Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Κρατική παρέμβαση στις ΗΠΑ για πιο φτηνό πετρέλαιο

Ελλάδα 22:33
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Κρατική παρέμβαση στις ΗΠΑ για πιο φτηνό πετρέλαιο

ΝΕΑ

Κρατική παρέμβαση στις ΗΠΑ για πιο φτηνό πετρέλαιο

ΝΕΑ

Ο Πρόεδρος Biden ανακοίνωσε προ ημερών πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα αξιοποιήσει το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου (SPR) ως μέρος μιας εκτενούς προσπάθειας για τον περιορισμό της ραγδαίας αύξησης στην τιμή του πετρελαίου.

Advertisement
Advertisement

Το σχέδιο έχει συντονιστεί με την Ινδία, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Δημοκρατία της Κορέας και το Ηνωμένο Βασίλειο και είναι το πρώτο του είδους που εκπονείται.

Συνολικά, 50 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου θα απελευθερωθούν στην αγορά από το SPR, κάτι που θεωρείται πρωτόγνωρο ως κίνηση στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ. Ως παράπλευρη «απώλεια» από το παγκόσμιο lockdown λόγω της πανδημίας, οι τιμές του πετρελαίου είχαν πέσει έπεσαν κατακόρυφα.

Advertisement
Advertisement

Οι παραγωγοί πετρελαίου του ΟΠΕΚ περιόρισαν σκόπιμα την παραγωγή προκειμένου να αποφύγουν νέα συρρίκνωση που θα οδηγούσε και πάλι στη διάθεση του πετρελαίου σε πολύ χαμηλές τιμές, παρά τα αιτήματα του Λευκού Οίκου για αύξηση της παραγωγής. Στη συνέχεια όμως, αυτό έφερε κάποιες ελλείψεις και φυσικά, την εκτόξευση της τιμής.

Το CNBC αναφέρει πως ο εθνικός μέσος όρος για ένα γαλόνι (3,8 λίτρα) βενζίνης είναι σήμερα 3,4 ευρώ, από 1,8 ευρώ πριν από ένα χρόνο. «Ο Πρόεδρος είναι έτοιμος να λάβει πρόσθετα μέτρα, εάν χρειαστεί, και είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει πλήρως τις αρχές του που εργάζονται σε συντονισμό με τον υπόλοιπο κόσμο για να διατηρήσουν επαρκή εφοδιασμό καθώς βγαίνουμε από την πανδημία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Advertisement

Ορισμένοι ειδικοί αμφισβήτησαν το πόσο μεγάλο αντίκτυπο θα έχει η κίνηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο λιανεμπόριο. Όλοι όμως αναγνωρίζουν την κίνηση αυτή ως ένα σημαντικό πρώτο βήμα για να δουν τα μέλη του ΟΠΕΚ ότι οι ΗΠΑ, όπως και άλλα έθνη θα λάβουν σοβαρά μέτρα για την αντιμετώπιση των τιμών της ενέργειας.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
O Πρόεδρος Biden «ψήνεται» να κάνει ηλεκτρικό το «The Beast»
O Joe Biden γκαζώνει με το ηλεκτρικό Ford F-150 (+video)
To Airbnb του petrolhead! (+video)

 

Advertisement