Live Κίνηση
Περισσότερα
Fleet Cars

Ποιοι δεν θα πληρώσουν εισιτήριο στα ΜΜΜ το 2022

Ελλάδα 12:58
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι δεν θα πληρώσουν εισιτήριο στα ΜΜΜ το 2022

Fleet Cars

Ποιοι δεν θα πληρώσουν εισιτήριο στα ΜΜΜ το 2022

Fleet Cars

Κοινή Υπουργική Απόφαση ξεκαθαρίζει ποιοι είναι δικαιούχοι πλήρους απαλλαγής και ποιοι δικαιούνται έκπτωση 50%.

Advertisement
Advertisement

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με την οποία ξεκαθαρίζεται ποιοι απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή εισιτηρίου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σε ποιους παρέχεται έκπτωση σε ποσοστό έως και 50%

Ειδικότερα στην Κοινή Υπουργική Απόφαση αναγράφεται με τίτλο «Μετακίνηση, με πλήρη ή μερική απαλλαγή από την καταβολή κομίστρου, με τους παρόχους αστικών συγκοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής [Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε. (Ο.ΣΥ. Α.Ε.) και Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε. (ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.)] και τον συγκοινωνιακό φορέα της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης [Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (Ο.Α.Σ.Θ. Α.Ε.] δικαιούχων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ).»

Advertisement
Advertisement

Οι υπουργοί Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Υποδομών και Μεταφορών αποφάσισαν:

Άρθρο 1

Δικαιούχοι Απαλλαγής

Advertisement

1.Απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή κομίστρου, κατά το έτος 2022, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (Μ.Μ.Μ.) αρμοδιότητας των παρόχων αστικών συγκοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής (Ο.ΣΥ. Α.Ε. και ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.), καθώς και στα αστικά συγκοινωνιακά μέσα, περιοχής αρμοδιότητας του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (Ο.Α.Σ.Θ.):

α. Οι οπλίτες που εκπληρώνουν τη στρατεύσιμη στρατιωτική υποχρέωση κατά τις διατάξεις της στρατολογικής νομοθεσίας και οι Δόκιμοι Έφεδροι Αξιωματικοί (ΔΕΑ) των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι υπηρετούν ή διαμένουν στην Περιφέρεια Αττικής ή στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Advertisement

β. Οι ανάπηροι αρμοδιότητας ΥΠΕΘΑ και οι συνοδοί τους (θεράποντες – θεραπαινίδες), οι οποίοι διαμένουν στην Περιφέρεια Αττικής ή στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

2.Απαλλάσσονται κατά το ήμισυ (50%) από την καταβολή κομίστρου κατά το έτος 2022 οι μαθητές των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ) και των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), με έδρα λειτουργίας στην Αττική, εκτός από τη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής (ΣΑΝ), στα Μ.Μ.Μ. αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής (Ο.ΣΥ. Α.Ε. και ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.).

3.Το δικαίωμα δωρεάν ή με μειωμένο κόμιστρο μετακίνησης εξασφαλίζεται με τη διάθεση από τον Ο.Α.Σ.Α. ηλεκτρονικών καρτών μετακίνησης και με την έκδοση μειωμένου εισιτηρίου ή κάρτας μετακίνησης από τον Ο.Α.Σ.Θ. στις ως άνω κατηγορίες δικαιούχων.

Advertisement

Άρθρο 2

Πιστοποίηση δικαιούχων

Η πιστοποίηση των δικαιούχων γίνεται ως εξής:

α. Για τους μαθητές των ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ, τους οπλίτες και τους ΔΕΑ, με την επίδειξη της στρατιωτικής τους ταυτότητας.

β. Για τους ανάπηρους αρμοδιότητας ΥΠΕΘΑ και τους συνοδούς τους, με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης, που εκδίδεται από τη Διεύθυνση Εφέδρων Πολεμιστών Αγωνιστών και Θυμάτων και Αναπήρων Πολέμου της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ/ΓΔΟΣΥ/ΔΕΠΑΘΑ).

Άρθρο 3

Προσωποποιημένες Κάρτες Μετακίνησης για την πλήρη ή μερική απαλλαγή από την καταβολή στα συγκοινωνιακά μέσα αρμοδιότητας Ο.Α.Σ.Α. (Ο.Σ.Υ. Α.Ε. και ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.)

1.Η ορθή εφαρμογή των κοινωνικών πολιτικών, που αφορά στις μετακινήσεις των ειδικών ομάδων του πληθυσμού, υλοποιείται σε συνάρτηση με τη βασική αρχή του συστήματος αναφορικά με τη χρήση προσωποποιημένων ηλεκτρονικών καρτών, από τις ειδικές ομάδες των μετακινούμενων, σύμφωνα και με τη διεθνή πρακτική, ώστε οι κάρτες αυτές να φέρουν τα στοιχεία των κατόχων και να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από αυτούς.

2.Για την ελεύθερη μετακίνηση των ανωτέρω δικαιούχων, απαιτείται η έκδοση προσωποποιημένων ηλεκτρονικών καρτών μετακίνησης, οι οποίες εκδίδονται σύμφωνα με τους κανόνες του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου και με τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται στην υπ’ αρ. 04/2017 γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

3.Οι προσωποποιημένες ηλεκτρονικές κάρτες μετακίνησης, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τους δικαιούχους κατόχους τους, με χρήση του εξοπλισμού έκδοσης, πώλησης, επαναφόρτισης, επικύρωσης και ελέγχου του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου (Α.Σ.Σ.Κ.), που έχει εγκατασταθεί σε οχήματα, σταθμούς και στάσεις του δικτύου των Μ.Μ.Μ., αρμοδιότητας Ο.Α.Σ.Α. και δύνανται να αντικατασταθούν σε περιπτώσεις απώλειας, κλοπής, φθοράς ή δυσλειτουργίας για οποιονδήποτε λόγο.

4.Το δικαίωμα μετακίνησης με απαλλαγή από την καταβολή κομίστρου στα συγκοινωνιακά μέσα της Ο.ΣΥ. Α.Ε. και της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε., πιστοποιείται με τη φόρτιση κομίστρου μηδενικής αξίας εντός των προσωποποιημένων ηλεκτρονικών καρτών, στον εξοπλισμό πώλησης του Α.Σ.Σ.Κ..

5.Σε περίπτωση λήξης ισχύος του δικαιώματος δωρεάν ή με μειωμένο κόμιστρο μετακίνησης, αυτό δύναται να ανανεωθεί, ενώ σε περίπτωση λήξης υπαγωγής σε κατηγορία δικαιούχων, οι προσωποποιημένες ηλεκτρονικές κάρτες μετακίνησης μετατρέπονται σε κάρτες πλήρους κομίστρου.

Άρθρο 4

Τελικές διατάξεις

Διοικητικές ερμηνευτικές οδηγίες για την εφαρμογή της παρούσας εκδίδονται, εφόσον απαιτηθεί, με μέριμνα της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού και Περιβάλλοντος της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ/ΓΔΟΣΥ/ΔΑΔΠ) για την Περιφέρεια Αττικής και του Γ΄ Σώματος Στρατού (Γ΄ ΣΣ) για την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Άρθρο 5

Έναρξη Ισχύος

Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από την 1-1-2022 και λήγει στις 31-12-2022

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόστιμο-μαμούθ σε επιβάτη χωρίς εισιτήριο
Ηλεκτροκίνηση, ΜΜΜ και αυτοκινητόδρομοι στο στόχαστρο του ΥΠΜΕ!
Διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους επιβάτες των ΜΜΜ