Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Και οι Τουρκοκύπριοι φτιάχνουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο (+video)

Ελλάδα 21:07
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Και οι Τουρκοκύπριοι φτιάχνουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο (+video)

ΝΕΑ

Και οι Τουρκοκύπριοι φτιάχνουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο (+video)

ΝΕΑ

Οι Τούρκοι επενδύουν πολλά στην κατεχόμενη Κύπρο. Και μεταξύ άλλων δημιουργούν και τις προϋποθέσεις για την παραγωγή ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Advertisement
Advertisement

Αν και το κατεχόμενο από τους Τούρκους κομμάτι της Κύπρου δεν έχει αναγνωριστεί παρά από ελάχιστες χώρες σε όλο τον κόσμο, οι Τουρκοκύπριοι με την βοήθεια του Ερντογάν προσπαθούν και αυτοί να μπουν στον σύγχρονο χάρτη της αυτοκίνησης.

Η εταιρία Gunsel ιδρύθηκε στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας από τον Irfan Suat Sunsel, ενός πολύ πλούσιου επιχειρηματία στα Κατεχόμενα, ο οποίος, μεταξύ άλλων, λειτουργεί και το πιο σημαντικό ιδιωτικό πανεπιστήμιο.

Το 2016 η εταιρία παρουσίασε ένα πρωτότυπο ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Και το 2019 έδωσε στην δημοσιότητα τις πρώτες εικόνες από το Gunsel B9, του οποίου η εξέλιξη συνεχίστηκε μέχρι πρόσφατα.

Advertisement
Advertisement

Η εταιρία στα τελευταία τρία χρόνια έχει κάνει εκτεταμένες δοκιμές του Β9 και ήδη είναι σχεδόν έτοιμη και η γραμμή παραγωγής έτσι ώστε να μπορεί να βγει στην αγορά.

To Gunsel είναι ένα δίθυρο compact hatchback. Έχει έναν ηλεκτροκινητήρα 190 ίππων και 300 Nm ροπής, με το βάρος να φθάνει τα 1.420 κιλά. Σύμφωνα με την εταιρία κάνει το 0-100 χλμ/ώρα σε 7,7 δευτερόλεπτα και η τελική του ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 150 χλμ./ώρα.

Advertisement

Η μπαταρία που είναι ενσωματωμένη στο δάπεδο έχει χωρητικότητα 52,6 kWh, ικανή να του παρέχει αυτονομία έως και 350 χιλιόμετρα. Η φόρτιση σε γρήγορο DC φορτιστή μπορεί να γίνει σε 30 λεπτά από το 20-80%.

Advertisement

Το σαλόνι του Gunsel B9 είναι σχετικά απλό σε σχεδίαση, και διαθέτει έναν ψηφιακό πίνακα οργάνων και μία μεγάλη, κάθετη, οθόνη αφής για το σύστημα πολυμέσων. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η σχεδίαση στις γρίλιες του εξαερισμού που εκτείνονται σε όλο το πλάτος του ταμπλό.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πότε τελικά θα βγει στην αγορά και σε ποια τιμή. Όμως η εταιρία δεν σταματά στο Β9 αλλά επεκτείνει τα σχέδιά της και σε ένα άλλο μοντέλο.

Advertisement

Θα ονομάζεται J9 και θα είναι ένα αμιγώς ηλεκτρικό crossover. Η ισχύς στην περίπτωσή του θα φθάνει τα 272 άλογα, και θα έχει δύο ηλεκτροκινητήρες, κάτι που θα του εξασφαλίζουν και τετρακίνηση. Το 0-100 χλμ/ώρα θα γίνεται σε 5 δευτερόλεπτα.

Η μπαταρία στο J9 θα ανέβει στις 85 kWh με την αυτονομία να αγγίζει τα 500 χιλιόμετρα.

Μένει βέβαια να δούμε τι από όλα αυτά θα γίνει πραγματικότητα. Ο σεισμός στην Τουρκία έχει αλλάξει πολλά δεδομένα και σίγουρα η χρηματοδότηση από απέναντι θα έχει πλέον αρκετούς περιορισμούς, όπως και το όποιο αγοραστικό ενδιαφέρον υπήρχε.

Και τα παιχνίδια του τουρκοκύπριου ηγέτη Τατάρ, εκλεκτού του Ερντογάν, ο οποίος “ευλόγησε” το B9 ως δείγμα της “δόξας του τουρκικού έθνους” ίσως και να μην έχουν περισσότερη αξία από εξαγγελίες προς εσωτερική κατανάλωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η Fiat ετοιμάζει νέο SUV στην Τουρκία;
Togg: Πανάκριβο για τους Τούρκους το… αυτοκίνητο του λαού!
Πότε έρχεται το τουρκικό Togg στην Ευρώπη;