Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

O νέος ισχυρός άνδρας της Tesla είναι… Κινέζος!

Ελλάδα 23:36
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

O νέος ισχυρός άνδρας της Tesla είναι… Κινέζος!

ΝΕΑ

O νέος ισχυρός άνδρας της Tesla είναι… Κινέζος!

ΝΕΑ

Μπορεί οι Αμερικάνοι να έχουν κηρύξει εμπορικό -και όχι μόνο- πόλεμο εναντίον της Κίνας, όμως ο Elon Musk δεν έχει κανένα πρόβλημα να βάλει έναν Κινέζο στο υψηλότερο πόστο της Tesla.

Advertisement
Advertisement

Αν για κάτι μπορεί να “περηφανεύεται” ο Musk -και να ανησυχούν οι μέτοχοι της Tesla είναι η απρόβλεπτη προσωπικότητά του και η ικανότητά του να πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα.

Για άλλη μια φορά λοιπόν ακολουθεί πιστά αυτή την τακτική, αναγορεύοντας ως το Νο 2 μέσα στην Tesla έναν Κινέζο, τον Tom Zhu.

Η κίνηση αυτή έχει φέρει αρκετές αντιδράσεις στις ΗΠΑ, λόγω και της έντασης που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών. Όμως όπως φαίνεται δεν “ιδρώνει το αφτί” του Musk και προχωρά σε ότι αυτός εκτιμά ότι είναι θεμιτό για τον ίδιο και επικερδές για την εταιρία του.

Advertisement
Advertisement

O Tom Zhu είναι στην εταιρία από το 2014, και είναι γεννημένος στην Κίνα. Από εδώ και στο εξής θα είναι ουσιαστικά ο δεύτερος πιο ισχυρός μετά τον Musk μέσα στην εταιρία, έχοντας στην επίβλεψή του την παραγωγή των εργοστασίων και τις πωλήσεις.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters υπήρξε ένα εσωτερικό mail στους υπεύθυνους της Tesla με το οποίο τους ανακοινώθηκε ότι από εδώ και πέρα θα πρέπει να αναφέρονται στον Zhu για τα θέματά τους.

Πάντως τα καθήκοντα του Zhu δεν αφορούν και θέματα σχεδίασης ή εξέλιξης νέων μοντέλων, κάτι που παραμένει στην δικαιοδοσία του Musk.

Advertisement

Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο Zhu θα έχει έδρα στα κεντρικά της εταιρίας στο Τέξας ή αν θα παραμείνει στην Κίνα, ως πρόεδρος της Greater China, όπου ήταν και υπεύθυνος για την γενικότερη λειτουργία του εργοστασίου στην Σανγκάη.

Πάντως το έργο μπροστά του είναι μάλλον δύσκολο και η συγκυρία όχι και τόσο καλή, καθώς το εργοστάσιο στο Βερολίνο ακόμα δεν έχει φθάσει σε ικανοποιητικούς ρυθμούς παραγωγής, ενώ το Semi μόλις ξεκινά να μπαίνει στην αγορά και το Cybertruck έχει καθυστερήσει αρκετά.

Advertisement

Υπάρχουν επίσης σχέδια για μία ανανέωση του Model 3 αλλά και για παρουσίαση ενός μικρότερου και πιο προσιτού ηλεκτρικού, αν και τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα. Και βέβαια υπάρχει και το Roadster το οποίο έχει ανακοινωθεί από το 2019 αλλά ακόμα είναι άφαντο.

Η άνοδος του Zhu στην ιεραρχία της Tesla έρχεται σε μία ταραγμένη περίοδο για την εταιρία, με την μετοχή της να έχει πέσει αρκετά σε σχέση με πέρσι. Οι μέτοχοι κατηγορούν τον Musk ότι δεν δίνει την απαραίτητη προσοχή στην Tesla και ασχολείται με άλλες δραστηριότητες.

Advertisement

Ίσως η τοποθέτηση του Zhu στην θέση του Νο. 2 να είναι ένας τρόπος κατευνασμού των έντονων παραπόνων και ανησυχιών των μετόχων.

Και βέβαια ένας τρόπος να ξεκολλήσει η παραγωγική διαδικασία και η γρηγορότερη εξέλιξη νέων μοντέλων σε μία γκάμα που, παρά τις υψηλές πωλήσεις, δείχνει έντονα την ηλικία της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η Tesla ετοιμάζει ένα σούπερ σπορ ηλεκτρικό
Ένας λόγος που μειώθηκαν οι πωλήσεις των Tesla
Ήρθαν στην Ελλάδα οι εκδόσεις των 1.022 ίππων των Tesla Model S και Model X