Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

O γιαλατζί Μασκ από το Βιετνάμ και τα δισεκατομμύρια στο βρόντο!

Ελλάδα 21:24
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

O γιαλατζί Μασκ από το Βιετνάμ και τα δισεκατομμύρια στο βρόντο!

ΝΕΑ

O γιαλατζί Μασκ από το Βιετνάμ και τα δισεκατομμύρια στο βρόντο!

ΝΕΑ

Όλοι θέλουν να μοιάσουν στον Μασκ και στην Tesla. Μόνο που κανένας δεν έχει το χάρισμά του.

Advertisement
Advertisement

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται τα τελευταία χρόνια. Ένας μεγαλοεπιχειρηματίας που επενδύει μεγάλο μέρος της περιουσίας του σε ένα τεράστιο στοίχημα για ηλεκτρικά οχήματα έχοντας ως πρότυπο τον Μασκ. Όχι όμως και τις ικανότητές του.

Διάφοροι δισεκατομμυριούχοι έχουν προσπαθήσει και είτε έφυγαν νωρίς, είτε “έφαγαν τα μούτρα τους” και πολλά δισεκατομμύρια. Ένα από αυτούς είναι ο Pham Nhat Vuong ο οποίος έχει μπει σε ένα σπιράλ εξόδων προσπαθώντας να αναδειχθεί σε νέο Μασκ.

Η εταιρία VinFast που έχει ιδρύσει για την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων τον έχει ξεζουμίσει. Συνολικά του έχει κοστίσει πάνω από 8,2 δισ. δολάρια για να χρηματοδοτηθεί μία εταιρία η οποία είχε μάλλον απογοητευτικά αποτελέσματα: Η VinFast πούλησε μόλις 93.000 οχήματα και 162.000 ηλεκτρονικά σκούτερ.

Advertisement
Advertisement

Ο Vuong έχει διπλασιάσει τις προσπάθειές του, διαθέτοντας άλλα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια για τη VinFast, εκ των οποίων το 1 δισεκατομμύριο δολάρια θα προέλθει από τον ίδιο προσωπικά. Ενώ σχεδιάζει και την απόβαση των αυτοκινήτων του στις ΗΠΑ, κατευθείαν στην καρδιά της Tesla.

To θέμα είναι αν θα καταφέρει να πείσει έστω και ένα μικρό κοινό, όχι μόνο απέναντι στην Tesla αλλά και σε όλους τους παραδοσιακούς κατασκευαστές. Ενώ θα πρέπει να δαπανήσει νέα μεγάλα ποσά για δίκτυα διανομής και λιανικής πώλησης οχημάτων.

Ο 54χρονος Vuong, είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος του Βιετνάμ, με καθαρή αξία 3,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

Advertisement

Ξεκίνησε τη δική του επιχείρηση ενώ σπούδαζε στη Μόσχα και έχει πει ότι έφυγε από τη Ρωσία με 40.000 δολάρια χρέος. Ξεκίνησε μια εταιρεία αποξηραμένων τροφίμων στην Ουκρανία στις αρχές της δεκαετίας του ’90 που πωλούσε στιγμιαία νουντλς και πουρέ πατάτας την οποία πούλησε στη Nestle για ένα άγνωστο ποσό το 2010.

Αμέσως μετά την έναρξη της VinFast, ο Vuong έκανε μεγάλα σχέδια για παραγωγή ηλεκτρικών, ακόμα και με εργοστάσιο μέσα στις ΗΠΑ. Όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως υπολόγιζε με αποτέλεσμα να οδηγείται στην οικονομική αιμορραγία. Ενώ και τα τεστ που έγιναν στα αυτοκίνητά από μεγάλα ΜΜΕ της κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά ήταν.

Advertisement

Ηθικό δίδαγμα: Μασκκαι Tesla είναι ένα δίδυμο που δύσκολα μπορεί να υπάρξει ξανά. Και όποιος θέλει να τον μιμηθεί θα πρέπει να έχει πολύ βαθιές τσέπες. Και πάλι μάλλον θα σκορπάει δισεκατομμύρια σε έναν στόχο που από καιρό έχει “πετάξει”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πόσο κοστίζουν στην Ευρώπη τα ηλεκτρικά SUV της Vinfast;
Ελλάδα έχεις ταλέντο; Τώρα και karaoke στο αυτοκίνητο!
Δύο νέα ηλεκτρικά SUV από Vinfast και Pininfarina

 

Advertisement