Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Οδηγούμε το νέο Toyota Prius Plug in Hybrid στη Γερμανία

Ελλάδα 11:54
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οδηγούμε το νέο Toyota Prius Plug in Hybrid στη Γερμανία

ΝΕΑ

Οδηγούμε το νέο Toyota Prius Plug in Hybrid στη Γερμανία

ΝΕΑ

Στην 5η πλέον γενιά του το Toyota Prius είναι πιο ηλεκτρικό και πιο όμορφο από ποτέ. Το οδηγούμε στο Αμβούργο και επιβεβαιώνουμε ότι είναι και ένα από τα πιο ολοκληρωμένα plug-in υβριδικά της αγοράς.

Advertisement
Advertisement

Όταν πριν από 25 χρόνια η Toyota ξεκινούσε δειλά-δειλά το μεγάλο ταξίδι της στην υβριδική τεχνολογία, κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει τις εξελίξεις που εμφανίζονται στις ημέρες μας.

Οι Ιάπωνες είχαν την μαγική έμπνευση (και τη βιομηχανική αυτοπεποίθηση) να βγάλουν στην ευρεία παραγωγή ένα αυτοκίνητο πολύ μπροστά από την εποχή του, ένα όχημα που αποτέλεσε σημείο καμπής για τις εξελίξεις στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία.

Τα υπόλοιπα είναι απλά ιστορία… Με πάνω από 21 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως υβριδικών μοντέλων, η Toyota καθιερώθηκε ως ο σημαντικότερος παράγοντας εξέλιξης αυτής της τεχνολογίας και η εταιρία που γνώρισε στον κόσμο μία πρώτη -και, κυρίως, λειτουργική- μορφή εξηλεκτρισμού της αυτοκίνησης.

Advertisement
Advertisement

Η καθολική αποδοχή του Prius σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, οδήγησε την Toyota να προχωρά με σταθερά βήματα εξέλιξης όλα αυτά τα χρόνια, φθάνοντας πλέον στην 5η του γενιά. Μία γενιά που συμπλέοντας με τα νέα δεδομένα της ηλεκτροκίνησης θα προσφέρεται αποκλειστικά ως plug-in υβριδικό μοντέλο.

Με το νέο Prius η Toyota δίνει μία ακόμα επιλογή στην πληθώρα τεχνολογιών που έχει παρουσιάσει στις διεθνείς αγορές, με αυτοκίνητα κυψελών καυσίμου, αμιγώς ηλεκτρικά, PHEV αλλά και τα κλασικά πλήρως υβριδικά της.

Advertisement

Το σημαντικότερο γεγονός αυτής της νέας γενιάς είναι σίγουρα η ολοκαίνουργια βάση, μια εξελιγμένη εκδοχή της πλατφόρμας TNGA, η GA-C 2.0, η οποία έχει δεχθεί αρκετές βελτιώσεις σε σχέση με τις υλοποιήσεις που συναντάμε σε πληθώρα μοντέλων της εταιρίας.

Advertisement

Πρόκειται για μία πλατφόρμα που διαθέτει κορυφαία στρεπτική ακαμψία, μειωμένο βάρος ενώ μπορεί να δεχτεί πλήθος κινητήριων συνόλων σε συνδυασμό με ενσωμάτωση μπαταριών, χωρίς όμως να επηρεάζονται οι εξαιρετικοί χώροι για τους επιβάτες.

Μία εξίσου σημαντική εξέλιξη σε σχέση με την προηγούμενο γενιά είναι η εντελώς διαφοροποιημένη σχεδίαση του αμαξώματος. Πιο ισορροπημένο, με πολύ μοντέρνες γραμμές δανεισμένες και από την ηλεκτρική σειρά μοντέλων της Toyota και ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες, το νέο Prius είναι ένα αυτοκίνητο που ξεχωρίζει και πέρα από το τεχνολογικό του υπόβαθρο.

Οι καθαρές γραμμές του αεροδυναμικού αμαξώματος υποστηρίζονται από το μειωμένο ύψος, το αυξημένο πλάτος αλλά και το μεγαλύτερο κατά 50 χιλιοστά μεταξόνιο. Η μείωση του μήκους κατά 46 χιλιοστά λειτουργεί επίσης θετικά στην οπτική εντύπωση ενός πολύ στιβαρού και γεμάτου δυναμισμό σχήματος.

Advertisement

Χαρακτηριστικό βέβαια είναι το έντονα κεκλιμένο παρμπρίζ που στην ουσία αποτελεί ουσιαστικά οπτική συνέχεια του καπό και συντελεί στην εικόνα ενός κουπέ αμαξώματος (το πλάι είναι ίσως το πιο χαρισματικό τμήμα του σχεδίου). Από κει και πέρα όμως, σημείο αναγνώρισης είναι η στενή μάσκα και οι εξίσου στενοί προβολείς όπως επίσης και η διαμόρφωση του πίσω μέρους, μαζί με τους τροχούς των 19 ιντσών.

Στο εσωτερικό κυριαρχούν οι μεγάλες οθόνες τόσο για τον πίνακα οργάνων όσο και για το σύστημα infotainment, ενώ αναβαθμισμένα είναι και τα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού.

Στο κέντρο του ταμπλό δεσπόζει η τελευταία γενιά του συστήματος πολυμέσων, με αναβαθμισμένα γραφικά και περαιτέρω δυνατότητες συνδεσιμότητας.

Όπως αναμενόταν, τόσο ο εξοπλισμός άνεσης όσο και ο αντίστοιχος ασφάλειας είναι πλήρης και περιλαμβάνει την εμπλουτισμένη «ομπρέλα» συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας Toyota Safety Sense.

Το νέο Prius υιοθετεί φυσικά όπως αναμενόταν την εξέλιξη της πλήρως υβριδικής διάταξης του βενζινοκινητήρα των 2.0 lt που αποδίδει συνδυαστικά 223 ίππους (164 kW) στην αποκλειστικά διαθέσιμη έκδοση plug in hybrid.

Η μπαταρία του νέου Prius διαθέτει ενεργειακή χωρητικότητα 13,6 kWh και πλέον βρίσκεται τοποθετημένη κάτω από τα πίσω καθίσματα προκειμένου να μην κλέβει πολύτιμο χώρο από το χώρο αποσκευών. Με μέγιστη ισχύ 3,5 kW η συγκεκριμένη μπαταρία χρειάζεται γύρω στις τέσσερις ώρες για μία πλήρη φόρτιση.

Το σημαντικότερο βέβαια είναι πως εξασφαλίζει σύμφωνα με την Toyota, αυτονομία περίπου 69 χιλιομέτρων, δηλαδή σχεδόν 50% περισσότερο από τον προκάτοχό του. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως το νέο Prius θα είναι προαιρετικά διαθέσιμο και με σύστημα φωτοβολταϊκών που παράγει αρκετή ενέργεια προκειμένου να καλυφθούν έως και 1.250 χιλιόμετρα ετησίως.

Η πρώτη οδηγική επαφή μας με το νέο Prius είχε γίνει πριν μερικούς μήνες στην Ελλάδα, την οποία είχε επιλέξει η Toyota για την παγκόσμια πρεμιέρα του αυτοκινήτου. Βέβαια, το Prius δεν βρισκόταν ακόμα στην τελική μορφή παραγωγής του, και έτσι βρεθήκαμε και πάλι στο τιμόνι του για τις οριστικές μας πλέον εντυπώσεις.

Οδηγώντας το νέο Prius σε μερικές σύντομες αλλά απόλυτα αντιπροσωπευτικές διαδρομές στο Αμβούργο και τα περίχωρά του, η πρώτη αβίαστη εντύπωση είναι ότι αυτή η νέα γενιά είναι συνολικά αναβαθμισμένη και στο οδηγικό κομμάτι.

Αυτό που αντιλαμβάνεσαι αμέσως και είναι διάχυτο σε κάθε διαδρομή είναι η αίσθηση μίας συνολικής premium ποιότητας που αποπνέεται. Κάτι που οφείλεται κατά κύριο λόγο στο κορυφαίας στιβαρότητας πλαίσιο και στην έμφαση που έδωσε η Toyota στην μείωση των κραδασμών και των θορύβων κατά την κύλιση.

Η θέση οδήγησης είναι τοποθετημένη πιο χαμηλά (κάτι που έχουμε αρχίσει να ξεχνάμε με την κυριαρχία των SUV…) στοιχείο που σε «δένει» με το αυτοκίνητο. Η αμεσότητα στις εντολές του οδηγού είναι επίσης ένα στοιχείο που το κάνει ευχάριστο κατά την κίνηση μέσα στην πόλη, με την ηλεκτρική σφραγίδα να γίνεται παντού εμφανής στην γραμμικότητα και την αβίαστη παροχή της ισχύος.

Η ανάρτηση λειτουργεί υποδειγματικά, παρά τα 1.600+ κιλά του αμαξώματος και τις 19άρες ζάντες, ενώ και το τιμόνι έχει όση αίσθηση θα χρειαστεί ο χρήστης ενός τέτοιου, κατά βάση οικογενειακού, μοντέλου.

Η εναλλαγή συνθηκών κίνησης και εμπλοκής των κινητήρων περνά παντελώς απαρατήρητη, καθώς η Toyota έχει φθάσει το σύστημά της σε ένα απίστευτο επίπεδο εξέλιξης και λειτουργικότητας στην πράξη.

Το νέο Prius μπορεί να κινηθεί με απόλυτη ησυχία και αρχοντιά ως αποκλειστικά ηλεκτρικό για όσο διαρκεί η μπαταρία του. Και στη συνέχεια να εκμεταλλευτεί το υβριδικό υπόβαθρο της ιαπωνικής εταιρίας, για να αποδειχθεί ιδιαίτερα σβέλτο (0-100 χλμ./ώρα σε 6,7 δευτερόλεπτα) αλλά και άκρως πολιτισμένο και ευχάριστο.

Η δύναμη είναι πανταχού παρούσα, ιδίως στο πρόγραμμα Sport, ενώ ο κινητήρας εσωτερικής καύσης έχει πλέον αποβάλλει σε μεγάλο βαθμό τις κακές του συνήθειες, με το κλασικό «βουητό» των υβριδικών της Τoyota να είναι μεν υπαρκτό, αλλά σαφώς λιγότερο ενοχλητικό και περιορισμένο μόνο στις υψηλές στροφές.

Κατά την διάρκεια της παρουσίασης στην Γερμανία, η Toyota είχε φροντίσει να έχει διαθέσιμες και τις προηγούμενες γενιές του μοντέλου. Οδηγώντας κάποιες από αυτές, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν δύο στοιχεία.

Το πρώτο έχει να κάνει με το πόσο μπροστά από την εποχή της ήταν εκείνη η έμπνευση που είχε η Toyota στο μακρινό 1997, να παρουσιάσει την πρώτη γενιά του Prius. Το οδηγήσαμε για λίγα χιλιόμετρα, και ήταν πραγματική αποκάλυψη το πως η ιαπωνική εταιρία είχε καταφέρει σε μία τόσο πρώιμη εποχή να παρουσιάσει ένα τόσο πλήρες αυτοκίνητο, σε μία εποχή που η ηλεκτροκίνηση -και μάλιστα σε μαζική παραγωγή- ήταν κάτι που έμοιαζε με σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Το δεύτερο στοιχείο που εντυπωσιάζει είναι τα τεράστια βήματα εξέλιξης που έχουν γίνει μέσα σε αυτές τις πέντε γενιές του Prius. Βλέποντάς τα δίπλα-δίπλα αλλά και οδηγώντας τα το ένα μετά το άλλο, βρίσκεσαι μπροστά σε μία… διαγαλαξιακή μεταφορά, με την τεχνολογία αλλά και την γενικότερη σχεδίαση των αυτοκινήτων να έχει κάνει άλματα στον χώρο και στον χρόνο που δύσκολα συνειδητοποιείς αν δεν έχεις τέτοιες ευκαιρίες να τα συγκρίνεις side-by-side.

Συνοψίζοντας, το νέο Toyota Prius είναι με διαφορά η πιο ολοκληρωμένη εκδοχή του αυτοκινήτου, και εκείνο που δείχνει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο την υπεροχή της ιαπωνικής εταιρίας όταν αναφερόμαστε σε υβριδικά συστήματα κάθε τύπου.

Ως plug-in υβριδικό πλέον έχει αυξήσει αισθητά την ηλεκτρική του «υπογραφή», αποτελώντας μία ιδανική επιλογή για όποιον θέλει τα καλά και των δύο κόσμων. Και μάλιστα με το βιομηχανικό status  και την εγγύηση που προσφέρει το όνομα της Toyota με τα τόσα χρόνια εμπειρίας σε αυτή την τεχνολογία.

Το τίμημα όμως για το μεγάλο τεχνολογικό άλμα είναι λίγο… αλμυρό. Το νέο Prius έχει ανέβει αισθητά σε κόστος, με την βασική έκδοση Style να ξεκινά από τις 47.670 ευρώ, την πιο πλούσια Loung από τις 49.170 ευρώ, και την κορυφαία Lounge Plus να αγγίζει τις 54.850 ευρώ.

Τα νούμερα αυτά δικαιολογούνται σε μεγάλο βαθμό τόσο από την PHEV αρχιτεκτονική. Όσο και από το γεγονός ότι κατά την πάγια τακτική της εταιρίας δεν λείπει απολύτως τίποτα σε εξοπλισμό άνεσης και ασφάλειας ακόμα και από την αρχική έκδοση.

Όπως και να έχει, το νέο Prius διαμορφώνει μία εντελώς νέα κατάσταση στα PHEV αυτής της εποχής, με την τεχνογνωσία και την εμπειρία της Toyota να προσθέτουν την απαραίτητη υπεραξία για όσους θέλουν να κάνουν το άλμα σε αυτά τα χρήματα.

Είναι το καλύτερο, το πιο όμορφο και σίγουρα το πιο εξελιγμένο τεχνολογικά Prius που φτιάχτηκε ποτέ. Και ένα από τα πιο αποδοτικά και ευχάριστα PHEV της αγοράς ανεξαρτήτως κατηγορίας. Και αυτό, όπως και να το κάνουμε, έχει το κόστος του..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οδηγούμε το νέο Toyota Prius Plug in Hybrid στην Αττική
Πόσο πιο «αλήτικη» μπορεί να γίνει η Toyota; (+video)
Toyota: Τιμά το ένδοξο παρελθόν με δύο «καυτές» συλλεκτικές εκδόσεις