Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Όλα όσα γνωρίζουμε για το ρομπότ Optimus 2 της Tesla (+video)

Ελλάδα 16:46
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Όλα όσα γνωρίζουμε για το ρομπότ Optimus 2 της Tesla (+video)

ΝΕΑ

Όλα όσα γνωρίζουμε για το ρομπότ Optimus 2 της Tesla (+video)

ΝΕΑ

Ο Ίλον Μασκ δείχνει ότι η Tesla μάλλον ήταν το «όχημα» για την ανάπτυξη των υπόλοιπων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας που έχει ιδρύσει για την υλοποίηση των ιδεών του. Το ανθρωποειδές ρομπότ είναι μία από αυτές.

Advertisement
Advertisement

Το 2021 ο Ίλον Μασκ ανακοίνωσε το νέο φιλόδοξο επιχειρηματικό και τεχνολογικό σχέδιο της Tesla: Την εξέλιξη και τη δημιουργία του Optimus, του ρομπότ-βοηθού το οποίο θα έχει σκοπό να συνδράμει τον άνθρωπο σε κάποιες εργασίες.

Η αρχική αναφορά ήταν για την εκτέλεση οικιακών, δηλαδή να πραγματοποιεί τις δουλειές του σπιτιού, επιτρέποντας περισσότερο ελεύθερο χρόνο για το ανθρώπινο είδος.

Από τότε, χάρη και στην ανάπτυξη της γενικής τεχνητής νοημοσύνης, το Optimus αναβαθμίστηκε τεχνολογικά και σε ό,τι αφορά στον χαρακτήρα του και μετονομάστηκε σε Optimus 2.

Advertisement
Advertisement

Πλέον, τα στελέχη της εταιρείας κάνουν λόγο για ένα ανθρωποειδές ρομπότ. Ήδη, πέρυσι είδαμε το επίπεδο εξέλιξής του σε σχετική επίδειξη.

Το ρομπότ μετατρέπεται σε μια πλατφόρμα η οποία δεν θα εκτελεί απλώς κάποιες οικιακές εργασίες με μηχανικό τρόπο αλλά θα είναι σε θέση να αλληλοεπιδρά ως έναν βαθμό με τον άνθρωπο. Ο Μασκ έχει δηλώσει ότι το Optimus 2 θα εξελιχθεί σημαντικά εντός των επόμενων ετών και ότι θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλους τομείς.

Advertisement

Τι εννοούσε με αυτό; Ότι πιθανόν να χρησιμοποιηθεί και από τον στρατό. Σε μια τέτοια περίπτωση, η εξέλιξή του θα επιταχυνθεί -όπως συμβαίνει πάντα όπου εμπλέκεται αυτός- και θα αλλάξει ο ρόλος του ρομπότ.

Advertisement

Άλλωστε, δεν θα είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό με εταιρεία του Μασκ και τον αμερικανικό στρατό (και όχι μόνον αυτόν), Οι δορυφόροι της «Starlink» έχουν χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας για να πληγούν στρατιωτικοί στόχοι της πρώτης, καθώς το στρατιωτικό σύστημα GPS δεν ήταν τόσο αποτελεσματικό σε ειδικές επιχειρήσεις.

Η δημιουργία του Optimus 2 εξυπηρετεί ακόμα ένα όραμα του Μασκ: Την αποστολή στον πλανήτη Άρη με σκοπό να δημιουργηθούν οι πρώτες εγκαταστάσεις σε αυτόν για τον μελλοντικό εποικισμό του από τον άνθρωπο. Τα ανθρωποειδή ρομπότ θα συμβάλλουν στην εκτέλεση εργασιών στην αφιλόξενη επιφάνειά του, σε κάθε στάδιο δημιουργίας τους και επέκτασής τους.

Τα στελέχη της Tesla δεν ανακοινώνουν λεπτομέρειες για την πορεία εξέλιξης του Optimus 2, για το λογισμικό του και για τις δυνατότητες πού έχει αναπτύξει ως τώρα, κάτι που είναι λογικό και αναμενόμενο.

Advertisement

Ωστόσο, έχει γνωστοποιήσει ότι το ύψος του είναι 1,73 μέτρα και ότι το βάρος του φτάνει τα 68 κιλά με συγκεκριμένη συστοιχία μπαταριών. Αυτές, πιθανόν να είναι τύπου MNC (λιθίου νικελίου κοβαλτίου οξειδίου του μαγγανίου), ωστόσο η Tesla έχει ανακοινώσει ότι θα μπορεί να έχει και ιόντων λιθίου (4680).

Τέλος, το Optimus 2 θα έχει ταχύτητα γρήγορου βαδίσματος που θα φτάνει έως τα 8 χλμ./ώρα, θα μπορεί να σηκώσει στα χέρια του βάρος έως 20 κιλά και έως 150 κιλά σε πάγκο, δηλαδή ενώ είναι ξαπλωμένο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
To ρομπότ Optimus της Tesla και ποιες αλλαγές θα φέρει
Tesla: Ασταμάτητο το εργοστάσιο του Βερολίνου!
Με Tesla λεωφορεία η Ελλάδα;