Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Όλα όσα γνωρίζουμε για το νέο Dacia Duster

Ελλάδα 3:33
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Όλα όσα γνωρίζουμε για το νέο Dacia Duster

Mobility

Όλα όσα γνωρίζουμε για το νέο Dacia Duster

Mobility

Το Duster έχει εξελιχθεί σε ναυαρχίδα για τη Dacia, καθώς είναι ένα μοντέλο με πολλές αρετές που μέσα στα χρόνια αναγνωρίστηκαν από την αγορά και η μάρκα «ανταμείφθηκε» σημειώνοντας πολλές πωλήσεις.

Advertisement
Advertisement

Οι πωλήσεις του Duster από το 2010 έως και σήμερα, έχουν ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια αυτοκίνητα σε όλες τις αγορές όπου είναι διαθέσιμο.

Εν αναμονή της τρίτης και τελείως νέας γενιάς του μοντέλου που θα κάνει ντεμπούτο στις αγορές το 2024, βάζουμε σε μια σειρά τις ενδείξεις που έχουμε για να δούμε τι μπορούμε να περιμένουμε από τη Dacia για τη νέα έκδοση του μοντέλου με το οποίο έχει αλλάξει ουσιαστικά το προφίλ της.

Advertisement
Advertisement

Ο δυσκολότερος στόχος που έχει μπροστά της να πετύχει η Dacia, είναι η διατήρηση της πολύ καλής σχέσης τιμής- αξίας, στοιχείο για το οποίο διακρίνεται το Duster από την πρώτη κιόλας στιγμή που διατέθηκε στην αγορά. Από εκεί και πέρα, οι εκδόσεις εξοπλισμού και μετάδοσης, θα είναι αυτές που θα διατηρήσουν το Duster στην κορυφαία θέση που κατέχει έως και σήμερα από το 2010 που διατίθεται στην αγορά.

Φυσικά και περιμένουμε βελτιώσεις σε ότι έχει να κάνει με την αισθητική αλλά και τη συνολική ποιότητα του αυτοκινήτου, κυρίως στα πλαστικά της καμπίνας. Εμφανισιακά, το νέο Duster το περιμένουμε να έχει πολλά στοιχεία από το πρωτότυπο Bigster των φωτογραφιών που είδαμε από την Dacia στις αρχές του 2021.

Advertisement

Το Duster θα μπορούσε να γίνει μια μικρότερη έκδοση του Bigster, το οποίο και αυτό με τη σειρά του έχει επιβεβαιωθεί πως θα προωθηθεί για παραγωγή. Κατά τα συνήθη, περιμένουμε πως το νέο Duster θα είναι στην ουσία ένα μικρότερο Bigster σε ότι έχει να κάνει με την αισθητική του προσέγγιση.

Advertisement

Αυτό που είναι σίγουρο πως θα πρέπει να περιμένουμε στο νέο Duster, είναι η μάσκα με το νέο λογότυπο της εταιρείας, έτσι όπως το είδαμε στο πρωτότυπο Bigster, με τη διαφορά πως δεν θα είναι φωτιζόμενο, αναδεικνύοντας τη διάθεσή του για αυξημένες εκτός δρόμου ικανότητες. Σε αυτό το μήκος κύματος, περιμένουμε και τη διατήρηση των εκτεταμένων επιφανειών στο αμάξωμα από μαύρο πλαστικό.

Αντίστοιχα και στην καμπίνα, όπως αποκάλυψε το πρωτότυπο Bigster, θα πρέπει να περιμένουμε μια μεγαλύτερη οθόνη αφής κεντρικά τοποθετημένη στο ταμπλό, ενώ θα έχει φτάσει και η ώρα για χρήση ψηφιακού πίνακα οργάνων. Οι διαστάσεις του νέου Duster θα είναι λίγο αυξημένες, με το μήκος του να υπολογίζεται πως θα προσεγγίζει τα 4,6 μέτρα (από 4,34 που είναι στην τρέχουσα εκδοχή του).

Advertisement

Σίγουρο πρέπει να θεωρείται και το ότι η νέα γενιά του μοντέλου θα χρησιμοποιεί νέα πλατφόρμα και όχι την ίδια με το υπάρχον Duster, η οποία θα είναι προφανώς κοινή ανάμεσα στα δύο νέα μοντέλα. Μιλάμε για μια νέα, πιο μεγάλη σε μήκος εκδοχή της CMF-B του Ομίλου Renault, η οποία θα εξυπηρετήσει τόσο το Duster του 2024, όσο και το Bigster, η έκδοση παραγωγής του οποίου αναμένεται να παρουσιαστεί το 2025.

Η Dacia έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να προσφέρει οχήματα που θα χρησιμοποιούν κινητήρες εσωτερικής καύσης και θα την κρατάει σε επαφή με το κοινό της που θεωρεί θεμελιώδη αξία τη χαμηλή τιμή αγοράς. Είναι επιβεβαιωμένο το ότι η CMF-B είναι συμβατή με ήπια υβριδικά σύνολα, όπως και με plug in αλλά και αμιγώς ηλεκτρικά.

Αυτό θα σημαίνει ότι το Γαλλικό B-SUV θα μπορούσε να κληρονομήσει το plug-in υβριδικό σύστημα του Renault Captur E-Tech ή εκείνο του Nissan Juke Hybrid, που συνδυάζουν έναν ατμοσφαιρικό τετρακύλινδρο βενζινοκινητήρα 1,6 λίτρων απόδοσης 94 ίππων με έναν ηλεκτροκινητήρα 49 ίππων. Ορατό είναι και το ενδεχόμενο διατήρησης των τετρακίνητων εκδόσεων.

Αυτό θα είναι και ένα ακόμα στοιχείο που θα κάνει το Dacia Duster να ξεχωρίζει στο πλαίσιο του ανταγωνισμού της κατηγορίας, μια και δεν είναι πολλές οι προτάσεις των B-SUV που προσφέρουν αυτό το χαρακτηριστικό. Όπως και οι προκάτοχοί του, έτσι και η τρίτη γενιά του Dacia Duster, αναμένεται πως θα διατηρήσει τη γραμμή παραγωγής στο Mioveni της Ρουμανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Renault – Dacia: Πλήρης γκάμα με υγραέριο LPG
Με το Dacia Duster 1.5 dCi 4×4 στον Φενεό
Η Dacia θα αντικαταστήσει το Spring το 2024