Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Καιρός να ελέγξουμε το αντιψυκτικό στο αυτοκίνητό μας

Ελλάδα 11:38
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Καιρός να ελέγξουμε το αντιψυκτικό στο αυτοκίνητό μας

ΝΕΑ

Καιρός να ελέγξουμε το αντιψυκτικό στο αυτοκίνητό μας

ΝΕΑ

Με τον χειμώνα «προ των πυλών» χρειάζεται να κάνουμε έναν αρχικό έλεγχο στο αυτοκίνητό μας για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε κάποια δυσάρεστη έκπληξη. Κάτι που πρέπει να κάνουμε είναι να δούμε τη στάθμη τού αντιπηκτικού στον κινητήρα.

Advertisement
Advertisement

Είναι μια απλή διαδικασία και δεν χρειάζεται κάτι το ιδιαίτερο από μέρους μας. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να σηκώσουμε το καπό του οχήματός μας και να ελέγξουμε τη στάθμη τού αντιψυκτικού υγρού.

Αυτό που γνωρίζουμε ευρύτερα με την λέξη «παραφλού» έχει σκοπό αφενός να αποτρέπει την υπερθέρμανση του κινητήρα (τους θερμούς μήνες του έτους) ή να παγώσει το υγρό στο κύκλωμα (τους κρύους, αντίστοιχα) και αφετέρου να λιπαίνει.

Advertisement
Advertisement

Στο εμπόριο υπάρχουν έτοιμα προς χρήση αντιπηκτικά υγρά τα οποία μπορούμε να τα προμηθευτούμε και να τα χρησιμοποιήσουμε όποτε κρίνουμε ότι χρειάζεται να το πράξουμε. Πριν το κάνουμε θα πρέπει να συμβουλευτούμε το εγχειρίδιο του αυτοκινήτου μας για να δούμε τι προδιαγραφές προτείνει ο κατασκευαστής προτείνει να έχει το υγρό.

Ελέγχουμε τη στάθμη τού υπάρχοντος αντιπηκτικού στο αντίστοιχο δοχείο το οποίο βρίσκεται στον χώρο του κινητήρα. Φροντίζουμε ώστε αυτή να βρίσκεται πάντα μεταξύ της μέγιστης («Max») και ελάχιστης («Min») ένδειξης. Όποτε χρειάζεται συμπληρώνουμε. Εάν δεν γνωρίζουμε ή δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε ποιο είναι το σχετικό δοχείο, συμβουλευόμαστε το εγχειρίδιο του αυτοκινήτου ή ρωτάμε τον μηχανικό μας. Επίσης, ελέγχουμε περιμετρικά του δοχείου για τυχόν διαρροή τού υγρού.

Advertisement

Όταν χρειαστεί να συμπληρώσουμε ποσότητα αντιπηκτικού φροντίζουμε να το κάνουμε όταν ο κινητήρας του οχήματος είναι κρύος. Σε αντίθετη περίπτωση, υπάρχει περίπτωση να τραυματιστούμε στα χέρια μας και να πάθουμε έγκαυμα. Όταν ο κινητήρας είναι ζεστός η πίεση στο κύκλωμα και η θερμοκρασία τού αντιπηκτικού είναι αυξημένες. Έτσι, όταν προσπαθήσουμε να ανοίξουμε το καπάκι του δοχείου υπάρχει περίπτωση να πεταχτεί εκτός ποσότητά του.

Advertisement

Εκτός από τον έλεγχο στην υπάρχουσα ποσότητα αντιπηκτικού υγρού, ελέγχουμε και την ένταση του χρώματός του, όπως και εάν υπάρχουν αιωρούμενα σωματίδια σε αυτό. Όταν συμβαίνει αυτό σημαίνει ότι μάλλον υπάρχει διάβρωση στο κύκλωμα. Επίσης, εάν διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν ίχνη λαδιού στο αντιπηκτικό υγρό αυτό πιθανόν να είναι ένδειξη ότι η φλάντζα του κινητήρα χρειάζεται αλλαγή. Σε κάθε περίπτωση, καλό θα είναι να συμβουλευτούμε τον μηχανικό μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
AdBlue: Πόσο καιρό διατηρείται στο αυτοκίνητό μας;
Καλοκαιρινές διακοπές: Ταξιδέψτε με ασφάλεια και άνεση
Πολύωρη οδήγηση: Πώς θα αποφύγουμε τον πόνο στη μέση;

 

Advertisement