Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Γιατί τα φλας στα αυτοκίνητα είναι πορτοκαλί;

Ελλάδα 18:11
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιατί τα φλας στα αυτοκίνητα είναι πορτοκαλί;

ΝΕΑ

Γιατί τα φλας στα αυτοκίνητα είναι πορτοκαλί;

ΝΕΑ

Κάποια πράγματα στη ζωή μοιάζουν να είναι αυτονόητα, αλλά για όλα υπάρχει αιτιολόγηση.

Advertisement
Advertisement

Το πορτοκαλί χρώμα των φλας, είναι από τις ελάχιστες διαχρονικές και σταθερές αξίες, όσο και αν η εξέλιξη και οι ριζοσπαστικές αλλαγές στην αυτοκινητοβιομηχανία, έχουν καταιγιστικό ρυθμό.

Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί οι κατασκευαστές έχουν επιλέξει το συγκεκριμένο χρώμα; Δεν είναι σίγουρα ζήτημα… αισθητικής, αλλά εξηγείται επιστημονικά.

Πως και για ποιο λόγο επικράτησε, έναντι του κόκκινου

Advertisement
Advertisement

Το πορτοκαλί χρώμα υιοθετήθηκε σταδιακά απ’ όλους τους κατασκευαστές, όμως στην Αμερική μία εποχή υπήρχαν αντιδράσεις, καθώς ως χρώμα θεωρούταν πιο σωστό να χρησιμοποιείται το κόκκινο. Εν τέλει τα διεθνή πρότυπα επιβλήθηκαν και έτσι το πορτοκαλί έγινε το ένα και μοναδικό χρώμα των φλας.

Η υψηλή φωτεινότητά του, επιτρέπει να εντοπίζεται εύκολα από μεγάλες αποστάσεις, συνθήκες υψηλού φωτισμού, όπως το φως της μέρας, αλλά και χαμηλού όπως το βράδυ ή η ομίχλη. Δεν είναι τυχαίο ότι πορτοκαλί είναι και πολλά διακριτικά γιλέκα, εργαζόμενων σε οδικά έργα, βιομηχανίες και άλλες δραστηριότητες, που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή.

Advertisement

Μάλιστα, έρευνα στις ΗΠΑ, έδειξε ότι το ευδιάκριτο χρώμα των φλας, εφόσον χρησιμοποιούνται σωστά, μειώνει τον κίνδυνο εμπλοκής σε ατύχημα, έως και 40%.

Άλλο ένα πλεονέκτημα είναι πως αποτελεί το μοναδικό φως πάνω στο αυτοκίνητο με τη συγκεκριμένη απόχρωση, οπότε ταυτίζεται αμέσως με μία λειτουργία, αυτή της προειδοποίησης, για αλλαγή κατεύθυνσης, ενώ βεβαίως υπάρχει και αυτή της προσωρινής ακινητοποίησης (αλάρμ).

Advertisement

Τι λέει ο ΚΟΚ

Η μη χρήση του φλας ή αλλαγή στο πρότυπο τους, συμπεριλαμβανομένου και του χρώματος, επιφέρει πρόστιμο 150 ευρώ, από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Ως προς τον ορισμό που δίνει ο ΚΟΚ, τα φλας πρέπει να είναι κίτρινα / πορτοκαλί και να πάλλονται ανά 90 φορές το λεπτό, με περιθώριο απόκλισης περίπου 33%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η νέα γενιά δεν θέλει επιδόσεις αλλά video games
Η Ford εξελίσσει αερόσακο για το… πορτμπαγκάζ
Η μεγάλη επιστροφή της θρυλικής αυτοκινητοβιομηχανίας

Advertisement