Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Μεγάλη Βρετανία: Γίνονται «στουπί» και θέλουν να πιάσουν τιμόνι

Ελλάδα 3:33
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Μεγάλη Βρετανία: Γίνονται «στουπί» και θέλουν να πιάσουν τιμόνι

ΝΕΑ

Μεγάλη Βρετανία: Γίνονται «στουπί» και θέλουν να πιάσουν τιμόνι

ΝΕΑ

Παρόλο που δηλώνουν άγνοια για το επιτρεπτό όριο αλκοόλ, οι Βρετανοί δείχνουν αποφασισμένοι να οδηγήσουν κατά τις πρωινές ώρες της επομένης του χριστουγεννιάτικου γλεντιού.

Advertisement
Advertisement

Γνωστοί για την αγάπη τους στο αλκοόλ είναι οι Βρετανοί όπως έχει αποδείξει επανειλημμένως η παρουσία τους στα ελληνικά νησιά κατά τους θερινούς μήνες.

Τι και αν τα τσούζουν καμιά φορά λίγο παραπάνω; Θα συνεχίσουν τη μέρα τους σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα κάτσουν πίσω από το τιμόνι.

Πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει ότι η πλειονότητα των οδηγών είναι πρόθυμη να οδηγήσει, μετά την κατανάλωση αλκοόλ, μια πρακτική που ενέχει σημαντικούς κινδύνους τόσο για τους ίδιους όσο και για τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου.

Advertisement
Advertisement

Η επιθυμία τους, ωστόσο, να κάτσουν πίσω από το τιμόνι δεν οφείλεται στην υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων τους, αλλά σε διαφαινόμενη άγνοιά σχετικά με την ποσότητα του αλκοόλ που συμμορφώνεται με το επιτρεπόμενο όριο οδήγησης.

Διεξαχθείσα από την ανεξάρτητη αρχή για την οδική ασφάλεια στο Ηνωμένο Βασίλειο, IAM RoadSmart, η έρευνα έδειξε ότι οι περισσότεροι οδηγοί πιστεύουν ότι κατά τη μέτρηση με συσκευή αλκοτέστ αναπνοής (αλκοολόμετρο) το ανώτατο όριο είναι τα 0,52 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα. Βάσει, όμως, της ισχύουσας νομοθεσίας απαγορεύεται η υπέρβαση των 0,35 χιλιοστών του γραμμαρίου.

Advertisement

Έντονη ανησυχία προκαλεί επίσης η παραδοχή των μισών περίπου ερωτηθέντων ότι θα οδηγήσουν τις πρωινές ώρες, μετά το βραδινό χριστουγεννιάτικο πάρτι το οποίο θα περιλαμβάνει αρκετό αλκοόλ.

Και φυσικά, φαίνεται πως αγνοούν ότι απαιτούνται αρκετές ώρες προκειμένου να διασπαστεί το αλκόολ από τον ανθρώπινο οργανισμό, αν και ο ρυθμός διάσπασης ποικίλει ανάλογα με το βάρος, το φύλο, την ηλικία, τον μεταβολισμό, τον τύπο του αλκοόλ και το φαγητό.

Advertisement

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της βρετανικής κυβέρνησης, ο ετήσιος αριθμών θανάτων σε τροχαία στο Ην. Βασίλειο -με συμμετοχή τουλάχιστον ενός οδηγού με πάνω από το επιτρεπτό όριο αλκοόλ στο αίμα του- ανέρχεται σε 230.

Στην Ελλάδα το επιτρεπτό όριο αλκοόλ ορίζεται στα 0,5 g ανά λίτρο αίματος (μέτρηση με αιμοληψία) ή 0,25 mg ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα (μέτρηση με συσκευή αλκοτέστ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Υπό την επήρεια αλκοόλ κινούνταν ένας στους δέκα οδηγούς στην Αττική!
Αυτοκίνητα Big Brothers τελειώνουν την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
ΕΕ: Ψηφίστηκε το όριο των 30 χλμ./ώρα μέσα στις πόλεις!

Advertisement