Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Νέα τάση: Σλιμ προβολείς και φώτα

Ελλάδα 10:55
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Νέα τάση: Σλιμ προβολείς και φώτα

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Νέα τάση: Σλιμ προβολείς και φώτα

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Νέες μόδες και σχεδιαστικές τάσεις δεν αφορούν μόνο τα σύνολα που βολτάρουν στις πασαρέλες και που αργότερα διακοσμούν τις βιτρίνες, αλλά και αυτά που παρουσιάζονται στα auto shows και αργότερα κυκλοφορούν στους δρόμους.

Advertisement
Advertisement

Παγκοσμίως το ντιζάιν συνδέεται τόσο με την κουλτούρα κάθε τόπου όσο και με την τεχνολογική πρόοδο, αλλά και με πολλές άλλες παραμέτρους. Ας πάρουμε για παράδειγμα τα προ δεκαετιών αυτοκίνητα με τα τεράστια φανάρια. Τα οποία ήταν τόσο μεγάλα όχι απλά για να εντυπωσιάζουν, αλλά πολύ απλά επειδή συνήθως η φωτεινή δέσμη ήταν ανάλογη του μεγέθους των λαμπτήρων.

Αργότερα την δεκαετία του 1970 και του 1980 έκαναν την εμφάνιση τους οι πολύ εντυπωσιακοί pop-up προβολείς στα σπορ μοντέλα (που αργότερα καταργήθηκαν για την προστασία των πεζών). Από τα εξωτικά supercars (π.χ. η Diablo) μέχρι και τα πιο ταπεινά Mazda MX-5 και Toyota Celica ή την Porsche 914 και το Opel GT.

Advertisement
Advertisement

Μάλιστα, ενδιαφέρον είχε πως ανάλογα με το μοντέλο άνοιγαν από πάνω προς τα κάτω, αντίστροφα ή ακόμη και οριζόντια (όπως στο Opel GT). Υπήρχαν και πιο απλές αλλά εξίσου ελκυστικές περιπτώσεις όπου οι προβολείς ακολουθούσαν τις καμπύλες του αμαξώματος (όπως στις κλασικές Jaguar ή στις Porsche).

Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι αυτή που ανοίγει νέους ορίζοντες στους σχεδιαστές διευκολύνοντας ακόμη και τα πιο περίεργα σχήματα. Ειδικότερα η τεχνολογία LED έχει λύσει τα χέρια των ντιζάινερ που πλέον έχουν μεγαλύτερη ευελιξία σχεδιάζοντας άλλες φορές λεπτές και πιο χαμηλές μάσκες και κάποιες άλλες πιο εμφατικές.

Αρχικά τα LED είχαν τον ρόλο των φώτων ημέρας (DLRs), αλλά πλέον η τεχνολογία έχει εξελιχθεί και σε συνδυασμό με πρόσθετα ενισχυμένα στοιχεία τα LED μπορούν να χρησιμοποιούνται (σε ακριβότερα μοντέλα) και σε μεγαλύτερες «σκάλες».

Advertisement

Σε κάθε περίπτωση η νέα σχεδιαστική τάση είναι τα φωτιστικά σώματα να γίνονται εξαιρετικά λεπτά που μοιάζουν πλέον σαν φέτες. Μάλιστα, υπάρχουν και περιπτώσεις μοντέλων όπου οι προβολείς είναι σχήματος ultra-slim, όπως για παράδειγμα στο νέο Hyundai Kona N, στο Citroen C5x, στο Ford Evos, στα σύγχρονα Audi, στην Cadillac Lyric… στην Bugatti Centodieci και σε πολλά άλλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το high-class νέο αυτοκίνητο του Θανάση Αντετοκούνμπο
Ραγδαία η μείωση της τιμής των μπαταριών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Που μπορεί να φτάσει ένα Mercedes Unimog; (+video)

Advertisement