Live Κίνηση
Περισσότερα
MIRROR

2.000 Τούρκοι κομάντος απέναντι από τη Σάμο – Η κίνηση που παρακολουθεί η Αθήνα

Ελλάδα 20:54
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
        string(141) "2.000 Τούρκοι κομάντος απέναντι από τη Σάμο – Η κίνηση που παρακολουθεί η Αθήνα"
    

2.000 Τούρκοι κομάντος απέναντι από τη Σάμο – Η κίνηση που παρακολουθεί η Αθήνα

MIRROR

Η 51η Ταξιαρχία Καταδρομών έχει πλέον εγκατασταθεί στα Σώκια του Αϊδινίου, απέναντι από τη Σάμο. Η μετακίνηση επιβεβαιώνεται από τουρκικές πηγές, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τόσο η δύναμη της μονάδας όσο και το πρόσωπο που ανέλαβε τη διοίκησή της.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newsauto.gr on Google
Advertisement
Advertisement

Μία σημαντική αναδιάταξη των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στα παράλια του Αιγαίου βρίσκεται πλέον σε εξέλιξη, με την 51η Ταξιαρχία Καταδρομών του τουρκικού στρατού να έχει εγκατασταθεί στα Σώκια της επαρχίας Αϊδινίου, στην ευρύτερη περιοχή απέναντι από τη Σάμο.

Η πληροφορία δεν στηρίζεται μόνο σε ελληνικά δημοσιεύματα. Η παρουσία της μονάδας στα Σώκια καταγράφεται ήδη σε τουρκικές πηγές, ενώ στις εκδηλώσεις για την επέτειο της 30ής Αυγούστου η 51η Ταξιαρχία συμμετείχε επισήμως στις τοπικές τελετές με επικεφαλής τον νέο διοικητή της, ταξίαρχο Γιασάρ Καράογλου.

Το ενδιαφέρον βρίσκεται κυρίως στο γεγονός ότι λίγους μήνες νωρίτερα η ίδια μονάδα εμφανιζόταν εκατοντάδες χιλιόμετρα ανατολικότερα. Στις 18 Μαρτίου 2026, επίσημη ιστοσελίδα της τουρκικής κρατικής διοίκησης στο Χοζάτ του Τούντζελι κατέγραφε τον Καράογλου ως διοικητή της 51ης Ταξιαρχίας Καταδρομών στο Χοζάτ. Στα τέλη Αυγούστου, ο ίδιος αξιωματικός και η ίδια ταξιαρχία εμφανίζονται πλέον στα Σώκια.

Advertisement
Advertisement

Τουρκικά τοπικά μέσα αναφέρουν ότι στην περιοχή έχουν μεταφερθεί περίπου 2.000 κομάντος, με ορισμένες πηγές να προσδιορίζουν τη δύναμη σε περίπου 2.004 άτομα. Ο συγκεκριμένος αριθμός, ωστόσο, δεν έχει δημοσιοποιηθεί επισήμως από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας και για τον λόγο αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πληροφορία προερχόμενη από τουρκικά δημοσιεύματα και όχι ως επίσημο στρατιωτικό στοιχείο.


Ποιος είναι ο διοικητής της νέας δύναμης
Τη διοίκηση έχει αναλάβει ο ταξίαρχος Γιασάρ Καράογλου, αξιωματικός με ιδιαίτερο παρελθόν στο τουρκικό στράτευμα.

Πριν αναλάβει μάχιμη διοίκηση, ο Καράογλου είχε υπηρετήσει ως διοικητής ασφαλείας του Ανίτκαμπιρ, του μαυσωλείου του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στην Άγκυρα. Τον Απρίλιο του 2024 καταγραφόταν επισήμως με τον βαθμό του συνταγματάρχη ως διοικητής του Ανίτκαμπιρ, ενώ αργότερα προήχθη σε ταξίαρχο και ανέλαβε την 51η Ταξιαρχία Καταδρομών.

Advertisement

Η επιλογή μιας μονάδας καταδρομών έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από την εγκατάσταση μιας συμβατικής μονάδας πεζικού. Πρόκειται για προσωπικό εκπαιδευμένο για ταχεία ανάπτυξη, επιχειρήσεις σε δύσκολο έδαφος και αποστολές που απαιτούν αυξημένη κινητικότητα.

Η εγκατάσταση ενός τέτοιου σχηματισμού στα δυτικά παράλια της Τουρκίας αυξάνει αντικειμενικά τη διαθέσιμη στρατιωτική δύναμη ταχείας ανάπτυξης στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου.

Advertisement

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει από μόνο του ότι υπάρχει ένδειξη επικείμενης επιθετικής ενέργειας εναντίον της Ελλάδας. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας που να συνδέει τη μεταφορά της μονάδας με τη Σάμο ή με συγκεκριμένη ελληνική στρατιωτική ή πολιτική κίνηση.

Αντίστοιχα, δημοσιεύματα που συνδέουν ευθέως την ανάπτυξη της ταξιαρχίας με πρόσφατες κινήσεις της Αθήνας ή με την ελληνοϊσραηλινή αμυντική συνεργασία δεν συνοδεύονται μέχρι σήμερα από επίσημη τουρκική επιβεβαίωση.


Τι σημαίνει για τη Σάμο και την Ελλάδα
Τα Σώκια εντάσσονται σε μια ήδη ιδιαίτερα στρατιωτικοποιημένη ζώνη της δυτικής Τουρκίας. Στην ευρύτερη περιοχή δραστηριοποιείται η Στρατιά Αιγαίου, ενώ στις τουρκικές ακτές υπάρχουν και σημαντικές αμφίβιες και ναυτικές δυνάμεις.

Advertisement

Το ίδιο το τουρκικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαιώνει ότι η Στρατιά Αιγαίου είχε την ευθύνη της μεγάλης άσκησης EFES-2026, στην οποία πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, αμφίβιες επιχειρήσεις, αεράμυνα, ρίψεις αλεξιπτωτιστών και επιχειρήσεις με τεθωρακισμένα και πυροβολικό. Στην άσκηση συμμετείχαν περισσότεροι από 10.000 στρατιωτικοί και εκπρόσωποι περίπου 50 χωρών.

Η προσθήκη μιας ταξιαρχίας καταδρομών στα Σώκια ενισχύει επομένως μια περιοχή στην οποία η Τουρκία διαθέτει ήδη σημαντικές στρατιωτικές υποδομές και δυνατότητες μεταφοράς δυνάμεων.

Στην απέναντι πλευρά, η άμυνα της Σάμου βασίζεται στην 79η Ανώτερη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής «ΜΥΚΑΛΗ», με έδρα το νησί και περιοχή ευθύνης που περιλαμβάνει τη Σάμο και την Ικαρία.

Τον Δεκέμβριο του 2025, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας είχε επισκεφθεί την έδρα της 79 ΑΔΤΕ μαζί με τον τότε Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τον Αρχηγό ΓΕΣ, όπου ενημερώθηκε για την οργάνωση, την αποστολή και τις επιχειρησιακές δραστηριότητες του σχηματισμού.

Μέχρι τη στιγμή σύνταξης του κειμένου, δεν έχει εντοπιστεί δημόσια ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ή του ΓΕΕΘΑ ειδικά για την εγκατάσταση της 51ης Ταξιαρχίας στα Σώκια.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η εξέλιξη περνά απαρατήρητη. Οι μεταβολές στη διάταξη στρατιωτικών σχηματισμών στην απέναντι ακτή αποτελούν ούτως ή άλλως αντικείμενο συνεχούς παρακολούθησης από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Το δεδομένο σήμερα είναι ότι μια τουρκική ταξιαρχία καταδρομών που πριν από λίγους μήνες εμφανιζόταν στο Τούντζελι βρίσκεται πλέον στα δυτικά παράλια της Τουρκίας, απέναντι από το Ανατολικό Αιγαίο.

Το γιατί επιλέχθηκε συγκεκριμένα αυτή η νέα διάταξη και αν αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού της Άγκυρας για την περιοχή είναι κάτι που δεν έχει εξηγηθεί επισήμως. Και αυτή είναι η λεπτομέρεια που θα πρέπει να παρακολουθεί στενά η Αθήνα το επόμενο διάστημα.

Ακολουθήστε το newsauto.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις