Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Μερικά από τα πιο περίεργα πάρκινγκ του κόσμου είναι στο Μαϊάμι

Ελλάδα 6:55
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Μερικά από τα πιο περίεργα πάρκινγκ του κόσμου είναι στο Μαϊάμι

ΝΕΑ

Μερικά από τα πιο περίεργα πάρκινγκ του κόσμου είναι στο Μαϊάμι

ΝΕΑ

Υπάρχει μια πόλη που έχει μετατρέψει τα κτήρια πάρκινγκ σε έργα αρχιτεκτονικής τέχνης.

Advertisement
Advertisement

Τα κτίρια των πάρκινγκ είναι συνήθως αδιάφορα μεγάλα τσιμεντένια μπλοκ τα οποία περνάνε απαρατήρητα από τους περαστικούς και τους οδηγούς. Αυτό ωστόσο δεν ισχύει όταν βρεθείς στην Αμερική και ιδιαίτερα στο Μαϊάμι. Στην κοσμοπολίτικη πόλη της Φλόριντα μπορεί να συναντήσει κανείς μερικά από τα πιο εντυπωσιακά κτήρια πάρκινγκ στον κόσμο πλησιάζοντας τα όρια της τέχνης.

Οι τσιμεντένιοι ουρανοξύστες και τα μεταλλικά γλυπτά είναι πραγματικά κομμάτια τέχνης, σχεδιασμένα ώστε να συμβαδίζουν με το εξωτερικό περιβάλλον. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτά τα πάρκινγκ έχουν εστιατόρια, μουσεία, ακόμη και βίλες στην οροφή.

Advertisement
Advertisement

Το πιο χαρακτηριστικό κτήριο πάρκινγκ της πόλης είναι το 1111 Lincoln. Πρόκειται για μια τεράστια υπερκατασκευή που ξεπροβάλλει από τα γύρω κτίρια. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πάρκινγκ στη χώρα και ένας χώρος εκδηλώσεων. Η Nissan έκανε το ντεμπούτο του νέου Rogue εκεί το 2017 και η BMW παρουσίασε το Concept XM στον έβδομο όροφο για πρώτη φορά.

Απέναντι από το Miami Beach, υπάρχει ένα σχετικά νέο πάρκινγκ. Η δομή του Faena Park δεν είναι τόσο επιβλητική όσο το 111 Lincoln, αλλά εξακολουθεί να έχει το δικό του στυλ. Η πρόσοψη από τσιμέντο είναι επενδεδυμένη με κυκλικά ανοίγματα που επιτρέπουν στον αέρα να περνά μέσα από το γκαράζ, ενώ ένα γυάλινο χώρισμα στο πλάι του κτιρίου το χωρίζει στη μέση. Σχεδιαστής ήταν ο Σοχέι Σιγκεμάτσου, ο οποίος έχει κάνει αντίστοιχες κατασκευές στη Σαουδική Αραβία, στην Ιταλία (νοσοκομείο) και το Πανεπιστήμιο Hongik στη Σεούλ.

Advertisement

Το Ballet Valet είναι το επόμενο εντυπωσιακό πάρκινγκ και διαθέτει 650 θέσεις στάθμευσης κρυμμένες πίσω από τρεις τύπους θαμνωδών φυτών. Επιπλέον, είναι το σπίτι πολλών ιθαγενών ειδών πουλιών. Έχει κερδίσει πολλά βραβεία από το International Parking Institute και το Urban Land Institute.

Advertisement

Σε αντίθεση με το Ballet Valet, το πάρκινγκ Arts & Letters Garage στο Collins Park κινείται περισσότερο προς την πλευρά της σύγχρονης τέχνης. Φιλοξενεί 513 θέσεις στάθμευσης και το χαρακτηριστικό του είναι τα χιλιάδες γράμματα που απλώνονται πάνω-κάτω από την τεράστια πρόσοψή του, μερικά από αυτά φωτισμένα.

Advertisement

Στην πολυτελή Design District βρίσκεται το πάρκινγκ City View. Χτίστηκε το 2015 από τον Ντάκρα, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Περιοχής Σχεδιασμού του Μαϊάμι το 2010 και έχει τρία μοναδικά οπτικά στοιχεία που το ξεχωρίζουν. Ανάμεσα σε μια χρυσή κυματοειδή κατασκευή και ένα αλουμινένιο γεωμετρικό σχέδιο βρίσκεται ένα πορτρέτο που δημιούργησε ο καλλιτέχνης Τζον Μπαλντεσάρι που δείχνει τρία άτομα σε μια πισίνα.

Το Πάρκινγκ του Μουσείου είναι ίσως το πιο αναγνωρίσιμο σημείο στην περιοχή. Πέντε διαφορετικοί σχεδιαστές και καλλιτέχνες συνέβαλαν στην εμφάνιση αυτής της δομής στάθμευσης, η οποία έχει ύψος επτά ορόφους και έχει περισσότερα από 800 θέσεις στάθμευσης.

Ο τελευταίος όροφος της κατασκευής είναι γεμάτος από ροζ, κίτρινο και πράσινο, με νεανικά γραφικά. Επιπλέον, διαθέτει παιδική χαρά, βιβλιοθήκη, κήπο, εκθέσεις. Τέλος, το πάρκινγκ Wynwood των οκτώ ορόφων ήταν ένα εργοστάσιο ρούχων, αλλά τώρα έχει 428 θέσεις στάθμευσης και γραφεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
H Σιδηροδρομική Σήραγγα Σεπολίων προχωρά! (+video)
Με πόσα μπορείς να οδηγήσεις μια Mercedes 300SL Gullwing στο Mille Miglia;
Γιατί η Tesla θα κάνει Χριστούγεννα μέσα στα σκουπίδια;