Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Οδηγούμε στην Γερμανία: Νέο Opel Zafira Life

Ελλάδα 11:36
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οδηγούμε στην Γερμανία: Νέο Opel Zafira Life

ΝΕΑ

Οδηγούμε στην Γερμανία: Νέο Opel Zafira Life

ΝΕΑ

Όσα παίρνει ο… Ρήνος ή καλύτερα Όσα «φέρνει» ο Ρήνος. Στις όχθες του ποταμού, που χαρακτηρίζει την Γερμανία παρουσιάστηκε η τέταρτη γενιά για ένα μοντέλο ορόσημο της Opel. To Zafira.

Advertisement
Advertisement

 

Ένα μοντέλο, τρία μεγέθη, όλα με έως εννέα θέσεις νέο όνομα: Opel Zafira Life. Με τολμηρή σχεδίαση και ισορροπημένες αναλογίες, άνεση και διάκοσμος που θυμίζουν «Lounge», μετακινούμενα δερμάτινα καθίσματα και πανοραμική οροφή. Λειτουργικότητα με συρόμενες πόρτες, που  ανοίγουν ηλεκτρικά με μία κίνηση του…. ποδιού.

Advertisement
Advertisement

Πριν από είκοσι χρόνια η Opel μας παρουσίασε ένα ριζοσπαστικό (τότε) όχημα που δημιούργησε μία οικογένεια/ οικογενειακών οχημάτων και τώρα βλέπουμε την συνέχειά του, την εξέλιξη του και το πέρασμα στην τέταρτη γενιά του.

Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: Πρώτον ότι μεγαλώσαμε και δεύτερον ότι το Zafira εξελίσσεται. Παραμένει ένα άνετο πολυχρηστικό όχημα (MPV) το οποίο η Opel θα προσφέρει σε τρία μήκη: «Small» στα 4,60 μέτρα, «Medium» 4,95 μέτρα και «Large» στα  5,30 μέτρα καθένα από τα οποία διαθέτει μέχρι εννέα καθίσματα. Η έκδοση «S» του Zafira Life είναι περίπου δέκα εκατοστά μικρότερη από το υπάρχον Zafira, ενώ το «L» είναι περίπου 65 εκατοστά μακρύτερο (ίδιο με το επιβατικό Vivaro Combi van). Σκοπός την Opel είναι, το Zafira Life να καλύψει τρεις κατηγορίες και να γίνει σημείο αναφοράς μεταξύ των MPV με πολλαπλά καθίσματα.

Advertisement

To Zafira Life εξοπλίζεται με τέσσερις κινητήρες diesel: 1500 κ.εκ. (102 και 120 ίππων) και 2000 κ.εκ. (150 και 177 ίππων). Οι εκδόσεις με τον 1500σάρι κινητήρα έχουν εξάρι κιβώτιο ταχυτήτων ενώ το δίλιτρο έχει αυτόματο οχτώ σχέσεων.

Για καλύτερη ελκτική πρόσφυση, το Zafira Life είναι εξοπλισμένο με το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης IntelliGrip, ενώ για όσους θέλουν κάτι παραπάνω είναι άμεσα διαθέσιμο και 4×4 (φτιάχνεται από την Dangel, εταιρία που ειδικεύεται στην τετρακίνηση). Ως το 2021 η Opel θα προσφέρει μία αμιγώς ηλεκτρική έκδοση.

Advertisement

Ένα μοντέλο, τρεις επιλογές

Είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε και τα τρία (Μικρό, Μεσαίο, Μεγάλο) Zafira Life στις πολύ όμορφες διαδρομές στις όχθες του Ρήνου και σας παρουσιάζουμε τα χαρακτηριστικά τους: Οπτικά το εμπρός μέρος έχει όλα τα στοιχεία αναγνώρισης αλλά και ταυτότητας του μοντέλου και της μάρκας. Τα φωτιστικά σώματα θυμίζουν το νέο Corsa ενώ υπάρχουν στοιχεία από τα Astra αλλά και Insignia (ιδιαίτερα στο κάτω μέρος του προφυλακτήρα. Στα πλάγια μην περιμένετε σχήματα και μοτίβα αφού οι επιφάνειες είναι μεγάλες και δύσκολα μπαίνουν σε φόρμες, ενώ πίσω το σχήμα σβήνει αρμονικά αλλά του λείπει κάτι που θα το κάνει να ξεχωρίζει. Σας θυμίζουμε πως στα MPV μεγάλο ρόλο έχει η λειτουργικότητα και στον βωμό της θυσιάζονται οι ομορφιές και τα στοιχεία ταυτότητας. Η πίσω πόρτα ανοίγει ως πολύ χαμηλά ενώ μπορείτε να ανοίξετε μόνο το τζάμι της.

Advertisement

Το «Small» εντάσσεται στα compact πολυμορφικά, αλλά χάρη στην εκμετάλλευση του χώρου δίνει την δυνατότητα μεταφοράς έως εννέα ατόμων. Επίσης διαθέτει μικρό κύκλο στροφής (11,3 m), οδική συμπεριφορά, επιβατικού αυτοκινήτου και δύο συρόμενες πόρτες ελεγχόμενες από αισθητήρες, Αυτές ανοίγουν ηλεκτρικά με μία απλή κίνηση του ποδιού, όπως οι πίσω πόρτες των Astra Sports Tourer και Insignia Sports Tourer. Η λειτουργεία αυτή είναι σύφωνα με τη  Opel μοναδική στην κατηγορία.

To Zafira Life «Medium» (όπως και το Zafira Life «Large») έχει μεταξόνιο 3,28 μέτρα, είναι μακρύτερο κατά 35 εκ. και έτσι έχει περισσότερο χώρο για τα πόδια των πίσω επιβατών, που το κάνει ανταγωνιστικό στην κατηγορία D των μεσαίων πολυμορφικών. Μεγάλο ατού είναι για το μεσαίο (και το μεγάλο) μοντέλο η πίσω πόρτα. Φτάνει ως τον προφυλακτήρα και δίνει ευκολότερη πρόσβαση για φόρτωση/εκφόρτωση καθώς και μεγαλύτερο του ενός τόνου ωφέλιμο φορτίο.

Τέλος το Zafira Life «Large», προτάσσει τον τεράστιο χώρο αποσκευών του (περίπου 4.500 λίτρα), με τον οποίο ανταγωνίζεται ακόμα και τα μεγαλύτερα πολυμορφικά μοντέλα.

Το MPV της Opel διατίθενται με πέντε, έξι, επτά ή οκτώ διατάξεις δερμάτινων καθισμάτων. Κορυφαία έκδοση η πολυτελής «Lounge» διατίθεται στα μοντέλα με μακρύ μεταξόνιο. Τα εμπρός καθίσματα έχουν λειτουργία μασάζ και ηλεκτρική θέρμανση, ενώ πίσω υπάρχουν τέσσερις μετακινούμενες δερμάτινες πολυθρόνες, κάθε μία με φαρδύ μαξιλάρι έδρας 48 εκ. Οι επιβάτες μπορούν να κάθονται ο ένας απέναντι στον άλλον, έχοντας στη διάθεσή τους άφθονο χώρο για τα πόδια. Το πτυσσόμενο τραπέζι αναδιπλώνεται, απελευθερώνοντας πρόσθετο χώρο για μικροαντικείμενα.

Οι περισσότερες εκδόσεις του Zafira Life έχουν ύψος κάτω από 1,90 m που σημαίνει ότι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπόγεια γκαράζ – σημαντικός παράγοντας για χρήση mini bus ξενοδοχείου.

Όπως είναι αναμενόμενο από το νέο Opel δεν λείπουν τα συστήματα υποστήριξης οδηγού. Μία κάμερα και ένα ραντάρ παρακολουθούν την περιοχή μπροστά από το όχημα. Το σύστημα αναγνωρίζει πεζούς που διασχίζουν το δρόμο και ενεργοποιεί ελιγμό φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης σε ταχύτητες έως 30 χλμ.Το cruise control προσαρμόζει την ταχύτητα σε αυτή του προπορευόμενου οχήματος, επιβραδύνει αυτόματα και μπορεί να μειώσει την ταχύτητα στα 20 χλμ εάν χρειαστεί. Τα συστήματα Διατήρησης Λωρίδας Κυκλοφορίας (Lane Keep Assist) και αναγνώρισης κόπωσης (drowsiness alert) προειδοποιούν τους οδηγούς εάν βρίσκονται πολλή ώρα στο τιμόνι και χρειάζονται διάλειμμα. Η υποβοήθηση Μεγάλης Σκάλας Φώτων (High Beam Assist), που εναλλάσσεται αυτόματα μεταξύ μεγάλης και μεσαίας σκάλας, ενεργοποιείται σε ταχύτητες άνω των 25 χλμ. Επίσης μοναδική σε αυτή την κατηγορία είναι η έγχρωμη προβολή του head-up display που εμφανίζει την ταχύτητα, την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα και πληροφορίες πλοήγησης.

Η καλή σφαιρική ορατότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική στα μεγαλύτερα οχήματα, για παράδειγμα σε στενούς δρόμους, ή όταν στρίβουν σε αστικές περιοχές. Αισθητήρες υπερήχων στους εμπρός και πίσω προφυλακτήρες προειδοποιούν τον οδηγό για κάθε είδους εμπόδια στο παρκάρισμα. Η εικόνα από την κάμερα οπισθοπορείας προβάλλεται στον εσωτερικό καθρέφτη ή στην οθόνη 7 ιντσών – η δεύτερη με οπτικό πεδίο 180 μοιρών με πανοραμική θέαση.

Η μεγάλη έγχρωμη οθόνη αφής 7 ιντσών διατίθεται με τα συστήματα infotainment Multimedia και Multimedia Navi. Και τα δύο συστήματα περιλαμβάνουν ενσωμάτωση τηλεφώνου μέσω Apple CarPlay και Android Auto. Το Multimedia Navi διαθέτει επιπρόσθετα πλοήγηση στο Ευρωπαϊκό δίκτυο με τρισδιάστατη απεικόνιση.

Σημεία ενδιαφέροντος (POIs) σε μεγάλες πόλεις προβάλλονται με ποιότητα «Full HD». Προαιρετικά, η γεωγραφία μιας διαδρομής σε ταξίδια cross-country απεικονίζεται πολύ ρεαλιστικά. Χάρη στο Opel Connect, το σύστημα πλοήγησης περιλαμβάνει δελτία κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο που ενημερώνουν για την τελευταία κατάσταση στους δρόμους. Ένα ισχυρό ηχοσύστημα διατίθεται σε όλες τις εκδόσεις εξοπλισμού με την έκδοση «lounge» να είναι εξοπλισμένη με 10 ηχεία.

VIP MPV (Very Important People’s Multi-Purpose Vehicle)

Σημαντικό όχημα πολλαπλών χρήσεων για την Opel. Αυτό λέει σε ελεύθερη με μετάφραση ο υπότιτλος και εμείς ανταποκριθήκαμε (και επικεντρωθήκαμε) στην πρόκληση του μεγάλου (5.30 μέτρων) Zafira Life με τον υψηλότερο εξοπλισμό. Οι κομψοί τροχοί των 17 ιντσών, οι ηλεκτρικές συρόμενες πόρτες, η πανοραμική οροφή και τα έξι μεμονωμένα δερμάτινα καθίσματα δημιουργούν πραγματικά ένα κινούμενο Lounge (εσωτερικά αλλά και εξωτερικά με τον όγκο του).

Ο κινητήρας των 2.000 κ.εκ. (177 ίππων) κινεί ικανοποιητικά το «μεγάααλοοο» Zafira με το κιβώτιο να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και να καλύπτει τα κενά του μοτέρ. Το αυτόματο κιβώτιο προέρχεται από την Peugeot και έχει δεχθεί τις αλλαγές των ανθρώπων της Opel για καλύτερη λειτουργία. Ο όγκος αμέσως χάνεται και το μεγάλο Zafira δεν απαιτεί από προσαρμογή (αποστάσεις στα φρένα) μόλις το οδηγήσετε. Εδώ βοηθά και το τιμόνι το οποίο «κόβει» (έχει μικρό κύκλο στροφής) αρκετά. Οι ελιγμοί γίνονται εύκολα και μόνο οι πολλές στροφές (από άκρη σε άκρη) που είναι αναγκαίο κακό απαιτούν συνήθεια.

Αν πάλι θέλετε να κινηθείτε γρήγορα και να πιέσετε, σε δρόμο με στροφές, τότε μάλλον θα χρειαστείτε θάρρος. Βέβαια δεν υπάρχει λόγος να το κάνετε αυτό γιατί θα τρομάξετε του επιβάτες σας και όσους κινούνται μαζί σας στο δρόμο. Η ανάρτηση φιλτράρει τις κακοτεχνίες του οδοστρώματος και κρατά την ισορροπία ανάμεσα στο χαλαρό και το σκληρό.

Η καμπίνα είναι ήσυχη και δεν περνούν ήχοι από τον κινητήρα ή τον δρόμο στο εσωτερικό της. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της Opel έχει γίνει ιδιαίτερη μελέτη στην ηχομόνωση με το μεγάλο παρμπρίζ να έχει και αυτό τον ρόλο του.

Το εσωτερικό είναι καλά εξοπλισμένο με υποδοχές για ποτήρια, πρίζες 230 volt, πτυσσόμενα τραπέζια και αποθηκευτικούς χώρους (τόσους πολλούς, που σχεδόν θα ξεχάσετε κάποια πράγματα), ενώ τα καθίσματα με λειτουργεία μασάζ προσθέτουν πλεονεκτήματα στην άνεση του ταξιδιού.

Τελευταίο αφήσαμε τον παράγοντα της τιμής οι οποίες δεν έχουν διαμορφωθεί ακόμα για την Ελλάδα. Αν μείνουν χαμηλά (κάτω από τις 50.000 ευρώ) τότε το Zafira Life θα έχει ένα μεγάλο ατού σε σχέση με τον ανταγωνισμό.