Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Mazda MX-5: 33 χρόνια οδηγικής απόλαυσης

Ελλάδα 3:52
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Mazda MX-5: 33 χρόνια οδηγικής απόλαυσης

ΝΕΑ

Mazda MX-5: 33 χρόνια οδηγικής απόλαυσης

ΝΕΑ

Όσα χρόνια και αν περάσουν το Mazda MX-5 παραμένει ένας θρύλος σμιλευμένος με την ιαπωνική φιλοσοφία.

Advertisement
Advertisement

Τα τέλη της δεκαετίας του 1980 είχε ένα περίεργο χαρακτηριστικό όσον αφορά τα αυτοκίνητα. Για κάποιον περίεργο λόγο είχαν εξαφανιστεί από την αγορά τα roadster διθέσια μοντέλα τα οποία είχαν κυριαρχήσει τις προηγούμενες δεκαετίες με μοντέλα που έγραψαν ιστορία στην αυτοκίνηση.

Η Mazda, ακολουθώντας τον δικό της αντισυμβατικό δρόμο, τον Φεβρουάριο του 1989 αποφάσισε να παρουσιάσει στον κόσμο το MX-5 κάνοντας όλο τον κόσμο να γύρει το κεφάλι του προς την Ιαπωνία που τόλμησε να επαναφέρει στην επιφάνεια μια… ξεχασμένη κατηγορία. Όπως ήταν φυσιολογικό, το ελαφρύ, μικρό σε διαστάσεις αυτοκίνητο έκανε αμέσως το «κλικ» στο κοινό με αποτέλεσμα η πρώτη γενιά του MX-5 να γίνει και η πιο δημοφιλής μέχρι τις μέρες μας.

Advertisement
Advertisement

Τι έκανε όμως το MX-5 τόσο αγαπητό σε όλο τον κόσμο; Το roadster της Mazda είχε τρία πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά τα οποία έκανε τους πάντες να υποκλιθούν στη γοητεία του. Το πρώτο ήταν η απλή, αλλά μοναδική του εμφάνιση η οποία μέχρι και σήμερα παραμένει σημείο αναφοράς στον κόσμο των roadster. Το δεύτερο ήταν το ελαφρύ του αμάξωμα κάτι που το έκανε πολύ διασκεδαστικό στην οδήγηση χάρη και στην απίστευτη κατανομή βάρους 50/50.

Το τρίτο και ίσως πιο σημαντικό ήταν ο χαρακτήρας του ο οποίος είχε σμιλευτεί από την φιλοσοφία της Mazda. Το αυτοκίνητο είχε πολύ έντονη προσωπικότητα και δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητο από κανέναν. Δημιουργούσε έντονα συναισθήματα στον οδηγό ο οποίος δενόταν με το αυτοκίνητο σε τέτοιο βαθμό που γινόταν πλέον φανατικός θαυμαστής του. Δεν είναι τυχαίο πως όποιος αποφάσισε να κάνει δικό του ένα MX-5 θα επέστρεφε σε αυτό ακόμα και μετά από πολλά-πολλά χρόνια.

Advertisement

Η 4η γενιά του Mazda MX-5 ακολουθεί πιστά τη φιλοσοφία του μοντέλου και δεν παρεκκλίνει καθόλου από τις βασικές αρχές που το έφεραν στην κορυφή. Ο θρύλος συνεχίζεται και το 2022 με το νέο MX-5 να είναι ακόμα πιο όμορφο, ακόμα πιο συναρπαστικό στην οδήγηση και με ακόμα πιο έντονη προσωπικότητα. Οι σύγχρονοι κινητήρες Skyactiv των 1.5 και 2.0 λίτρων (μέχρι και 181 ίππους) προσφέρουν αρκετή δύναμη και ροπή για ατελείωτες ώρες οδηγικής διασκέδασης, ενώ χάρη στα σύγχρονα συστήματα της Mazda το καινούριο MX-5 προσφέρει μέγιστη ασφάλεια και άνεση.

Advertisement

Η Mazda κατασκεύασε πολλά μοντέλα που έγραψαν τη δική τους ιστορία στην παγκόσμια αυτοκίνηση, ωστόσο το MX-5 παραμένει μέχρι και σήμερα το σημείο αναφοράς της ιαπωνικής μάρκας. Ο θρύλος που ξεκίνησε πριν από 33 χρόνια συνεχίζει ακάθεκτος να προσφέρει στιγμές οδηγικής απόλαυσης και να δημιουργεί νέα γενιά φανατικών φίλων του μοναδικού roadster.

Η πορεία του MX-5.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Mazda: Ένας αιώνας γεμάτος πάθος για τελειότητα
Mazda2: Προσθέτει στυλ στην καθημερινότητα
Νέο Mazda 6: Οι τιμές στην Ελλάδα