Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ο παππούς των motorhomes

Ελλάδα 9:44
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο παππούς των motorhomes

ΝΕΑ

Ο παππούς των motorhomes

ΝΕΑ

Αν νομίζεται πως το ταξίδι με αυτοκίνητο για να βρείτε την περιπέτεια είναι κάτι καινούργιο, το Ford Model T Motor Caravan του 1914, θα σας αλλάξει γνώμη.

Advertisement
Advertisement

Αυτό το τροχόσπιτο Ford Model T του 1914 είναι το παλαιότερο γνωστό Recreation Vehicle  στον κόσμο.

Το Instagram είναι γεμάτο με αναρτήσεις «#vanlife» για 20άρηδες που έχουν στριμώξει όλη τους τη ζωή (smartphone, selfie stick, φορητό υπολογιστή) σε ένα μετασκευασμένο van και ξεκίνησαν να αναζητήσουν περιπέτεια. Όμως ένα μετασκευασμένο Model T Ford που χρονολογείται από το 1914 είναι εδώ για να μας υπενθυμίσει ότι αυτός ο τρόπος ζωής δεν είναι κάτι καινούργιο.

Οι νομάδες ζούσαν σε άμαξες με άλογα για εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες χρόνια προτού παραγγελθεί αυτό το Ford Model T από την πλούσια οικογένεια Bentall στη Βρετανία και είναι το παλαιότερο (σε κίνηση) αυτοκινούμενο τροχόσπιτο με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Advertisement
Advertisement

Βασισμένο σε ένα πλαίσιο Ford Model T και εξοπλισμένο με αμάξωμα τροχόσπιτου κατασκευασμένο από την εταιρία Dunton στο Reading, πουλήθηκε τη δεκαετία του 1920 και εγκαταλείφθηκε για μισό αιώνα προτού ανακαλυφθεί και αποκατασταθεί τη δεκαετία του 1970 με τη βοήθεια επαγγελματία επιπλοποιού.

Advertisement

Ο οδηγός και ο συνοδηγός μοιράζονται έναν δερμάτινο καναπέ με κουμπιά μπροστά που μπορεί να περιστραφεί κατά 180 μοίρες για να κοιτάξει τους χώρους του καθιστικού, ενώ πίσω στο κύριο χώρο του… οχήματος υπάρχουν τέσσερις κουκέτες και εντοιχισμένα ξύλινα έπιπλα που μοιάζουν να μεταφέρθηκαν από το σπίτι της γιαγιάς.

Advertisement

Οι εγκαταστάσεις για μπάνιο αποτελούνται από όποιο ποτάμι τυχαίνει να παρκάρετε κοντά και φυσικά ξεχάστε τις τηλεοράσεις επίπεδης οθόνης, τις πρίζες USB, τις γεννήτριες, τους φούρνους μικροκυμάτων και τα ψυγεία. Βέβαια έχετε μια ξυλόσομπα που χρησιμοποιείται τόσο για μαγείρεμα όσο και για θέρμανση.

Όποιος τα παράγγειλε αρχικά σίγουρα ήταν ένας σκληραγωγημένος ταξιδιώτης (και με άφθονο χρόνο στη διάθεσή του) που προσπάθησε να δει τον κόσμο με αυτό το vintage αυτοκινούμενο, το οποίο πιθανότατα έχει τελική ταχύτητα όχι μεγαλύτερη από 48 χλμ/ώρα.

Advertisement

Βέβαια πριν από 108 χρόνια αυτή ήταν μία μορφή τουρισμού για πολύ πλούσιους ανθρώπους. Το αυτοκινούμενο Model T πωλείται στην δημοπρασία Beaulieu του οίκου Bonham στις 10 Σεπτεμβρίου και έχει τιμή που κυμαίνεται από 24.000-35.000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το Ford Model T ήταν πιο ακριβό σε σχέση με το σημερινό Maverick;
Ντριφτάροντας ένα Ford Model T (video)
Video: 100 χρόνια επαγγελματικά Ford