Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Νέα παράταση στις εξαιρέσεις για ταχογράφους και ωράριο εργασίας

Ελλάδα 6:42
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Νέα παράταση στις εξαιρέσεις για ταχογράφους και ωράριο εργασίας

ΝΕΑ

Νέα παράταση στις εξαιρέσεις για ταχογράφους και ωράριο εργασίας

ΝΕΑ

Νέα εγκύκλιος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών δίνει επιπλέον παράταση από την εφαρμογή των κανόνων.

Advertisement
Advertisement

Έως τα τέλη Μαΐου παρατείνεται η εξαίρεση από την εφαρμογή των κανόνων για τις ώρες οδήγησης και ανάπαυσης οδηγών. Η εξαίρεση ισχύει για όλους  τους οδηγούς ανεξαρτήτως εθνικότητας όταν πραγματοποιούν μεταφορές στην Ελληνική Επικράτεια.

Ειδικότερα η εγκύκλιος αναφέρει ότι: «Λόγω της παρατεινόμενης έκτακτης κατάστασης που οφείλεται στην πανδημία του κορωνοϊού και σε συνέχεια των προσωρινών εξαιρέσεων που χορηγήθηκαν με την σχετική εγκύκλιο έως τις 17 Απριλίου 2020, χορηγούμε προσωρινή, περιορισμένης έκτασης εξαίρεση από την εφαρμογή των κανόνων για τις ώρες οδήγησης και ανάπαυσης των οδηγών για το διάστημα από τις 18 Απριλίου 2020 έως και τις 31 Μαΐου 2020.

Advertisement
Advertisement

Η εξαίρεση χορηγείται με βάση στο άρθρο 14 (1) του κανονισμού (ΕΚ) 561/2006 και ισχύει για όλους τους οδηγούς ανεξαρτήτως εθνικότητας όταν πραγματοποιούν μεταφορές δημοσίας και ιδιωτικής χρήσης ταξινομημένα σε οποιαδήποτε χώρα., Οι ίδιες εξαιρέσεις ισχύουν για αυτές τις μεταφορές όταν διέπονται από την ΕυρωπαΊκή Συμφωνία AETR (1970).

Η εξαίρεση αφορά τις ακόλουθες διατάξεις του κανονισμού 561/2006:

Α.Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 6 (1), ο ημερήσιος χρόνος οδήγησης δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 11 ώρες (αντί των 9 ωρών).

Advertisement

Β.Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 6 (2), ο εβδομαδιαίος χρόνος οδήγησης δεν υπερβαίνει τις 58 ώρες (αντί των 56 ωρών).

Γ.Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 6 (3), ο συνολικός χρόνος οδήγησης που σωρεύεται κατά τη διάρκεια δύο διαδοχικών εβδομάδων δεν υπερβαίνει τις 96 ώρες (αντί των 90 ωρών).

Advertisement

Δ.Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 7 του κανονισμού 561/2006, μετά από περίοδο οδήγησης πεντέμισι ωρών (αντί τεσσερισήμισι ωρών) ο οδηγός κάνει διάλειμμα 45 τουλάχιστον λεπτών χωρίς διακοπή εκτός αν λάβει περίοδο ανάπαυσης.

Ε. Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 8 (1) του κανονισμού 561/2006 μειώνεται η κανονική ημερήσια ανάπαυση από 11 σε 9 ώρες.

ΣΤ. Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 8 (6) του κανομισμού 561/2006 μειώνεται η κανονική εβδομαδιαία ανάπαυση από 45 σε 24 ώρες, με την προϋπόθεση ότι η μείωση πρέπει να αντισταθμίζεται με ισοδύναμη ανάπαυση που λαμβάνεται συνολικά πριν από το τέλος της τρίτης εβδομάδας που έπεται της εν λόγω εβδομάδας.

Advertisement

Ζ. Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 8 (8) του κανομισμού 561/2006 ο οδηγός μπορεί να λαμβάνει την κανονική εβδομαδιαία ανάπαυση μέσα στο όχημα εφ’ όσον αυτό διαθέτει κατάλληλες εγκαταστάσεις ύπνου για κάθε οδηγό και είναι σταθμευμένο.

Οι οδηγοί και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να κάνουν χρήση των εξαιρέσεων κατά τρόπο ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η οδική ασφάλεια. Οι οδηγοί δεν θα πρέπει να οδηγούν υπό συνθήκες κόπωσης και οι επιχειρήσεις παραμένουν υπεύθυνες για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων τους και των τρίτων.

Τα όργανα ελέγχου του άρθρου 2 κυα Γ438/οικ. 28317/2481/2009 (Β’ 989) παρακαλούνται κατά την πραγματοποίηση των ελέγχων αρμοδιότητάς τους στο χρονικό διάστημα από 18/4/2020 έως και 31/5/2020 να λαμβάνουν υπ’ όψιν τις ανωτέρω διατάξεις.»

Διαβάστε επίσης:

Ανενεργή η πλατφόρμα online δημοπρασιών του ΟΔΔΥ

Δεν εισάγονται μεταχειρισμένα αυτοκίνητα…

Κορωνοϊος: Χαλάρωσαν οι Αθηναίοι – Δείτε τα στοιχεία