Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

More than Equal: «Αναζητείται γυναίκα-οδηγός για την F1»

Ελλάδα 5:19
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

More than Equal: «Αναζητείται γυναίκα-οδηγός για την F1»

ΝΕΑ

More than Equal: «Αναζητείται γυναίκα-οδηγός για την F1»

ΝΕΑ

Ο David Coulthard βρέθηκε για μερικές μέρες στη χώρα μας και το newsauto.gr βρήκε την ευκαιρία για να μάθει πιο πολλά για το πρότζεκτ που αναζητά γυναικεία ταλέντα στον κόσμο του motorsport.

Advertisement
Advertisement

Το «More than Equal» είναι ένα νέο πρόγραμμα που υλοποιείται με στόχο την προετοιμασία και την ανάδειξη της πρώτης γυναίκας Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας Οδηγών Formula 1. Ιδρυτικά μέλη και χρηματοδότες του είναι ο κορυφαίος πρώην πιλότος F1 David Coulthard και ο επιχειρηματίας Karel Komarek.

Ο David Coulthard είναι ένα από τους πιο γνωστούς οδηγούς της Formula 1 και παρόλο που δεν κατάφερε ποτέ να πάρει κάποιο πρωτάθλημα ήταν γνωστός για το γλυκό του στιλ και το σταθερό του γυρολόγιο. «Πάντα υπάρχει κάποιος που έρχεται δεύτερος» είπε με περίσσεια χιούμορ.

Advertisement
Advertisement

Στην καριέρα του στην F1 είχε ανέβει 13 φορές στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου έχοντας συμβιώσει στην Williams με τον Damon Hill, στην McLaren με τον Mika Hakkinen και τον Raikkonen, ενώ αργότερα πήγε στη Red Bull. Η καλύτερη του σεζόν ήταν το 2001 όταν τερμάτισε στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος. Από το 2010 αγωνίσθηκε στο DTM και δύο χρόνια αργότερα αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, αλλά διατήρησε μία στενή επαφή με τα motorsports, κυρίως ως σχολιαστής/ αναλυτής στα media ενώ έχει διάφορες άλλες επιχειρήσεις.

Πρόσφατα ο David Coulthard βρέθηκε στα κεντρικά γραφεία του ΟΠΑΠ για να μας μιλήσει από κοντά για το MoreThanEqual. Πρόκειται για ένα πρότζεκτ που ο ίδιος θεωρεί πως είναι ένα προσωπικό στοίχημα και αφορά στην ανάδειξη του γυναικείου φύλλου στα motorsports.

Στην περίπτωση που δεν το γνωρίζετε η τελευταία γυναίκα που συμμετείχε σε αγώνα της Formula 1 ήταν το 1992. Η Giovanna Amati (η εικονιζόμενη) με την ομάδα της Brabham. Σε περισσότερους από 1000+ αγώνες του F1 από το 1950, μόλις 5 γυναίκες οδηγοί έχουν συμμετάσχει σε κατατακτήριες ενός GP, ενώ μόνο 2 έχουν καταφέρει να αγωνιστεί.

Advertisement

Η Maria Teresa de Filippis, η πρώτη από αυτές τις 5, τερμάτισε 10η στο Grand Prix του Βελγίου του 1958 και 17 χρόνια αργότερα, η Lella Lombardi κατάφερε να βαθμολογηθεί (μόλις μισό βαθμό!) στο ισπανικό GP του 1975. Φυσικά, δεν χρειάζεται απάντηση στο ερώτημα αν η F1 είναι μόνο για άντρες…

w-series-2019-class-a1000x600

Για αυτό το λόγο δημιουργήθηκε το 2019 το W-Series, ένα πρωτάθλημα με μονοθέσια παραπλήσια αυτών της F3 που αναδεικνύει τις καλύτερες γυναίκες οδηγούς για να τους προσφέρει ευκαιρίες για περισσότερες διακρίσεις στο παγκόσμιο μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Σε αυτή την προσπάθεια θέλει να συμβάλλει και το πρότζεκτ MoreThanEqual που έχει ιδρύσει ο David Coulthard μαζί με τον επιχειρηματία Karel Komarek. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιούνιο. Ο Βρετανός πρώην οδηγός της F1 θεωρεί πως πλέον υπάρχει η προοπτική μία γυναίκα να κάνει μία καλή πορεία στην Formula 1 και να αφήσει εποχή όπως η Mouton στα ράλι.

Μιλώντας για τους λόγους που τον οδήγησαν στην υλοποίησή της, ο David Coulthard είπε: «Πάντα πίστευα ότι η αδερφή μου, Lynsay Jackson, είχε περισσότερο ταλέντο από εμένα. Απλώς εγώ είχα την απαραίτητη υποστήριξη κι εκείνη όχι. Για να πετύχει κανείς, θα πρέπει να καλλιεργήσει το ταλέντο του από νωρίς. Θα ήθελα, λοιπόν, κάθε «Lynsay» να έχει τις ίδιες ευκαιρίες με τους άνδρες στην προσπάθειά της να φτάσει στο επίπεδο της F1 και να κερδίσει».

Advertisement

Ο συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Karel Komarek (από δεξιά) σχολίασε με τη σειρά του: «Η εμπειρία μου στις επιχειρήσεις μου έχει διδάξει ότι πάντα μπορούν να γίνουν πολλά περισσότερα για την ισότητα των φύλων. Το «Μore than Equal» θέτει έναν νέο, τολμηρό μεν, εφικτό δε, στόχο που ελπίζουμε από κοινού με τον David ότι θα αναδείξει τις δυνατότητες των γυναικών σε όλους τους τομείς: τον αθλητισμό, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία».

Σύμφωνα με τον Coulthard οι συνθήκες είναι αρκετά πιο εύκολες για να οδηγήσει μια γυναίκα ένα σύγχρονο μονοθέσιο της F1. Παλιότερα όσο ταλέντο και αν ξεχείλιζε δεν υπήρχε η μυϊκή δύναμη και αντοχή για να βγάλει εις πέρας ένα GP μία γυναίκα. Σήμερα αν υπάρξει ένα ταλέντο που μπορεί να διαπρέψει στα πιο «αντρικά» μονοθέσια της F2/ F3 θα μπορούσε με την κατάλληλη προετοιμασία να αγωνιστεί στην Formula 1.

Το «More than Equal» έχει συγκεντρώσει μερικούς από τους καλύτερους scouts, προπονητές φυσικής κατάστασης, ψυχολόγους, διατροφολόγους, προπονητές οδήγησης και οδηγούς στον κόσμο, οι οποίοι εργάζονται για την επίτευξη του στόχου της πρωτοβουλίας. Βασικός συνεργάτης σε αυτή την προσπάθεια είναι η Hintsa Performance, κορυφαία εταιρεία παγκοσμίως στην προπόνηση αθλητών υψηλών επιδόσεων.

Τα βασικά στοιχεία του προγράμματος

Αναζήτηση ταλαντούχων γυναικών σε όλο τον κόσμο – Το «Μore than Equal» συνεργάζεται με ένα παγκόσμιο δίκτυο ατζέντηδων για την αναζήτηση ταλέντων με μεγάλες προοπτικές στην αγωνιστική οδήγηση. Οι πιο ταλαντούχες υποψήφιες θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Ανάπτυξη σωματικής δύναμης, νοοτροπίας νικητή και ψυχικού σθένους – Οι προπονητές της Hintsa Performance αρχικά θα αναζητήσουν ταλέντα όλων των ηλικιών, αξιοποιώντας την εμπειρία τους. Θα υλοποιήσουν, επίσης, ένα ειδικό πρόγραμμα φυσικής άσκησης και διατροφής για τις νεαρές γυναίκες οδηγούς του προγράμματος, αντίστοιχο αυτού που ακολουθείται από τους πιλότους F1.

Ανάπτυξη ταχύτητας μέσω προπονητικών μεθόδων  – O David Coulthard θα ενώσει τις δυνάμεις του με κορυφαίους προπονητές αγώνων για την ανάπτυξη αγωνιστικών στρατηγικών που αρμόζουν στα δυνατά σημεία των γυναικών. Επίσης, το πρόγραμμα θα συνεργαστεί με ομάδες κι ένα οικοσύστημα παροχής ευκαιριών ταχείας ανάπτυξης, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί ο κρίσιμος χρόνος προπόνησης σε πίστα.

Σύνδεση ταλαντούχων οδηγών με ομάδες και χορηγούς – Ενώ οι ταλαντούχοι οδηγοί θα αποδεικνύουν την αξία τους στις πίστες, τα μέλη του προγράμματος θα χρησιμοποιούν το ευρύτατο δίκτυο επαφών τους για εξεύρεση πιθανών ομάδων και χορηγών.

Advertisement

Τώρα, αν αναρωτιέστε πότε θα ήταν εφικτή η παρουσία μιας γυναίκας πίσω από το τιμόνι ενός μονοθεσίου της F1, αυτό μην περιμένετε να επιτευχθεί νωρίτερα από μία δεκαετία», όπως μας είπε ο Coulthard. Η ανακάλυψη του ταλέντου πρέπει να γίνει από μικρή ηλικία και μέσα σε αυτά τα χρόνια να δουλευτεί η τεχνική, η σωματική δύναμη και πολλά άλλα που θα μπορούσαν να φέρουν μία γυναίκα στον μαγικό και απόλυτο κόσμο της Formula 1.

Εμείς ευχόμαστε στον David Coulthard και στο πρότζεκτ που εκπροσωπεί να πετύχει το στόχο του και να δώσει μία νέα προοπτική όχι μόνο στο κορυφαίο θεσμό του motorsport, αλλά και στο γενικότερο αγώνα για την ισότητα τω δύο φύλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
F1: Ανακοινώθηκε επίσημα το πρόγραμμα του 2023
F1: Αυτό είναι το πιο καυτό grid της σεζόν
Οι πιο γρήγορες κυρίες της F1