήτηση στο εξωτερικό για ηλεκτροκίνητα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των πλήρως ηλεκτρικών οχημάτων και των plug-in υβριδικών.

Κατά το πρώτο εξάμηνο, οι εξαγωγές ηλεκτροκίνητων οχημάτων από την Κίνα εκτινάχθηκαν κατά 160% σε περίπου 534.000 μονάδες, δήλωσε η CAAM τον περασμένο μήνα.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Όλα για χάρη των Κινέζων!
Η Κίνα, η Ευρώπη και τα φτηνά ηλεκτρικά
Προβληματισμός και ανησυχία από την κινέζικη «εισβολή» στην Ευρώπη