Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Nissan Re-LEAF: Ηλεκτρικό όχημα εκτάκτων αναγκών

Ελλάδα 16:38
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Nissan Re-LEAF: Ηλεκτρικό όχημα εκτάκτων αναγκών

Mobility

Nissan Re-LEAF: Ηλεκτρικό όχημα εκτάκτων αναγκών

Mobility

Η Nissan παρουσίασε ένα 100% ηλεκτρικό όχημα, σχεδιασμένο να παρέχει κινητή ηλεκτρική τροφοδοσία μετά από φυσικές καταστροφές ή καταστάσεις ακραίων καιρικών συνθηκών. Το πρωτότυπο Re-Leaf 1 βασίζεται στο επιβατικό αυτοκίνητο Nissan LEAF, το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής στον κόσμο.

Advertisement
Advertisement

Παράλληλα με τις τροποποιήσεις για την κίνηση σε δρόμους, που καλύπτονται από φερτά υλικά (χώματα, πεσμένα δέντρα, πέτρες, λάσπη) το Re-Leaf διαθέτει αδιάβροχες πρίζες. Αυτές είναι τοποθετημένες απευθείας στο εξωτερικό του οχήματος και επιτρέπουν την τροφοδοσία με ρεύμα ηλεκτρικών συσκευών/εργαλείων 110 έως 230 volt από την μπαταρία ιόντων λιθίου υψηλής χωρητικότητας του αυτοκινήτου.

Το Re-LEAF μπορεί να οδηγηθεί στο κέντρο μιας ζώνης καταστροφών και να γίνει ένα κινητό… τροφοδοτικό για να βοηθήσει την διάσωση πληγέντων ή την δημιουργία κέντρου υποδοχής. Το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ενέργειας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον ιατρικό εξοπλισμό, την επικοινωνία, τον φωτισμό, την θέρμανση ή άλλο εξοπλισμό που μπορεί να σώσει ζωές.

«Διερευνούμε συνεχώς τρόπους με τους οποίους τα ηλεκτρικά οχήματα μπορούν να εμπλουτίσουν τη ζωή μας, πέρα ​​από την κίνηση με μηδενικές εκπομπές ρύπων», δήλωσε η Helen Perry, επικεφαλής ηλεκτρικών επιβατικών αυτοκινήτων και υποδομών της Nissan στην Ευρώπη. «Οχήματα όπως το Re-Leaf δείχνουν την πιθανή εφαρμογή των EV στη διαχείριση καταστροφών και αποδεικνύουν ότι η εξυπνότερη/καθαρότερη τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στη διάσωση ανθρώπων και ζωών».

Advertisement
Advertisement

Τα ηλεκτρικά οχήματα και οι φυσικές καταστροφές

Οι φυσικές καταστροφές είναι η μεγαλύτερη αιτία διακοπής ρεύματος. Μια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας του 2019 διαπίστωσε ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα και η κλιματική αλλαγή προκάλεσαν το 37% των διακοπών ηλεκτροδότησης στην Ευρώπη μεταξύ του 2000 και του 2017 και το 44% των διακοπών στις ΗΠΑ κατά την ίδια περίοδο.

Advertisement

Όταν χτυπήσει μια καταστροφή, ο χρόνος για την αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος είναι συνήθως 24 έως 48 ώρες, ανάλογα με τη σοβαρότητα της ζημιάς. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα ηλεκτρικά οχήματα μπορούν να παρέχουν κινητή μονάδα ηλεκτρισμού έκτακτης ανάγκης μηδενικών εκπομπών.

Η Nissan δημιούργησε το Re-LEAF για να δείξει τις δυνατότητες των ηλεκτρικών οχημάτων στην αποκατάσταση καταστροφών. Αν και είναι απλώς μια λειτουργική ιδέα, η τεχνολογία χρησιμοποιείται ήδη στον πραγματικό κόσμο. Στην Ιαπωνία, η Nissan χρησιμοποίησε το LEAF για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας έκτακτης ανάγκης και μεταφορών μετά από φυσικές καταστροφές από το 2011 και η εταιρεία έχει δημιουργήσει συνεργασίες με περισσότερες από 60 τοπικές κυβερνήσεις για να υποστηρίξει τις προσπάθειες ανακούφισης από καταστροφές.

Advertisement

Τα ηλεκτρικά Nissan μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως κινητές μπαταρίες αποθήκευσης για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε σπίτια και στην κοινωνία σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης μέσω της Nissan Energy Share , δημιουργώντας ένα μοντέλο διανομής ενέργειας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη σταθεροποίηση της προσφοράς και της ζήτησης. Το Re-LEAF χρησιμοποιεί τη δυνατότητα αμφίδρομης φόρτισης του LEAF, ένα τυπικό χαρακτηριστικό του μοντέλου. Αυτό σημαίνει ότι το LEAF όχι μόνο μπορεί να «τραβήξει» ισχύ για να επαναφορτίσει την μπαταρία υψηλής χωρητικότητας, αλλά και να την «επιστρέψει» ξανά το δίκτυο μέσω της τεχνολογίας V2G (Vehicle-to-Grid) ή απευθείας σε ηλεκτρικές συσκευές μέσω V2X (Vehicle-to-everything).

Βελτίωση της ανθεκτικότητας με EV

Advertisement

Λειτουργώντας ως φορητός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, η τελευταία γενιά Nissan LEAF e + με πλήρως φορτισμένη μπαταρία 62 kilowatt-hour μπορεί να παράσχει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσει το μέσο ευρωπαϊκό νοικοκυριό για έξι ημέρες.

Ως όχημα αποκατάστασης καταστροφών, το RE-LEAF μπορεί να τροφοδοτεί ταυτόχρονα πολλές συσκευές 230 volt, όπως:

  • Ηλεκτρικό κομπρεσέρ – 24 ώρες – 36 kWh
  • Ανεμιστήρας πίεσης – 24 ώρες – 21,6 kWh
  • Βραστήρας 10 λίτρων – 24 ώρες – 9,6 kWh
  • Ιατρικός αναπνευστήρας εντατικής θεραπείας – 24 ώρες – 3 kWh
  • Προβολέας LED 100 watt – 24 ώρες – 2,4 kWh

Μόλις αποκατασταθεί η ηλεκτρική ενέργεια στην περιοχή, τα EV μπορούν να φορτιστούν και να παρέχουν μεταφορά μηδενικών εκπομπών – έως 385 χιλιόμετρα με μία μόνο φόρτιση μιας μπαταρίας LEAF e +

Διαβάστε επίσης:

Συγκρίνουμε τα ηλεκτρικά: BMW i3 vs Nissan LEAF

Nissan Leaf με 304 ίππους και τετρακίνηση (+video)

Βραβείο πέντε αστέρων για το Nissan LEAF