Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Και όμως: Τα ηλεκτρικά μολύνουν περισσότερο από τα συμβατικά

Ελλάδα 6:56
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Και όμως: Τα ηλεκτρικά μολύνουν περισσότερο από τα συμβατικά

ΝΕΑ

Και όμως: Τα ηλεκτρικά μολύνουν περισσότερο από τα συμβατικά

ΝΕΑ

Τις αμφιβολίες για το πόσο καθαρά είναι τελικά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έρχεται να αναδείξει η περίπτωση του Hummer EV.

Advertisement
Advertisement

Παρά την σταθερή άνοδο των πωλήσεων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία αυτή δεν είναι τελικά και τόσο «αθώα». Και πως η ηλεκτροκίνηση ως σύνολο δραστηριοτήτων είναι εξίσου επιβλαβής για τον πλανήτη με τα συμβατικά αυτοκίνητα.

Σε αυτή την διαπίστωση έφθασε και το American Council for an Energy-Efficient Economy (ACEEE), το οποίο σε έρευνά του αναφέρει ότι το ηλεκτρικό GMC Hummer EV παράγει περισσότερους ρύπους από ένα συμβατικό σεντάν με κινητήρα εσωτερικής καύσης, όπως το Chevrolet Malibu.

Απέναντι στον θόρυβο που προκάλεσε αυτό το συμπέρασμα της έρευνας, η GM μπήκε στην διαδικασία να απαντήσει, υποστηρίζοντας ότι το ηλεκτρικό Hummer είναι τόσο ενεργοβόρο γιατί πρόκειται για ένα μεγάλο SUV επιδόσεων.

Advertisement
Advertisement

Αυτό δεν απέχει και πολύ από την αλήθεια, καθώς το συγκεκριμένο μοντέλο έχει 1.000 ίππους και κάνει το 0-100 χλμ/ώρα σε λίγο πάνω από 3 δευτερόλεπτα. Η τεράστια μπαταρία του των 212,7 kWh του εξασφαλίζει αυτονομία πάνω από 550 χιλιόμετρα, ανεβάζοντας όμως το βάρος σε πάνω από 4,1 τόνους!

H έρευνα υπολογίζει των εκπομπών CO2 του Hummer ΕV στα 211 γρ/χλμ σε διοξείδιο του άνθρακα, νούμερο το οποίο προκύπτει από την μέθοδο παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ, όπου το 60% γίνεται με την καύση ορυκτών καυσίμων. Σε άλλες χώρες με πιο φιλικές μεθόδους παραγωγής, η τιμή αυτή είναι προφανώς μικρότερη.

Advertisement

Πάντως αυτό δεν πτοεί τους δεκάδες υποψήφιους πελάτες του ηλεκτρικού Hummer το οποίο απευθύνεται και πάλι στους ίδιου πάνω κάτω πελάτες με εκείνο με το συμβατικό κινητήρα.

Ανθρώπους δηλαδή που θέλουν να επιδεικνύονται και αδιαφορούν για έννοιες όπως η οικονομία. Μόνο που στην περίπτωση αυτή θα καίνε χωρίς έλεος τα ηλεκτρόνια της μπαταρίας τους και όχι βενζίνη.

Advertisement

Αν αυτό είναι που περιμέναμε από την ηλεκτροκίνηση, τότε μάλλον κάποιο λάθος έχει γίνει…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πόσο «καθαρό» είναι τελικά το ηλεκτρικό Hummer;
To Jimny απέναντι στο Hummer, κάνει αυτό που περιμένουμε (+video)
Hummer EV, ψηλώνει για να… ξεκολλήσει (+video)