Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ο Ghosn τα… χώνει στους πολιτικούς

Ελλάδα 8:15
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ο Ghosn τα… χώνει στους πολιτικούς

ΝΕΑ

Ο Ghosn τα… χώνει στους πολιτικούς

ΝΕΑ

Μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις κυβερνήσεις έστειλε ο Carlos Ghosn, από το βήμα της γενικής συνέλευσης της ACEA. Η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων επισημαίνει ότι η ευρωπαϊκή πολιτική για την κλιματική αλλαγή δεν θα πρέπει να θέτει σε κίνδυνο θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη του κλάδου.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΥ

«Κανείς άλλος βιομηχανικός κλάδος δεν έχει κάνει τα τελευταία χρόνια τόσο μεγάλες προσπάθειες για να περιορίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα – CO2 – όσο η αυτοκινητοβιομηχανία. Οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να εξασφαλίσουν τις ίδιες συνθήκες για όλους τους κλάδους, ώστε οι στόχοι να επιτευχθούν με όσο δυνατόν μικρότερο κόστος», δήλωσε ο Ghosn, που εκτός από Πρόεδρος του ACEA είναι και επικεφαλής του ομίλου Renault-Nissan.

Advertisement
Advertisement

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων θεωρούν ιδιαίτερα αυστηρά τα όρια CO2 που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε σχέση με το 2005, η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία καλείται να περιορίσει έως το 2020 τις εκπομπές ρύπων των νέων επιβατικών αυτοκινήτων κατά 39%. Την ίδια στιγμή, το αντίστοιχο ποσοστό σε άλλους κλάδους κυμαίνεται από 10 έως 21%.

Έρευνα της εταιρείας συμβούλων FTI έδειξε ότι η μείωση εκπομπών CO2 στις οδικές μεταφορές έχει επιτευχθεί σχεδόν αποκλειστικά από τον περιορισμό ρύπων στα νέα οχήματα. Οι κατασκευαστές εκτιμούν ότι για να πιάσουν έως το 2020 τον μέσο όρο των 95 g. CO2 ανά km θα επιβαρυνθούν 1.000-2.000 ευρώ για κάθε νέο αυτοκίνητο που θα πωλήσουν. Ποσό που λογικά θα περάσει στην τελική τιμή των οχημάτων.