Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

«Καθαρά» 6 στα 10 καινούρια αυτοκίνητα στην ΕΕ!

Ελλάδα 13:26
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Καθαρά» 6 στα 10 καινούρια αυτοκίνητα στην ΕΕ!

ΝΕΑ

«Καθαρά» 6 στα 10 καινούρια αυτοκίνητα στην ΕΕ!

ΝΕΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε ότι μετά το 2035 δεν θα πωλούνται καινούρια αυτοκίνητα και φορτηγά με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Advertisement
Advertisement

Λιγότερο από 130 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο εκπέμπει το 60% των καινούριων αυτοκινήτων που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι στους δρόμους της Ευρώπης κυκλοφόρησαν 1,7 εκατομμύρια οχήματα με εκπομπές ρύπων κάτω από 95 γρ. ανά χιλιόμετρο (18% του συνόλου των πωλήσεων), ενώ για 3,8 εκατομμύρια αυτοκίνητα οι εκπομπές ρύπων ήταν μεταξύ 96-130 γραμμαρίων διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο. Στο υπόλοιπο ποσοστό αυτοκινήτων, δηλαδή στο 42%, οι εκπομπές ήταν πάνω από τα 130 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο.

Να υπενθυμίσουμε πως το 2017 τα αυτοκίνητα με εκπομπές ρύπων κάτω από 95 γρ./χλμ αντιπροσώπευαν μόλις το 12% ( δηλαδή 1,5 εκατομμύριο οχήματα) και η πλειονότητα των αυτοκινήτων (66%) βρίσκονταν μεταξύ 96-130 γραμμαρίων διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο. Οι συνολικές πωλήσεις αυτοκινήτων ήταν 8,1 εκατομμύρια. Το 23% ήταν πάνω από τα 130 γρ./χλμ με συνολικές πωλήσεις 2,9 εκατομμύρια αυτοκίνητα.

Advertisement
Advertisement

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε πρόσφατα ότι μετά το 2035 δεν θα πωλούνται καινούρια αυτοκίνητα και φορτηγά με κινητήρες εσωτερικής καύσης με αποτέλεσμα η Ευρώπη να αποτελεί την πρώτη Ήπειρο στον κόσμο που γίνει πλήρως ηλεκτρική.

Τι λένε οι αυτοκινητοβιομηχανίες

Advertisement

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας, οι κατασκευάστριες εταιρείες θα ανταποκριθούν στις αποφάσεις και στις προκλήσεις για αυτοκίνητα μηδενικών ρύπων. «Ωστόσο, τώρα επιθυμούμε να δούμε τις συνθήκες πλαισίου που είναι απαραίτητες για την επίτευξη αυτού του στόχου να αντικατοπτρίζονται στις πολιτικές της ΕΕ. Αυτά περιλαμβάνουν την αφθονία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ένα απρόσκοπτο ιδιωτικό και δημόσιο δίκτυο υποδομής φόρτισης και πρόσβαση σε πρώτες ύλες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ACEA, Oliver Zipse.

Χάρη στις συνεχείς επενδύσεις του κλάδου αυτοκινήτου, πέρυσι 1 στα 5 νέα αυτοκίνητα που πωλήθηκαν στην ΕΕ έμπαιναν στην πρίζα, ενώ μέχρι το 2030 προβλέπεται το ποσοστό να αυξηθεί και να είναι 3 στα 5 αυτοκίνητα που θα έχουν ηλεκτρική ενέργεια.

Advertisement

Από την πλευρά τους τα μέλη του ACEA ζητούν να υπάρξει μια ισχυρή και ουσιαστική ενδιάμεση αναθεώρηση του κανονισμού διοξειδίου του άνθρακα αλλά και  να αξιολογηθεί το μέτρο τα επόμενα χρόνια. Από την άλλη, οι τιμές πώλησης των αυτοκινήτων κινδυνεύουν να γίνουν το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ανάπτυξη της αυτοκίνησης. Ο πληθωρισμός και οι τιμές των μπαταριών το τελευταίο διάστημα ακολουθούν ανοδική πορεία. Οι υπεύθυνοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το θέμα των εκπομπών ρύπων και με τον υπάρχοντα στόλο οχημάτων που κυκλοφορεί σήμερα στους δρόμους και συνεχίζει να ρυπαίνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η Ελλάδα στο Top-10 της Ευρώπης με χαμηλές εκπομπές CO2!
Αυστηρή προειδοποίηση για τις εκπομπές CO2!
Ποιες εταιρείες θα πληρώσουν πρόστιμα για υψηλές εκπομπές CO2;