Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Καμμένο αυτοκίνητο: Τι καλύπτει η ασφάλεια σου

Ελλάδα 2:08
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καμμένο αυτοκίνητο: Τι καλύπτει η ασφάλεια σου

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Καμμένο αυτοκίνητο: Τι καλύπτει η ασφάλεια σου

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Για μία ακόμη φορά σε μια ακόμη πύρινη κόλαση καταστράφηκαν περιουσίες. Ακίνητα και αυτοκίνητα. Τι καλύπτει η ασφαλιστική σου εταιρία για καταστροφή από πυρκαγιά ή ακόμη και εμπρησμό αυτοκινήτου;

Advertisement
Advertisement

Τι ακριβώς είναι η κάλυψη Πυρκαγιάς; Θεωρητικά η κάλυψη πυρκαγιάς σε καλύπτει για οποιαδήποτε υλική ζημιά προκαλέσει στο αυτοκίνητό σου πυρκαγιά είτε είναι από κεραυνό είτε από άλλο φυσικό αίτιο είτε από εμπρησμό είτε είναι από μολότοφ.

Ωστόσο, κάποιες ασφαλιστικές εταιρίες βάζουν αστερίσκους και περιορισμούς και σε καλύπτουν για συγκεκριμένες αιτίες πυρκαγιάς, όπως βραχυκύκλωμα ή αυτανάφλεξη του ίδιου του αυτοκινήτου. Διαχωρίζουν την πυρκαγιά από εμπρηστική επίθεση και την παρέχουν ως διαφορετική προαιρετική κάλυψη με επιπρόσθετο κόστος στο ασφάλιστρο ή δεν την παρέχουν καθόλου.

Συγκεκριμένα, το ασφαλιστήριό σου καλύπτει τις υλικές ζημιές που θα προκληθούν στο αυτοκίνητό σου από πυρκαγιά, πτώση κεραυνού, έκρηξη ή αυτανάφλεξη. Επίσης, καλύπτει τις ζημιές που θα προκληθούν από πυρκαγιά που μεταδίδεται σε αυτό από άλλο αντικείμενο.

Advertisement
Advertisement

Αναλυτικότερα:

  • πυρκαγιά θεωρείται η φωτιά που συνοδεύεται από φλόγα και επεκτείνεται με δική της δύναμη,
  • κεραυνός θεωρείται η ακαριαία και ισχυρή ηλεκτρική ατμοσφαιρική εκκένωση που πλήττει (άμεσα και απευθείας) τα ασφαλισμένα περιουσιακά στοιχεία και
  • έκρηξη θεωρείται η αιφνίδια διαφυγή ενέργειας που οφείλεται σε βίαιη εκτόνωση αερίων και ατμών

Με άλλα λόγια, το ότι εσύ βλέπεις την κάλυψη Πυρκαγιάς στο συμβόλαιο ασφάλειας αυτοκινήτου σου, δε σημαίνει απαραίτητα ότι καλύπτεσαι για κάθε είδους πυρκαγιάς. Οι όροι θα σου δείξουν τι ακριβώς καλύπτει η ασφάλειά σου. Σημειώστε δε πως η αποζημίωση που δικαιούστε στην περίπτωση ολικής ή μερικής καταστροφής από πυρκαγιά ή εμπρησμό αντιστοιχεί στην τρέχουσα εμπορική αξία του οχήματος και σε ένα συγκεκριμένο ποσό.

Advertisement

Μετά την πρόσφατη πυρκαγιά στην Πεντέλη και τις προσκείμενες περιοχές το τελευταίο πράγμα που θα σκεφτόσουν βέβαια είναι ότι θα βρεις το αυτοκίνητο σου καμένο, από εμπρηστική επίθεση. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει αποζημίωση αν έχεις την κάλυψη Πυρκαγιάς. Είναι προαιρετική κάλυψη καθώς επηρεάζει το ασφάλιστρο που πληρώνεις. Αν έχεις την κάλυψη, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να κάνεις τη δήλωση στην ασφαλιστική σου και να δηλώσεις το συμβάν στην Αστυνομία. Η ασφαλιστική σου θα σε αποζημιώσει με βάση την αξία του αυτοκινήτου σου τη στιγμή της αποζημίωσης.

Η κάλυψη από τρομοκρατικές ενέργειες αφορά ζημιές που θα προκληθούν στο αυτοκίνητό σου από πυρκαγιά λόγω αυτών των κακόβουλων ενεργειών. Για να ενεργοποιηθεί αυτή η κάλυψη πρέπει να έχει γίνει ανάληψη ευθύνης από μία οργάνωση και ύστερα να έχει χαρακτηρίσει το επεισόδιο η Αστυνομία ως τρομοκρατική ενέργεια. Επομένως, για ένα αντίστοιχο επεισόδιο εμπρηστικής επίθεσης, μπορείς να αποζημιωθείς μέσω της κάλυψης Τρομοκρατικές Ενέργειες μόνο εφόσον χαρακτηριστεί επίσημα ως τρομοκρατική επίθεση.

Advertisement

Η κάλυψη Κακόβουλες Ενέργειες δεν ανήκει στην κατηγορία Πυρκαγιάς. Αφορά μεμονωμένη επίθεση στο αυτοκίνητό σου από τρίτο – δε θα καλυφθείς αν προκαλέσει ζημιά στο αυτοκίνητό σου ο συγγενής σου δηλαδή. Οπότε για να ενεργοποιηθεί, θα πρέπει να φανεί με κάποιον τρόπο ότι έγινε στοχοποιημένη επίθεση στο αυτοκίνητό σου, με πρόθεση. Αυτό σημαίνει ότι σε επεισόδια μαζικών εμπρηστικών επιθέσεων, δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί η συγκεκριμένη κάλυψη.

Η Αστική Ευθύνη προς Τρίτους από Πυρκαγιά καλύπτει τις ζημιές που θα προκαλέσει το αυτοκίνητό σου σε τρίτους, λόγω πυρκαγιάς και για να ενεργοποιηθεί, προϋποθέτει ότι θα έχεις και την κάλυψη Πυρκαγιάς. Τι σημαίνει αυτό; Αν καίγεται το αυτοκίνητό σου και μεταδοθεί η πυρκαγιά σε άλλο όχημα ή άλλη περιουσία, τότε η ασφαλιστική σου θα αναλάβει να καλύψει τις ζημιές που θα προκληθούν στον τρίτο.

Advertisement

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών, 6 στους 10 οδηγούς έχει ασφάλεια πυρκαγιάς –χωρίς αυτό να σημαίνει όσοι δέχθηκαν εμπρηστική επίθεση τις περασμένες εβδομάδες ανήκουν σε αυτό το 60%. Πολύ λιγότεροι, περίπου 3 στους 10 έχουν την κάλυψη Τρομοκρατικές Ενέργειες, την κάλυψη που θα τους σώσει αν δεν έχουν κάλυψη Πυρκαγιάς, με την προϋπόθεση ότι θα γίνει ανάληψη ευθύνης.

Δεν είναι παράλογο αφού οι προαιρετικές καλύψεις κοστίζουν επιπλέον. Εννοείται ότι θα ήθελες να έχεις όσες περισσότερες καλύψεις μπορεί να χρειαστείς. Αλλά πρέπει να διαλέξεις και με βάση τον προϋπολογισμό σου, όχι μόνο με βάση τις ανάγκες σου. Στις περισσότερες ασφαλιστικές, το κόστος για κάθε επιπρόσθετη κάλυψη (Πυρκαγιά, Τρομοκρατικές Ενέργειες κ.λπ.) μπορεί να φτάσει τα €20 τον χρόνο -ένα ποσό το οποίο εννοείται ότι αξίζει να δώσεις για να έχεις τις συγκεκριμένες καλύψεις.

Σχετικά με τα φυσικά φαινόμενα, καλύπτονται οι υλικές ζημιές που θα προκληθούν στο αυτοκίνητό σου, αποκλειστικά και μόνο άμεσα από πλημμύρα, θύελλα, χαλάζι, καταιγίδα, τυφώνα και ανεμοστρόβιλο. Για την ενεργοποίηση των καλύψεων μπορεί να σου ζητηθεί βεβαίωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας ή άλλης αρμόδιας αρχής, από την οποία να προκύπτει ότι συνέβησαν τα παραπάνω καιρικά φαινόμενα. Επιπλέον, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να δηλώσεις τη ζημιά εντός οκτώ (8) ημερών από την ημερομηνία πρόκλησής της, σύμφωνα με την Hellas Direct.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Φωτιά στο αυτοκίνητο: Τι να κάνω;
Πώς προστατεύω από κλοπή το αυτοκίνητό μου;
Τα Ελληνικά πυροσβεστικά τάνκς μπήκαν στις φωτιές (+video)