Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

O Ferruccio Lamborghini έδινε bonus για κάθε 10 επιπλέον ίππους

Ελλάδα 17:05
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

O Ferruccio Lamborghini έδινε bonus για κάθε 10 επιπλέον ίππους

ΝΕΑ

O Ferruccio Lamborghini έδινε bonus για κάθε 10 επιπλέον ίππους

ΝΕΑ

Στον πρώτο κινητήρα V12 της Lamborghini, ο ιδρυτής της μάρκας, είχε υποσχεθεί bonus στον μηχανικό που θα έφερνε 10 ίππους περισσότερους από αυτό που είχε τεθεί ως στόχος.

Advertisement
Advertisement

Στα προαπαιτούμενα της δημιουργίας του πρώτου V12 της Lamborghini, ήταν η απόδοση 350 ίππων.

Ο Ferruccio για να δώσει κίνητρο στον μηχανικό που ασχολήθηκε με την προσαρμογή του 12κύλινδρου για χρήση σε αυτοκίνητο δρόμου, υποσχέθηκε bonus για κάθε 10 ίππους παραπάνω από αυτό που είχε τεθεί ως όριο. Συγκεκριμένα, στις προδιαγραφές του κινητήρα των 3,5 λίτρων ήταν η απόδοση των 350 ίππων. Ο Giotto Bizzarini, που θεωρείται σήμερα ένας από τους καλύτερους σχεδιαστές κινητήρων στην ιστορία, κατάφερε να κάνει τον κινητήρα να αποδίδει 365 ίππους.

Advertisement
Advertisement

Προφανώς και πήρε το bonus αλλά το σύνολο που έφτιαξε, δεν ήταν και πολύ… φιλικό για χρήση σε αυτοκίνητο που προοριζόταν για χρήση στο δρόμο, καθώς ο Bizzarini που ήταν λάτρης των αγώνων αυτοκινήτου, χρησιμοποίησε όλη την τελευταία τεχνολογία της Formula 1 εκείνης της εποχής για να φτιάξει τον κινητήρα. Έτσι η Lamborghini αναγκαστικά απευθύνθηκε στον Paolo Stanzani ο οποίος έχει γράψει το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία της Lamborghini, για να κάνει τον κινητήρα πιο πολιτισμένο.

Το αποτέλεσμα της δουλειάς του Stanzani ήταν αξιοθαύμαστο, αν και με σημαντικά μικρότερη απόδοση. Ο κινητήρας απέδιδε 284 ίππους στις 6.500 σ.α.λ. ισχύς επαρκέστατη για να έχει τελική ταχύτητα η 350 GT τα 250 χλμ./ώρα. Ο συγκεκριμένος V12 έγινε η βάση για μεγάλο μέρος της μελλοντικής επιτυχίας της εταιρείας, καθώς με τις σχετικές αναβαθμίσεις μέσα στα χρόνια, έμεινε στην παραγωγή μέχρι τη δεκαετία του 1990. Με τη χωρητικότητά του να έχει αυξηθεί έως και τα 7,0 λίτρα και την απόδοση να φτάνει τους 507 ίππους στο πίσω μέρος της Murcielago.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ιεροσυλία: Μία Lamborghini μπήκε στο κάστρο της Ferrari (+video)
Teaser για τη συμμετοχή της Lamborghini στο Πρωτάθλημα Αντοχής
Ποιά Lamborghini Aventador είναι η πιο γρήγορη; (+video)

Advertisement

 

 

 

Advertisement