Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Νέες μπαταρίες της Toyota με μεγάλη διάρκεια ζωής

Ελλάδα 3:01
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέες μπαταρίες της Toyota με μεγάλη διάρκεια ζωής

ΝΕΑ

Νέες μπαταρίες της Toyota με μεγάλη διάρκεια ζωής

ΝΕΑ

Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα και τις μεγαλύτερες ανησυχίες του αγοραστικού κοινού έρχονται να λύσουν οι νέες μπαταρίες που εξελίσσει η Toyota

Advertisement
Advertisement

Για τον περισσότερο κόσμο, ένας από τους πιο σημαντικούς ανασταλτικούς παράγοντες για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι η ωφέλιμη διάρκεια της ζωής τους. Και αυτό το πρόβλημα έρχεται να λύσει η Toyota η οποία ανακοίνωσε μία νέα γενιά μπαταριών.

Οι μπαταρίες αυτές σύμφωνα με την Toyota θα είναι πολύ πιο μεγάλης αντοχής. Ο στόχος που έχει τεθεί για το νέο αμιγώς ηλεκτρικό bZ4X είναι οι μπαταρίες του να διατηρήσουν το 90% της ενεργειακής τους απόδοσης σε επίπεδο δεκαετίας.

Με άλλα λόγια από την αυτονομία των 500 χιλιομέτρων όταν είναι καινούργιο, θα διατηρήσει τα 450 χιλιόμετρα από αυτά μετά από 10 χρόνια. Αυτό το νούμερο φυσικά θα έχει να κάνει με τον τρόπο που αξιοποιεί την μπαταρία ο χρήστης, όπως για παράδειγμα αν χρησιμοποιεί συχνά ταχυφορτιστές, οι οποίοι μειώνουν την διάρκεια ζωής μιας μπαταρίας.

Advertisement
Advertisement

Ο μέχρι τώρα στόχος για τα ηλεκτρικά μοντέλα της εταιρίας στην Κίνα είναι σε ποσοστό 75-80% για το ίδιο διάστημα της δεκαετίας, όταν για παράδειγμα τo Prius πρώτης γενιάς είχε αντίστοιχα ποσοστά που λίγο ξεπερνούσαν το 50%.

Δεν γνωρίζουμε με ποιο ακριβώς τρόπο η Toyota σκοπεύει να φθάσει σε αυτό το στόχο. Πιθανόν με μία νέα χημική σύσταση της μπαταρίας, είτε μέσω καλύτερης διαχείρισης της θερμότητας της μπαταρίας ώστε να λειτουργεί στο βέλτιστο εύρος, περιορίζοντας κατά περίπτωση την απόδοσή της και τις δυνατότητές της (όπως για παράδειγμα την γρήγορη φόρτιση) ή προσθέτοντας κάποια έξτρα κρυφή χωρητικότητα που θα καλύψει τις απώλειες σε βάθος χρόνου.

Advertisement

Πάντως αυτό που είναι προφανές είναι ότι η Toyota αν και στηρίζει την υβριδική της τεχνολογία, έχει μπει για τα καλά στην εξέλιξη των μπαταριών και των αμιγώς ηλεκτρικών της μοντέλων. Πρόσφατα είδαμε ότι κάνει δοκιμές ακόμα και σε solid state μπαταρίες, κάτι που επιβεβαιώνει ότι η μεγάλη ιαπωνική εταιρία ετοιμάζεται πυρετωδώς και για την καθαρή ηλεκτροκίνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τελικά η Toyota θα μπεί δυναμικά και στην ηλεκτροκίνηση…
Toyota Hybrid: Η πιο εξελιγμένη υβριδική τεχνολογία είναι εδώ
Toyota RAV4: Premium ποιότητα, τεχνολογική υπεροχή

Advertisement