Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

ΜcLaren P1: Update μπαταρίας επτά χρόνια μετά το τέλος της παραγωγής!

Ελλάδα 17:07
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

ΜcLaren P1: Update μπαταρίας επτά χρόνια μετά το τέλος της παραγωγής!

ΝΕΑ

ΜcLaren P1: Update μπαταρίας επτά χρόνια μετά το τέλος της παραγωγής!

ΝΕΑ

Σε μία πολύ ενδιαφέρουσα κίνηση προχωρά η McLaren αλλάζοντας την μπαταρία του υβριδικού της hypercar P1 και δίνοντάς του μία νέα και πολύ πιο ενδιαφέρουσα ζωή.

Advertisement
Advertisement

Μπορεί η εποχή της ηλεκτροκίνησης να έχει φέρει σημαντικές αλλαγές στα αυτοκίνητα και να δημιουργεί προβληματισμούς για το θέμα των μπαταριών και της διαχείρισής τους, όμως ανοίγει και πολλές νέες δυνατότητες.

Όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της McLaren P1, το hypercar της βρετανικής εταιρίας το οποίο ολοκλήρωσε την παραγωγή του το 2015, έχοντας δημιουργήσει τον δικό του μύθο.

Κατασκευάστηκαν μόλις 375 μονάδες (και όχι 1.500 που ήθελε αρχικά η εταιρία) με την τιμή του να διαμορφώνεται στο 1,1 εκατ. ευρώ.

Advertisement
Advertisement

Έστω και αν έχουν περάσει επτά χρόνια από το τέλος της παραγωγής, η ΜcLaren ανακοίνωσε ότι προχωρά σε ένα πρόγραμμα αντικατάστασης της μπαταρίας του υβριδικού συστήματος της Ρ1.

Η μπαταρία που θα τοποθετηθεί είναι τελευταίας τεχνολογίας και παρόμοια με αυτή που υπάρχει στην Speedtail. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας, η νέα μπαταρία είναι κατά 55 κιλά ελαφρύτερη από την αρχική, κάτι που μειώνει το βάρος του αυτοκινήτου κατά 5% και, επομένως βελτιώνει τις επιδόσεις αλλά και την οδική συμπεριφορά.

Advertisement

Πιθανότατα να αυξάνει και την ηλεκτρική αυτονομία που μέχρι σήμερα ήταν στα 10 χιλιόμετρα, αν και αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Advertisement

Βέβαια η ηλεκτρική αυτονομία είναι το τελευταίο που σκέφτεται ο ιδιοκτήτης μίας McLaren P1 ενώ αντίθετα η μείωση του βάρους είναι ιδιαίτερα σημαντική. H P1 παρουσιάστηκε το 2012 και είχε ένα υβριδικό σύστημα κίνησης με απόδοση στους 916 ίππους, με την μπαταρία να φορτίζει είτε μέσω του κινητήρα είτε με εξωτερικό καλώδιο.

Η επιτάχυνσή της στο 0-100 χλμ/ώρα γινόταν σε μόλις 2,8 δευτερόλεπτα, ενώ απόλυτη ήταν και η οδική της συμπεριφορά, ιδίως στις εκδόσεις με προορισμό την πίστα. Με τη νέα μπαταρία, όλα θα βελτιωθούν προς το καλύτερο, ενώ θα αυξήσει κάθετα και την τιμή της η οποία έχει εκτοξευθεί στα ύψη στην αγορά των μεταχειρισμένων.

Advertisement

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το παράδειγμα της McLaren δείχνει ότι η ηλεκτροκίνηση και οι μπαταρίες ανοίγουν και έναν εντελώς νέο δρόμο αναβάθμισης του οχήματος, με νεότερες τεχνολογίες και σημαντικά οφέλη για τον ιδιοκτήτη του. Μένει να δούμε πως αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί από κατασκευαστές μεγάλης κλίμακας, και όχι σε αυτοκίνητα όπως η μοναδική ΜcLaren P1.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Είναι οι μπαταρίες ιόντων-νατρίου η λύση για πιο φτηνά ηλεκτρικά; (+video)
Οι χρησιμοποιημένες μπαταρίες των Audi πάνε Αφρική
Ferrari F40 εναντίον McLaren P1 (VIDEO)