Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

H Continental πρωτοπόρος στην αειφορία και την προστασία του περιβάλλοντος

Ελλάδα 3:45
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

H Continental πρωτοπόρος στην αειφορία και την προστασία του περιβάλλοντος

ΝΕΑ

H Continental πρωτοπόρος στην αειφορία και την προστασία του περιβάλλοντος

ΝΕΑ

Η βιομηχανία κατασκευής ελαστικών χρειάζεται να προσαρμοστεί στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αειφορία. Στην Continental, το γνωρίζουν πολύ καλά και ηγούνται της προσπάθειας με την ολιστική πρακτική που εφαρμόζουν ήδη στην προμήθεια φυσικού καουτσούκ.

Advertisement
Advertisement

Οι εταιρικές αξίες τής Continental συμπεριλαμβάνουν βαθιά στον πυρήνα τους τόσο την προστασία τού περιβάλλοντος όσο και τη διαρκή φροντίδα για την αειφορία στην παραγωγή του φυσικού καουτσούκ, που είναι η πρώτη ύλη για την κατασκευή των ελαστικών της.

Έτσι, η Continental εφαρμόζει υπεύθυνες πρακτικές για μια ολιστική προσέγγιση της διαδικασίας, έχοντας ως στόχο να καταστήσει περισσότερο βιώσιμη τη σύνθετη εφοδιαστική αλυσίδα τού φυσικού καουτσούκ, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όπως είναι γνωστό, το φυσικό καουτσούκ είναι απαραίτητο για την παραγωγή ενός ελαστικού καθώς εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή απόδοσή του στον δρόμο, αναφορικά με την ασφάλεια και τα χαρακτηριστικά πρόσφυσης. Ταυτόχρονα, απαιτείται σημαντική ποσότητά του η οποία αντιστοιχεί στο 10%-40% του συνολικού βάρους κάθε ελαστικού.

Advertisement
Advertisement

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται μεγάλη ποσότητα της φυσικής πρώτης ύλης. Όπως σημαίνει ότι χρειάζεται, επίσης, να προστατεύονται και να εξασφαλίζονται οι φυτείες και οι παραγωγοί της. Προς το παρόν, το φυσικό καουτσούκ προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από το καουτσουκόδεντρο «Hevea Brasiliensis».

Υπολογίζεται ότι περίπου 6.000.000 μικροκαλλιεργητές αυτού του δέντρου, παγκοσμίως, εξαρτώνται οικονομικά από την παραγωγή καουτσούκ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι, πριν φτάσει στις μονάδες παραγωγής ελαστικών της Continental, το υλικό περνά από επτά διαφορετικούς ενδιάμεσους και εταιρείες επεξεργασίας.

Advertisement

Η φιλοδοξία των ανθρώπων της Continental είναι η εξής: Από το 2030 και έπειτα όλη η ποσότητα της φυσικής πρώτης ύλης που θα χρειάζεται για την κατασκευή των ελαστικών της να προέρχεται από υπεύθυνες πηγές.

Advertisement

Έτσι, τα στελέχη της αξιοποιούν ήδη την εκπαίδευση, την καινοτόμο τεχνολογία και τις δυνατότητες ψηφιοποίησης που αυτή παρέχει για να καταστήσουν περισσότερο βιώσιμες όλες τις αλυσίδες εφοδιασμού της. Με αυτόν τον τρόπο η εταιρεία στοχεύει στην ελαχιστοποίηση των κινδύνων, σε σχέση με το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνία.

Η Continental συνεργάζεται με εξειδικευμένους εταίρους, ώστε να μειώσει ήδη από πρώιμο στάδιο τους περιβαλλοντικούς κινδύνους και τις εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα, όπως και για να διασφαλίσει τα κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα, όλων όσοι συμμετέχουν στην αλυσίδα εφοδιασμού φυσικού καουτσούκ.

Για να το επιτύχει, η Continental συνεργάστηκε με τη Michelin και με μια εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού και έχει δημιουργήσει ένα mobile application που καταγράφει, συγκεντρώνει και αξιολογεί δεδομένα, σχετικά με καλές (ή ανεπαρκείς) αειφόρες πρακτικές των μερών τής εφοδιαστικής αλυσίδας φυσικού καουτσούκ.

Advertisement

Η συγκεκριμένη συνεργασία της Continental λειτουργεί στο πλαίσιο των στόχων τής «Παγκόσμιας Πλατφόρμας Φυσικού Καουτσούκ» («GPSNR»). Σε αυτή συμμετέχουν, επίσης, όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη που δημιουργούν το 50% της παγκόσμιας ζήτησης φυσικού καουτσούκ.

Επιπλέον, η Continental αναπτύσσει ακόμα ένα εκπαιδευτικό project, ακριβώς στην αρχή τής εφοδιαστικής αλυσίδας, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών παραγωγής τού φυσικού καουτσούκ. Η Ινδονησία είναι η δεύτερη πιο μεγαλύτερη χώρα παραγωγής φυσικού καουτσούκ στον κόσμο, καθώς περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια ανεξάρτητοι Ινδονήσιοι αγρότες καλλιεργούν περίπου το 85% των καλλιεργούμενων εκτάσεων της χώρας.

Ωστόσο, αυτοί είναι διάσπαρτοι σε απομακρυσμένες, μεταξύ τους, περιοχές με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η επαφή των ανθρώπων της εταιρείας μαζί τους για παροχή συμβουλών. Παρόλα αυτά, η Continental εκπαιδεύει τοπικά τους καλλιεργητές σε βιώσιμες πρακτικές και τους βοηθά παράγουν υψηλότερης ποιότητας φυσικό καουτσούκ, ενώ, παράλληλα, προστατεύει τα δέντρα από την αποψίλωση.

Στην προσπάθεια της εταιρείας συμβάλλουν και εμπειρογνώμονες και μηχανικοί που συνεργάζονται στενά στους τομείς της έρευνας και της ανάπτυξης, των δοκιμών και της παραγωγής. Σημαντικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζει η υλοποίηση του project «Taraxagum».

H Continental, αναζητά εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής τού καουτσούκ, όπως φυσικό καουτσούκ από ρίζες πικραλίδας η οποία μπορεί να καλλιεργηθεί σχετικά εύκολα, σε περιοχές όπως η Ευρώπη και η Δυτική Ασία. Με αυτόν τον τρόπο αποσκοπεί στον περιορισμό αποψίλωσης των δασών καουτσουκόδεντρου και στη μείωση εκπομπής CO2 από τη μεταφορά της πρώτης ύλης μεταξύ των ηπείρων.

Πέραν αυτών, η Continental εφαρμόζει και άλλα παραδείγματα αειφόρου προσέγγισης και καινοτομίας για την παραγωγή ελαστικών. Ένα από αυτά είναι η χρήση νήματος για τον σκελετό τού ελαστικού το οποίο προέρχεται από 100% ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια PET (τεχνολογία «ContiRe.Tex» ) τα οποία προέρχονται από χώρες όπου δεν υπάρχει διαδικασία ανακύκλωσή τους.

Επίσης, κατασκευάζει ελαστικά τα οποία αποτελούνται από βιώσιμο υλικό σε ποσοστό τουλάχιστον 50% και η γόμα τους περιλαμβάνει πυριτικό άλας από τη στάχτη φλοιών ρυζιού («ContiGreen Concept»).

Τέλος, η Continental εφαρμόζει βιώσιμες διαδικασίες παραγωγής ελαστικών οι οποίες επιτρέπουν την επιστροφή απορριμμάτων από καουτσούκ στον επόμενο κύκλο παραγωγής. Αυτά μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν στη διαδικασία αναγόμωσης ελαστικών για φορτηγά ή στη χρήση τους ως πρώτη ύλη για την κατασκευή σακουλών ανακυκλώσιμων σε ποσοστό 100%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Έρευνα Continental Mobility 2022
H Continental προτείνει λιγότερους ημιαγωγούς
Δοκιμάζουμε τα νέα Continental SportContact 7 στο Ανόβερο