Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Μισός αιώνας Lamborghini Countach: Τα μυστικά της σχεδίασης της (video)

Ελλάδα 0:30
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Μισός αιώνας Lamborghini Countach: Τα μυστικά της σχεδίασης της (video)

ΝΕΑ

Μισός αιώνας Lamborghini Countach: Τα μυστικά της σχεδίασης της (video)

ΝΕΑ

Οι πρωταγωνιστές πίσω από τη δημιουργία του εμβληματικού μοντέλου αφηγούνται γνωστές αλλά και άγνωστες πτυχές της ιστορίας.

Advertisement
Advertisement

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τη συμπλήρωση μισού αιώνα από τη  δημιουργία της Countach, η Lamborghini λανσάρει μια σειρά τεσσάρων επετειακών επεισοδίων. Σε αυτά πρωταγωνιστούν οι άνθρωποι που συνέβαλαν τα μέγιστα στην εξέλιξη του εμβληματικού μοντέλου, οι οποίοι μας καλούν να γίνουμε συνοδοιπόροι τους σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον ταξίδι στο παρελθόν.

Στο πρώτο επεισόδιο μεγάλος πρωταγωνιστής είναι ο Marcello Gandini, ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε τη φουτουριστική σχεδίαση της Countach, αξιοποιώντας τη σχεδιαστική ελευθερία που απολάμβαναν τη δεκαετία του ‘70 οι designers, απουσία κανονιστικών και νομικών περιορισμών.

Advertisement
Advertisement

Όλα άρχισαν το καλοκαίρι του 1970 όταν ο Ferrucio Lamborghini χάραξε τις κατευθύνσεις για τη δημιουργία ενός επαναστατικού μοντέλου που θα αποτελούσε τον άξιο διάδοχο ενός θρύλου, της Miura. Το νέο δημιούργημα έπρεπε να είναι γρηγορότερο, τεχνολογικά ανώτερο, και το κυριότερο να αναδειχθεί σε σύμβολο της τότε εποχής. 

Οι απαιτήσεις του ιδρυτής της μάρκας δεν τρόμαξαν τον Marcello Gandini. Αντιθέτως, λειτούργησαν ως η θρυαλλίδα να ξεδιπλώσει το πλούσιο ταλέντο του. Εγκατέλειψε το καμπυλοειδές σχήμα που κυριαρχούσε στα αυτοκίνητα του ’60, στρεφόμενος σε μια ένα πιο επιθετικό σχεδιαστικό μοτίβο με κοφτερές γραμμές, πλατύ αποτύπωμα και μικρή απόσταση από το έδαφος.

Advertisement

Αναμφίβολα, το πιο ριζοσπαστικό σχεδιαστικό στοιχείο ήταν οι scissor πόρτες. Το πρώτο όχημα που μας σύστησε με την εν λόγω αρχιτεκτονική ήταν η Alfa Romeo Carabo το 1968, αλλά η παρθενική παρουσία σε αυτοκίνητο παραγωγής αφορούσε την Countach 500. Έκτοτε, οι πόρτες που ανοίγουν προς τα πάνω είναι το σήμα κατατεθέν της SantAgata Bolognese.

Ο Gandini αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τις scissor πόρτες όχι μόνο για να ικανοποιήσει μια τεχνική απαίτηση που προκύπτει από το ύψος του πλευρικού τμήματος του πλαισίου, αλλά και για να «κερδίσει» μερικά εκατοστά σε πλάτος, διευκολύνοντας την επιβίβαση στο όχημα. Η έκδοση παραγωγής του θρυλικού μοντέλου συστήθηκε με τον αυτοκινητικό κόσμο το 1971 στις Εκθέσεις του Αυτοκινήτου του Παρισιού και του Τορίνο.

Advertisement

Όσο περνούσαν τα χρόνια και παρουσιάζονταν νέες εκδόσεις, το στιλ της Countach συμμορφωνόταν με τις επιταγές της εποχής. Το βασικό σχήμα, ωστόσο, έμεινε αναλλοίωτο, με την Countach να εξελίσσεται σε ένα από τα πιο ποθητά supercars στην ιστορία της αυτοκίνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το πατίνι της Lamborghini των 500 ευρώ
Lamborghini: Κρατά ζωντανό το V12!
Νέα Lamborghini Aventador Ultimae: Τέλος εποχής (video)

 

Advertisement