Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Καθυστέρησες δόση; Ξεχνάς κλιματισμό, ραδιόφωνο, κινητήρα

Ελλάδα 9:37
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Καθυστέρησες δόση; Ξεχνάς κλιματισμό, ραδιόφωνο, κινητήρα

ΝΕΑ

Καθυστέρησες δόση; Ξεχνάς κλιματισμό, ραδιόφωνο, κινητήρα

ΝΕΑ

Αν δεν μπορείτε να πληρώσετε την δόση, το αυτοκίνητο θα επιστρέφει… μόνο του και χωρίς να μπορείτε να το εμποδίσετε στον ντίλερ.

Advertisement
Advertisement

Οι καθυστερήσεις στις αποπληρωμές των δανείων και των δόσεων για τα αυτοκίνητα δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Για παράδειγμα στις ΗΠΑ, τα καθυστερημένα δάνεια αυτοκινήτων άνω των 60 ημερών σημείωσαν αύξηση 1,6% μέσα στο 2022.

Παράλληλα έχουν αυξηθεί και οι κατασχέσεις αυτοκινήτων που δεν αποπληρώνονται, με ότι αυτό συνεπάγεται σε έξοδα και χρόνο για τις εταιρίες.

Για να λυθεί το πρόβλημα η Ford κατέθεσε μία πολύ “προχωρημένη” πατέντα, μέσω της οποίας το αυτοκίνητο θα μπορούσε να επιστρέψει μόνο του στον φορέα που εξέδωσε το δάνειο ή στον αντιπρόσωπο της εκάστοτε εταιρίας.

Advertisement
Advertisement

Το σύστημα έχει την ονομασία “Συστήματα και Μέθοδοι Ανάκτησης Οχήματος”, και περιλαμβάνει μία σειρά από μέτρα που θα υπενθυμίζουν στον οδηγό ότι θα πρέπει να πληρώσει την δόση του.

Αρχικά στέλνει ένα μήνυμα σχετικά με την πληρωμή που πρέπει να γίνει. Αν δεν γίνει η πληρωμή μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, θα αρχίσουν να απενεργοποιούνται διάφορα στοιχεία του αυτοκινήτου, όπως ο κλιματισμός ή το ραδιόφωνο.

Τα μέτρα θα κλιμακώνονται όσο ο ιδιοκτήτης δεν πληρώνει τις δόσεις του.

Advertisement

Μάλιστα σε κάποιο σημείο θα μπορούσε να απενεργοποιήσει τον κινητήρα. Και ακόμα πιο ακραία είναι η δυνατότητα το αυτοκίνητο να αφήσει τον κακοπληρωτή στα κρύα του λουτρού και να ξεκινήσει μόνο του να επιστρέψει στην αντιπροσωπεία!

Η Ford υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη λειτουργία θα μπορούσε να κατευθύνει το όχημα προς τον πλησιέστερο σταθμό για ανακύκλωση αν η κατάστασή του δεν ήταν τέτοια που θα είχε κάποια αξία για την εταιρία.

Advertisement

Για να γίνει αυτή η ακραία ενέργεια προφανώς και απαιτούνται πολλά, και κυρίως ένα αξιόπιστο σύστημα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 5. Αυτό όμως είναι ακόμα υπό εξέλιξη οπότε είμαστε ακόμα μακριά από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Όμως τα πιο απλά μέσα, όπως η απενεργοποίηση λειτουργιών, είναι κάτι που θα μπορούσε να εφαρμοστεί άμεσα.

Το θέμα είναι αν αυτό θα αποτελέσει εμπορικό αντικίνητρο για την εταιρία που θα το εφαρμόσει, και αν θα μπορεί να πείσει τους καταναλωτές να επιλέξουν τα αυτοκίνητά τους την στιγμή που γνωρίζουν ότι αν καθυστερήσουν μία δόση θα έχουν άμεσες συνέπειες.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Εξοφλήστε τα Τέλη Κυκλοφορίας σε άτοκες δόσεις!
Η Hellas Direct καινοτομεί ξανά: Ασφάλεια αυτοκινήτου σε δόσεις με χρεωστική
Eπιδόσεις με συνδρομή; Ευχαριστώ δεν θα πάρω!