Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Υπάρχει αυτοκίνητο με αυτονομία 7.000 χιλιομέτρων;

Ελλάδα 0:43
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Υπάρχει αυτοκίνητο με αυτονομία 7.000 χιλιομέτρων;

ΝΕΑ

Υπάρχει αυτοκίνητο με αυτονομία 7.000 χιλιομέτρων;

ΝΕΑ

Πώς θα σας φαινόταν η προοπτική να μπορούσατε να διασχίσετε με το αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητό σας την απόσταση από την Αθήνα ως τον Αρκτικό Κύκλο και να επιστρέψετε χωρίς να χρειαστεί να σταματήσετε για φορτίσετε τις μπαταρίες του;

Advertisement
Advertisement

Οι νεοφυείς εταιρείες που ασχολούνται με την ηλεκτροκίνηση είναι πολλές και τα στελέχη τους έχουν κάποιες ιδέες που προκαλούν μεγάλη εντύπωση (ή ανακοινώνονται με σκοπό να προκαλέσουν σκόπιμα εντυπώσεις).

Μία από αυτές είναι η πρόθεση της βρετανικής εταιρείας Fering Technologies να δημιουργήσει το Pionner, ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο όχημα το οποίο να είναι σε θέση να διανύσει 7.000 χλμ. χωρίς ανεφοδιασμό!

Advertisement
Advertisement

Εάν σκεφτούμε ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες πασχίζουν να επιτύχουν τώρα μέγιστη θεωρητική αυτονομία 700 χλμ. στα ηλεκτρικά μοντέλα παραγωγής ή ότι η Mercedes-Benz κατάφερε να διανύσει 1.202 χλμ. με το πρωτότυπο Vision EQXX, καταλαβαίνουμε τη διαφορά στην απόσταση.

Υπάρχουν οι μπαταρίες ή η τεχνολογία που να επιτρέψει μια τέτοια μεγάλη αυτονομία; Όχι, σαφώς. Απλά, οι άνθρωποι της Fering Technologies έκαναν τη σκέψη να εφοδιάσουν το πρωτότυπο όχημά τους με έναν μικρό πετρελαιοκινητήρα που θα λειτουργεί ως range extender για τη φόρτισή τους.

Advertisement

Επικεφαλής της εταιρείας είναι ο Ben Scott-Geddes, πρώην μηχανικός της Formula 1 στις ομάδες της Ferrari και της McLaren και ο άνθρωπος ο οποίος δημιούργησε το Caparo T1, ένα όχημα υπερεπιδόσεων το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως «μονοθέσιο με οροφή και τη δυνατότητα να κινείται στον δρόμο».

Ο κ. Scott-Geddes και η ομάδα του δημιούργησαν το πρωτότυπο Pioneer που μοιάζει με ένα μικρότερων διαστάσεων Jeep Gladiator και διαθέτει δύο ηλεκτροκινητήρες, έναν σε κάθε άξονα. Δεν ανακοινώνεται η μέγιστη συνδυαζόμενη ισχύς τους παρά μόνο η συνδυαζόμενη ροπή τους που είναι 800 Nm.

Advertisement

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι το όχημα διαθέτει μια μικρή μπαταρία η οποία μπορεί να το κινήσει σε μια απόσταση μόλις 80 χλμ. μέχρι την αναγκαστική φόρτισή τους. Συνεπώς, τα 6.920 χλμ. που υπολείπονται μέχρι την κάλυψη των 7.000 χλμ. αυτονομίας πώς προκύπτουν;

Το Pioneer έχει ένα τρικύλινδρο πετρελαιοκινητήρα 800 κ. εκ. ο οποίος λειτουργεί μόνο ως γεννήτρια για να φορτίζει τις μπαταρίες και δεν δίνει κίνηση στους τροχούς. Η εταιρεία ανακοινώνει ότι η μέση κατανάλωσή του είναι 4,7 λίτρα/100 χλμ. κάτι που σημαίνει ότι απαιτείται ένα ρεζερβουάρ τουλάχιστον 330 λίτρων για να διανύσει τα 7.000 χλμ.

Advertisement

Οι άνθρωποι της Fering Technologies δηλώνουν ότι έχουν εξελίξει τον κινητήρα για να μπορεί να λειτουργήσει με βιοντίζελ, ώστε να πληροί τη νόρμα προστασίας του περιβάλλοντος. Επίσης, δηλώνουν ότι η έκδοση παραγωγής τού Pioneer θα είναι κατασκευασμένη από ελαφρά υλικά, ενώ πολλά τμήματά του θα αποτελούνται από ύφασμα ώστε το βάρος του οχήματος να είναι περίπου 1.500 κιλά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ο πόλεμος της μπαταρίας μόλις ξεκίνησε!
Eτοιμάζεται ηλεκτρικό Range Rover με αυτονομία 600 χιλιομέτρων
Ποιες χώρες είναι πιο έτοιμες για ηλεκτρικά αυτοκίνητα;