Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ο Renato, το σαπούνι και το «θαύμα» που έσωσε την Ferrari

Ελλάδα 18:18
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ο Renato, το σαπούνι και το «θαύμα» που έσωσε την Ferrari

ΝΕΑ

Ο Renato, το σαπούνι και το «θαύμα» που έσωσε την Ferrari

ΝΕΑ

Η αυτοκίνηση είναι γεμάτη με όμορφες ιστορίες. Και μία από αυτές αφορά ένα «θαύμα» στη μέση του πουθενά που άλλαξε ολόκληρη τη μοίρα της Ferrari.

Advertisement
Advertisement

Πίσω από κάθε μεγάλη εταιρία βρίσκεται ένας μηχανικός. Και πίσω από κάθε ωραία αυτοκινητική ιστορία βρίσκεται ένα αυτοκίνητο της Ferrari (και ένας μηχανικός…).

Η συγκεκριμένη ιστορία που θα ανασύρουμε από τα πεπραγμένα της φημισμένης ιταλικής μάρκας πηγαίνει πίσω στο 1950 και στον ιστορικό αγώνα Pan American Race.

Ήταν ένας από τους πιο απαιτητικούς αγώνες αντοχής στην ιστορία που δοκίμασε τα καλύτερα αυτοκίνητα και τους πιο έμπειρους και τολμηρούς οδηγούς της εποχής εκείνης.

Advertisement
Advertisement

Ο Umberto Maglioli με τη Ferrari 375 Plus του οδηγούσε στο τέταρτο και στο τελευταίο σκέλος του αγώνα.

Λίγο πριν τελειώσει το τέταρτο σκέλος, το αυτοκίνητό του άρχισε να παρουσιάζει προβλήματα. Η Ferrari 375 Plus του είχε διαρροή λαδιού από μια τρύπα στο κάρτερ.

Στη μέση του πουθενά και χωρίς ανταλλακτικό για το ζωτικό αυτό κομμάτι του κινητήρα, οι ελπίδες για να ολοκληρώσει τον αγώνα ήταν σχεδόν μηδαμινές.

Advertisement

Στο πέμπτο σκέλος του αγώνα και όταν το αυτοκίνητο ήταν σχεδόν έτοιμο να πάψει να λειτουργεί, ο Umberto Maglioli σταμάτησε στη μέση του δρόμου όταν είδε κάπου εκεί κοντά ένα μικρό συνεργείο που ονομαζόταν «El Milagro».

Μέσα στο συνεργείο ήταν ο Renato Martinez ο μοναδικός μηχανικός της περιοχής, ο οποίος δέχθηκε ανοιχτά τον Maglioli. Ο Martinez επιβεβαίωσε τον οδηγό της Ferrari ότι όντως ήταν διαρροή λαδιού. Και ότι είχε στο μυαλό του μια πατέντα για να την επισκευάσει. Τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί ο αγώνας.

Advertisement

Ο Renato Martinez έπιασε έναν κουβά και ένα μεγάλο σαπούνι. Πήρε επίσης τρία μικρά μπουκάλια Coca-Cola και τα έδωσε στον Maglioli λέγοντας: “Όσο πίνεις αυτή την Coca, θα επισκευάσω το αυτοκίνητό σου”.

Ο Maglioli ακολούθησε την προτροπή του και ήπιε τα τρία μπουκάλια από το αναψυκτικό. Στο μεταξύ, ο Renato Martinez άνοιξε τον κινητήρα της Ferrari και χρησιμοποιώντας το σαπούνι άρχισε να τρίβει σταδιακά το καρτέρι με αυτό.

Με την τριβή το σαπούνι έλιωσε και δημιούργησε μια πάστα που σφράγισε την οπή διαρροής. Το σαπούνι αντιδρά με το λάδι και κολλάει πάνω στο μέταλλο στον στροφαλοθάλαμο και τελικά στερεοποιείται.

Advertisement

Έκπληκτος, ο Maglioli ευχαρίστησε τον Renato και έβγαλε από τη Ferrari μια μικρή κάμερα Roliflex που χρησιμοποίησε για να απαθανατίσει εκείνη την ιστορική στιγμή. Το συνεργείο «El Milagro» και ο Renato δίπλα στην υπό επισκευή Ferrari 375 Plus έμειναν για πάντα στην ιστορία.

Ο Umberto Maglioli με τη Ferrari 375 Plus, τερμάτισε και το πέμπτο σκέλος του αγώνα στην πρώτη θέση, γεγονός που άλλαξε για πάντα την ιστορία της Ferrari.

Ενώ η Ferrari ήταν πολύ γνωστή εταιρία στην Ευρώπη, δεν είχε όμως καταφέρει να περάσει και στην Αμερική και έτσι η μάρκα απείχε πολύ από το να είναι μια οικονομικά βιώσιμη.

Η Ferrari χρειαζόταν απεγνωσμένα να αποδείξει στην Αμερική ότι τα αυτοκίνητά της ήταν ανώτερα, γρήγορα και αξιόπιστα.

Η νίκη στον αγώνα έφερε τελικά την αναγνώριση και τις πωλήσεις στις ΗΠΑ, κάτι που θα βοηθούσε την Ferrari να γλιτώσει την χρεοκοπία.

Και η ιστορία όμως τελειώνει λίγο καιρό αργότερα. Ένα πρωί, ο Renato Martinez έλαβε μέσω ταχυδρομείου την έντυπη φωτογραφία που είχε τραβήξει ο Maglioli. Η φωτογραφία είχε την ακόλουθη αφιέρωση: “Στον φίλο μου Renato M. Από τον Umberto Maglioli.”

Η φωτογραφία ήρθε μαζί με μια επιστολή που ευχαριστούσε τον Renato και έλεγε: «Renato, το μεξικάνικο θαύμα που βοήθησε τη Ferrari».

Εκείνη την επιστολή την υπέγραφε ένας άνδρας με το όνομα Enzo Ferrari!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η Modificata κάνει χειροκίνητη τη Ferrari 458 Speciale
Αυτή είναι η μοναδική «ελληνική» Ferrari SF90 Stradale των 1.000 ίππων!
O ήχος του νέου V12 της Ferrari είναι υπέροχος! (+video)