Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Υπό την επήρεια αλκοόλ κινούνταν ένας στους δέκα οδηγούς στην Αττική!

Ελλάδα 7:34
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Υπό την επήρεια αλκοόλ κινούνταν ένας στους δέκα οδηγούς στην Αττική!

ΝΕΑ

Υπό την επήρεια αλκοόλ κινούνταν ένας στους δέκα οδηγούς στην Αττική!

ΝΕΑ

Τραγικά είναι τα ευρήματα των ελέγχων της Τροχαίας Αττικής για το τριήμερου του… Αγίου Βαλεντίνου.

Advertisement
Advertisement

Αμετανόητοι φαίνεται ότι είναι οι Έλληνες οδηγοί καθώς αποδείχθηκε ότι πάνω από 200 οδηγοί κινούνταν με τα οχήματά τους έχοντας καταναλώσει αλκοόλ σε ποσότητες πολύ μεγαλύτερες από εκείνες που επιτρέπει ο νόμος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας κατά το τριήμερο 14-16 Φεβρουαρίου 2020 πραγματοποιήθηκαν αλκοτέστ σε 1.971 οδηγούς και βεβαιώθηκαν 203 παραβάσεις. Οι έλεγχοι  έγιναν σε δεκάδες σημεία του κεντρικού οδικού δικτύου της Αττικής και οδήγησαν και στην σύλληψη 12 οδηγών.

Advertisement
Advertisement

Από την ανάλυση των παραπάνω στοιχείων προκύπτει ότι το (10%) των οδηγών που ελέχθησαν βρέθηκαν να οδηγούν υπό την επήρεια οινοπνεύματος.

Από τους ελέγχους προκύπτει ότι οι πιο συχνοί παραβάτες είναι οι άνδρες οδηγοί σε σχέση με τις γυναίκες. Ηλικιακά  οι οδηγοί μεταξύ 31-40 ετών είναι οι πιο συχνοί παραβάτες καθώς 55 άνδρες και 9 γυναίκες έπιασαν τιμόνι και  τους «τσάκωσε» το αλκοτέστ πάνω από το επιτρεπόμενο όριο.

Ακολουθούν οι μικρότεροι – νέοι οδηγοί όπου σε ηλικία 20-30 «πιάστηκαν» να οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ 47 άνδρες και  8 γυναίκες.  Ακολουθούν οι οδηγοί από 41-50 όπου βρέθηκαν 44 άνδρες και 2 γυναίκες ενώ στην ηλικία  51-60 εντοπίστηκαν από την Τροχαία 26 άνδρες οδηγοί να οδηγούν έχοντας πιεί… ένα ποτηράκι παραπάνω!

Advertisement

Πιο … ήσυχοι και συνετοί φαίνεται ότι είναι οι οδηγοί από 61 και πάνω όπου «πιάστηκαν» 12 άνδρες οδηγοί.

Τι προβλέπει ο ΚΟΚ για την οδήγηση υπό την επίδραση αλκοόλ

Advertisement

Τα πρόστιμα που ορίζει ο ΚΟΚ για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ είναι πολύ υψηλά ενώ παράλληλα προβλέπουν αφαίρεση του διπλώματος αλλά των πινακίδων κυκλοφορίας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ειδικότερα αν η συγκέντρωση οινοπνεύματος κυμαίνεται μεταξύ 0,25 – 0,40 ml/l τότε το χρηματικό πρόστιμο ανέρχεται σε 200 ευρώ, επιβάλλονται 5 πόντοι ποινής και ακινητοποιείται το όχημα.

Αν ο οδηγός πιαστεί να οδηγεί με 0,40 – 0,60 mg/l συγκέντρωση οινοπνεύματος τότε ο νόμος ορίζει πρόστιμο 700 ευρώ, 9 πόντους ποινής και αφαίρεση Άδεια Οδήγησης και Πινακίδων Κυκλοφορίας για 90 ημέρες!

Advertisement

Αν ο οδηγός πιαστεί να οδηγεί με συγκέντρωση οινοπνεύματος πάνω από 0,60 mg/l τότε προβλέπεται πρόστιμο 3.000 ευρώ αφαίρεση Άδειας Οδήγησης και Πινακίδων Κυκλοφορίας έως 6 μήνες την οποία βέβαια ορίζει το δικαστήριο.

Τώρα σε περίπτωση που κάποιος παραβάτης επαναλάβει το ίδιο παράπτωμα εντός της διετίας και έχει καταναλώσει πολύ αλκοόλ τότε του επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 2.000 ευρώ αφαίρεση Άδειας Οδήγησης για 5 έτη και φυλάκιση 6 μηνών!

Για οδήγηση υπό την επίδραση τοξικών ουσιών ή φαρμάκων, επιβάλλεται πρόστιμο τουλάχιστον 200 ευρώ, αφαίρεση της άδειας οδήγησης από 3 έως 6 μήνες και φυλάκιση τουλάχιστον 2 μηνών.

Για ειδικές κατηγορίες (νέοι οδηγοί – κάτοχοι άδειας οδήγησης για λιγότερο από 2 έτη, οδηγοί οχημάτων ΕΔΧ, φορτηγών άνω των 3,5 τόνων, σχολικών λεωφορείων, ασθενοφόρων, μοτοσικλετών κλπ) για οδήγηση με συγκέντρωση οινοπνεύματος 0,10-0,40 mg/l στον εκπνεόμενο αέρα επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ και 7 βαθμοί στο point system.

Διαβάστε επίσης:

«Πράσινες», «κόκκινες» ή «μαύρες» πινακίδες σε όλα τα οχήματα!

Προσωρινό δίπλωμα οδήγησης από τα μέσα Μαρτίου

Πήραν «φωτιά» τα φλας στις κάμερες των λεωφορειολωρίδων!