Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ξεκινάνε τα νέα έργα για να… σωθεί η Αττική

Ελλάδα 23:53
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ξεκινάνε τα νέα έργα για να… σωθεί η Αττική

ΝΕΑ

Ξεκινάνε τα νέα έργα για να… σωθεί η Αττική

ΝΕΑ

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανέλυσε τα δύο έργα που θα δώσουν μεγάλη κυκλοφοριακή ανάσα στην Αττική.

Advertisement
Advertisement

Στα έργα, που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού στην Αττική, καθώς και στην ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, αναφέρθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι.

Ο κ. Καραμανλής επισήμανε καταρχάς με αφορμή τις αναφορές για το κυκλοφοριακό σήμερα, ότι ο Κηφισός και όλοι οι περιφερειακοί και μεγάλοι δρόμοι ανήκουν μετά τον Καλλικράτη του 2011 στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας. “Αυτό δε σημαίνει ότι εμείς νίπτουμε τα χέρια μας. Για αυτό στο Υπουργείο προτείναμε αυτό που ζητά ο Σύλλογος Συγκοινωνιολόγων εδώ και 20 χρόνια, δηλαδή να κάτσουμε όλοι ο φορείς σε ένα τραπέζι και να λύσουμε τα προβλήματα”, πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι αυτό ήδη έχει μπει μπροστά καθώς ήδη οι συναρμόδιοι φορείς έχουν στείλει τους εκπροσώπους τους για το νέο αυτό φορέα συντονισμού.

Advertisement
Advertisement

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τέλος στην… καρμανιόλα της Ελλάδα!

 

Advertisement

“Θα βρούμε πρακτικές λύσεις όταν επιτέλους κάτσουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς σε ένα τραπέζι κάτι που γίνεται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να μην πετάει το μπαλάκι της ευθύνης ο ένας στον άλλο. Ο πολίτης λέει: ‘Εμένα δεν με ενδιαφέρει ποιος είναι αρμόδιος’. Αυτό που λέει είναι ότι βλέπει την πολιτεία ως μία συγκεκριμένη οντότητα”, σχολίασε επίσης.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών σημείωσε ότι με τον “πράσινο δακτύλιο”, η κίνηση στο κέντρο έχει βελτιωθεί αισθητά και το πρόβλημα πλέον αφορά στους περιφερειακούς δρόμους. “Πρέπει να κάτσουμε λοιπόν κάτω οι Δήμοι, η Περιφέρεια, τα αρμόδια Υπουργεία, μαζί με το Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων και να βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά”, τόνισε.

Advertisement

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε επίσης ότι και το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας, που μέχρι το 2011 ανήκε στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ανήκει πλέον στην Περιφέρεια και χρειάζεται αναβάθμιση. Υπενθύμισε για παράδειγμα ότι κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας υπήρχαν και λειτουργούσαν υποδειγματικά την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων και πρόσθεσε: “Πρέπει να αναβαθμίσουμε αυτά τα συστήματα, ώστε σε πραγματικό χρόνο να βλέπουν οι αρμόδιοι τι γίνεται στις κεντρικές αρτηρίες. Σήμερα αυτό δε συμβαίνει, πρέπει να το δει η Περιφέρεια και εμείς θα τη βοηθήσουμε με εξοπλισμό”.

Τα “έργα της Αττικής” που θα αποσυμφορήσουν το κυκλοφοριακό

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι για να αποσυμφορηθεί το λεκανοπέδιο πρέπει να γίνουν τα λεγόμενα έργα της Αττικής: Η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης και η λεγόμενη σήραγγα της Ηλιουπόλεως.

Advertisement

Ανέφερε ότι η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης, που δημοπρατείται τις επόμενες ημέρες και έχει προϋπολογισμό 350 εκ ευρώ, θα δώσει πραγματικά τεράστια ανακούφιση στους ανθρώπους που χρησιμοποιούν την Αττική Οδό.

Το δεύτερο έργο αφορά στην μετακίνηση των πολιτών προς το Ελληνικό και τα νότια προάστια. Το εμβληματικό αυτό έργο της λεγόμενης σήραγγας της Ηλιουπόλεως είναι στο στάδιο των προμελετών και σύντομα θα υπάρχει και θα παρουσιαστεί συγκεκριμένη λύση, ανέφερε ο κ. Καραμανλής. Εξετάζεται ειδικότερα η σήραγγα να καταλήγει λίγο πριν τη Βουλιαγμένης.

Με το έργο αυτό που θα διασφαλίζει την πρόσβαση στα νότια προάστια και την επέκταση της Λεωφόρου Κύμης, που θα δώσει λύση στο πρόβλημα της κίνησης προς την Αττική Οδό, καθώς και με τις επεκτάσεις στο Λαύριο και τη Ραφήνα, θα αποσυμφορηθεί η Αττική.

“Αυτά τα έργα πρέπει να σχεδιαστούν τώρα, να γίνουν τώρα, γιατί αν δεν τα κάνουμε σε πέντε χρόνια από σήμερα, σε δέκα χρόνια από σήμερα, η κατάσταση θα είναι πολύ χειρότερη”, επισήμανε ο κ. Καραμανλής.

Ενίσχυση των ΜΜΜ με 500 εκατ. ευρώ

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναφέρθηκε και στην ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών. “Επενδύουμε πάνω από 500 εκατ. ευρώ στα ΜΜΜ και σπάμε ένα κύκλο αποεπένδυσης των τελευταίων 10 ετών. Έχουμε ενισχύσει το στόλο στην Αθήνα κατά 55%”, τόνισε ο κ. Καραμανλής.

Αναφέρθηκε επίσης στη Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, καθώς και στις αντιδράσεις για ορισμένους σταθμούς, εκτιμώντας ότι θα ξεπεραστούν. “Όσοι ζούμε και κυκλοφορούμε στο κέντρο της Αθήνας καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορούμε από τη μία να παραπονιόμαστε για την κίνηση και από την άλλη, κάθε φορά που πάμε να κάνουμε ένα φιλοπεριβαλλοντικό έργο όπως το Μετρό, να προσφεύγουμε στη Δικαιοσύνη”, σχολίασε και τόνισε ότι όπως είχε πει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, θα προκληθεί από την κατασκευή του έργου μία πρόσκαιρη αναστάτωση, αλλά τα θετικά αποτελέσματα θα είναι πολλαπλά.

“Έχουν γίνει πράγματα στα δύο αυτά χρόνια στα ΜΜΜ, που δεν έγιναν για πάνω από μία δεκαετία”, τόνισε ο κ. Καραμανλής. Ανέφερε ότι ο στόλος στην Αττική αυξήθηκε στα 1.320 λεωφορεία από 850 και υπενθύμισε ότι έγινε ανάθεση έργου σε ιδιώτες και συγκεκριμένα στα ΚΤΕΛ, καθώς και ότι έγινε για πρώτη φορά στο δημόσιο leasing. Σημείωσε ότι έχει βγει στον αέρα και ο διαγωνισμός για 700 νέα λεωφορεία σε πρώτη φάση και θα αγοραστούν και άλλα 500 σε δεύτερη φάση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Είναι αυτή η λύση για την κυκλοφοριακή συμφόρηση;
Τι προτείνουν οι Συγκοινωνιολόγοι για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας
Πόσες ώρες χάνει ο μέσος οδηγός στο μποτιλιάρισμα της Αθήνας;