Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η Mercedes μπορεί να εξαγοραστεί από Κινέζους;

Ελλάδα 14:08
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η Mercedes μπορεί να εξαγοραστεί από Κινέζους;

ΝΕΑ

Η Mercedes μπορεί να εξαγοραστεί από Κινέζους;

ΝΕΑ

Η επιθυμία των Κινέζων να πάρουν το πλειοψηφικό πακέτο της Mercedes-Benz είναι δεδομένη. Πως απαντούν όμως οι Γερμανοί;

Advertisement
Advertisement

Οι αλλαγές που συντελούνται τα τελευταία χρόνια -και επιταχύνονται τους τελευταίους μήνες με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία- φέρνουν στην επιφάνεια σενάρια που λίγα χρόνια πριν θα έμοιαζαν με επιστημονική φαντασία.

Όμως είναι δεδομένο ότι οι Κινέζοι στοχεύουν στην διαρκή τους επέκταση, ακόμα και σε “χωράφια” που μοιάζουν πέρα και εκτός των δυνατοτήτων τους. Όπως για παράδειγμα το να αποκτήσουν το πλειοψηφικό πακέτο στη Mercedes-Benz.

Την έντονη φημολογία του τελευταίου διαστήματος θέλησαν να διακόψουν τόσο το αφεντικό της εταιρίας Ola Kallenius όσο και ο κυβερνήτης του κρατιδίου της Βάδης-Βιτεμβέργης Winfied Kretschmann, εκεί που παραδοσιακά είναι το κέντρο της Mercedes-Benz.

Advertisement
Advertisement

Και οι δύο άντρες, σε κοινή τους συνέντευξη στην εφημερίδα Handelsblatt ξεκαθάρισαν ότι “δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο”.

Η άποψη αυτή προέρχεται από ένα προηγούμενο “τραύμα” που προκάλεσε μεγάλες συζητήσεις και πολιτική αναταραχή στην Γερμανία της Μέρκελ.

Advertisement

Το 2016 η ιστορική εταιρία ρομπότ Kuka, μία εταιρία-σύμβολο για την Γερμανία και την τεχνολογική της υπεροχή, πωλήθηκε στην Κινέζικη εταιρία Μidea για το ποσό των 4,5 δισ. ευρώ.

Το deal έμοιαζε ιδανικό με τους Κινέζους να υπόσχονται ότι θα διατηρήσουν τον χαρακτήρα της εταιρίας, κάτι που “ξέχασαν” μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, στρέφοντάς την προς τις ανάγκες της κινέζικης αγοράς και απολύοντας δεκάδες εργαζόμενους.

Advertisement

Οι Γερμανοί είναι πλέον πολύ ευαίσθητοι σε τέτοια θέματα, ιδίως με εταιρίες υψηλής τεχνολογίας, καθώς αυτές αποτελούν και το κύριο ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα.

Είναι προφανές λοιπόν ότι οι άνθρωποι της Μercedes-Benz αλλά και η νέα κυβέρνηση δεν θέλουν να κάνουν το ίδιο “λάθος” όπως το ονομάζουν, έχοντας πλέον αναπτύξει και κρατικούς μηχανισμούς που συνεργάζονται ώστε τέτοιου είδους εξαγορές να αντιμετωπίζονται με δυσπιστία αλλά και σοβαρά εμπόδια στο να ολοκληρωθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τελευταία ανανέωση για τη Mercedes B-Class
Πόσο λέτε ότι κοστίζει το μεγάλο σέρβις της Mercedes-AMG One;
Επίσημο: Αυτή είναι η νέα Mercedes-Benz GLC

Advertisement