Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Και όμως, η Skoda είχε SUV από τo ’60

Ελλάδα 7:29
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Και όμως, η Skoda είχε SUV από τo ’60

ΝΕΑ

Και όμως, η Skoda είχε SUV από τo ’60

ΝΕΑ

Η Skoda είχε ήδη από πολύ παλιά παρουσία στα εκτός δρόμου οχήματα. Έστω και αν το SUV με την ονομασία Trekka κατασκευαζόταν στη Νέα Ζηλανδία.

Advertisement
Advertisement

Μπορεί η μόδα των SUV να έχει κυριαρχήσει τα τελευταία χρόνια, όμως οι αναζητήσεις των κατασκευαστών πηγαίνουν αρκετά πίσω. Ανάμεσά τους, όσο και αν φαίνεται παράξενο, και η Skoda από την δεκαετία του 1960 είχε στον δρόμο ένα τέτοιο όχημα.

Κατασκευάστηκε το 1966 και βασιζόταν πάνω στο πλαίσιο του Octavia εκείνης της εποχής. Η κατασκευή του γινόταν στη Νέα Ζηλανδία, όπου ταξίδευαν τα μηχανικά μέρη (κινητήρας, κιβώτιο, άξονες).

Advertisement
Advertisement

Τα τμήματα αυτά εφαρμόζονταν σε ένα λίγο πιο μικρό πλαίσιο και πάνω σ’ αυτό έμπαινε ένα αρκετά τετραγωνισμένο αμάξωμα το οποίο κατασκευαζόταν από εταιρίες με τις οποίες συνεργαζόταν η τοπική αντιπροσωπεία της Skoda.

Χρησιμοποιούσε έναν τετρακύλινδρο κινητήρα των 1.221 κ.εκ. με απόδοση στους 47 ίππους, κάπου 20 λιγότερους από το Land Rover εκείνης της εποχής. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι διέθετε ανεξάρτητες αναρτήσεις, κάτι πρωτοποριακό για την εποχή του, ενώ ένα συγχρονιζέ κιβώτιο τεσσάρων σχέσεων εξασφάλιζε τελική ταχύτητα 110 χλμ/ώρα, 5 χλμ/ώρα παραπάνω από το Defender.

Advertisement

Yπήρχαν πολλές δυνατότητες διαμόρφωσης, με σκληρή ή μαλακή οροφή, μία κοντή και μία μακριά estate έκδοση, από δύο έως οκτώ θέσεις για επιβάτες, ενώ υπήρχε και μία pick-up εκδοχή.

Advertisement

Η εταιρία είχε πουλήσει πάνω από 3.000 από αυτά τα Trekka μέσα σε μία περίοδο έξι ετών. Το αυτοκίνητο αγαπήθηκε αρκετά στην περιοχή της Ωκεανίας, ενώ πολύ λίγα έφθασαν στην Ευρώπη, κάποια εκ των οποίων βρίσκονται σε μουσεία.

Από εκεί και πέρα χρειάστηκε να περάσουν πάνω από τρεις δεκαετίες για να παρουσιαστεί το επόμενο SUV της Skoda, το Yeti το 2009 και μετά να ακολουθήσουν όλα τα σημερινά μοντέλα (συμβατικά και ηλεκτρικά) που κυριαρχούν στις πωλήσεις των μοντέλων της Τσέχικης εταιρίας.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δοκιμή: Skoda Kodiaq 2.0 TDI 4×4
Ένα Skoda Kodiaq μετατράπηκε σε… ελικοδρόμιο (video)
Ο Ψυχρός Πόλεμος σταμάτησε το Skoda 1100 OHC από το 24h Le Mans (+Video)