Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Με τη NASA θα συνεργαστεί η Nissan για το αυτόνομο όχημα

Ελλάδα 21:36
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Με τη NASA θα συνεργαστεί η Nissan για το αυτόνομο όχημα

ΝΕΑ

Με τη NASA θα συνεργαστεί η Nissan για το αυτόνομο όχημα

ΝΕΑ

Λίγες ημέρες μετά το… σόου της Audi και της Mercedes στην έκθεση CES του Λας Βέγκας, η Nissan «απαντά» στο επόμενο μεγάλο στοίχημα της αυτοκίνησης: την αυτόνομη οδήγηση. Η ιαπωνική εταιρεία ανακοίνωσε από την Καλιφόρνια την επίτευξη συμφωνίας με τη NASA για την από κοινού έρευνα και ανάπτυξη συστημάτων αυτόνομων οχημάτων. Η συνεργασία θα έχει πενταετή διάρκεια και θα οδηγήσει στην… μεταπήδηση της τεχνολογίας στα μοντέλα παραγωγής.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΥ (twitter.com/bitsi74)

Η Nissan δεν είναι «πρωτάρα» στην αυτόνομη οδήγηση. Αντιθέτως, έχει δημιουργήσει ένα αυτόνομο Leaf, το οποίο πραγματοποιεί δοκιμές τόσο σε πίστες όσο και στο δημόσιο οδικό δίκτυο της Ιαπωνίας (δείτε ΕΔΩ το σχετικό video). Το δικό της πρωτότυπο αυτόνομο όχημα ετοιμάζει και η Renault, με βάση το ηλεκτρικό ZOE και την κωδική ονομασία Next Two.

Ερευνητές από τα τεχνικά κέντρα της Nissan στη Σίλικον Βάλεϊ και της διαστημικής υπηρεσίας των ΗΠΑ στο Μόφετ Φιλντ της Καλιφόρνια, θα επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στα συστήματα αυτόνομης οδήγησης, στη διεπαφή ανθρώπου-μηχανής, σε εφαρμογές δικτύων, αλλά και στην εξέλιξη του σχετικού λογισμικού. Την περίοδο των 5 ετών θα πραγματοποιούνται δοκιμές σε στόλο αυτόνομων Nissan Leaf, αρχής γενομένης από τα τέλη του 2015. Για τη NASA αυτό θα είναι… παιχνιδάκι, αν αναλογιστούμε πως από το κέντρο ελέγχου της χειροζόταν τον Pathfinder, σε απόσταση δεκάδων εκατ. χιλιομέτρων!

Advertisement
Advertisement

«Το αντικείμενο εργασίας της NASA και της Nissan ενώνεται από τις παρόμοιες προκλήσεις, παρότι το ένα έχει να κάνει με το διάστημα και το άλλο με τη γη», σχολίασε ο Carlos Ghosn, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Nissan. «Η συνεργασία θα επιταχύνει την ανάπτυξη εκ μέρους της Nissan ασφαλούς και αξιόπιστης τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης, η οποία θα περνά στα μοντέλα παραγωγής σταδιακά από το 2016 έως το 2020».

Όπως είχε δηλώσει παλαιότερα ο Ghosn, η Nissan σκοπεύει να έχει έτοιμα στα τέλη του 2016 δύο συστήματα στο πλαίσιο του προγράμματος Autonomous Drive: τον αυτόματο πιλότο στους μπλοκαρισμένους από κίνηση δρόμους (στο συνεχές σταμάτα-ξεκίνα δηλαδή ) και την 100% αυτόματη στάθμευση των οχημάτων.