Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ξεκίνησε: Φορτίζουν εν κινήσει…

Ελλάδα 23:41
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ξεκίνησε: Φορτίζουν εν κινήσει…

ΝΕΑ

Ξεκίνησε: Φορτίζουν εν κινήσει…

ΝΕΑ

Η κυβέρνηση της Σουηδίας ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα το οποίο προβλέπει την επαγωγική φόρτιση των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων ενώ κινούνται με στόχο την αύξηση των πωλήσεών τους.

Advertisement
Advertisement

Το άγχος για το εάν θα επαρκέσει η ενέργεια των μπαταριών τού αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου μας ώστε να κάνουμε ένα μακρινό ταξίδι ή εάν θα βρούμε διαθέσιμο φορτιστή κατά της διαδρομή μας είναι σχετικά έντονο στη χώρα μας.

Αυτό το φαινόμενο είναι μικρότερο στη Σουηδία, όπου οι υποδομές δημόσιας φόρτισης των εξηλεκτρισμένων αυτοκινήτων είναι περισσότερο διαδεδομένες και μια εκ των ων ουκ άνευ συνθήκη του κράτους προς τους πολίτες.

Πρόσφατα έγινε γνωστό, ότι η κυβέρνηση της σκανδιναβικής χώρας αποφάσισε να πρωτοπορήσει και να δημιουργήσει περισσότερα από 1.800 χλμ. δρόμου σε κεντρικό αυτοκινητόδρομο της Σουηδίας ο οποίος θα επιτρέπει την ασύρματη φόρτιση των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων ενώ κινούνται σε αυτόν.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, το σύστημα «ERS» («Electric Road System») θα εφαρμοστεί σε τμήμα τού αυτοκινητόδρομου «Ε20», ενός από τους βασικούς της χώρας (και άλλων κρατών της βόρειας Ευρώπης) το οποίο διέρχεται από τη Στοκχόλμη, το Γκέτεμποργκ και το Μάλμε, δηλαδή την πρωτεύουσα και τις επόμενες δύο μεγαλύτερες πόλεις αυτής.

Βάσει όσων έγιναν γνωστά, το τμήμα των περισσότερων από 1.800 χλμ. του δρόμου με τη δυνατότητα επαγωγικής φόρτισης θα είναι έτοιμο να δοθεί στην κυκλοφορία το 2025. Χάρη σε αυτό, το ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα μπορεί να φορτίζει και ενόσω κινείται στην επιφάνειά του εφόσον διαθέτει την αντίστοιχη τεχνολογία, μέχρι να φτάσει σε σταθμό δημόσιας φόρτισης, για να πληρώσει τις μπαταρίες του με ενέργεια μέσω καλωδίου.

Advertisement

Απώτερος στόχος είναι να επεκταθεί αυτή η δυνατότητα σε ένα οδικό δίκτυο που θα ξεπερνά τα 3.000 χλμ. σε όλη τη Σουηδία. Να αναφέρουμε ότι στη χώρα εφαρμόστηκε το 2016 ένα πιλοτικό πρόγραμμα φόρτισης επαγγελματικών οχημάτων μέσω παντογράφου, δηλαδή με εναέριο δίκτυο φόρτισης, στο κέντρο της πόλης Γέβλε (νοτιοανατολικά της χώρας). Αυτό λειτούργησε πειραματικά και σε άλλες πόλεις της Σουηδίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το βάρος των αυτοκινήτων εξελίσσεται σε μέγα θέμα!
Ράλλυ Σουηδίας: Θρίαμβος Tanak! (+video)
ΕΕ: Ταχυφορτιστές 400 kW κάθε 60 χλμ. σε αυτοκινητόδρομους!

Advertisement