Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Είναι τελικά ασφαλές το Autopilot της Tesla;

Ελλάδα 13:47
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Είναι τελικά ασφαλές το Autopilot της Tesla;

ΝΕΑ

Είναι τελικά ασφαλές το Autopilot της Tesla;

ΝΕΑ

Οι αναφορές για ατυχήματα με το Autopilot της Tesla είναι τακτικές στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης. Όμως η πραγματικότητα είναι μάλλον αρκετά διαφορετική.

Advertisement
Advertisement

Ένα από τα αγαπημένα θέματα των δημοσιογράφων σε όλο τον κόσμο είναι τα ατυχήματα τα οποία εμπλέκονται αυτοκίνητα της Tesla όταν αυτά κινούνται με το σύστημα αυτόνομης οδήγησης Autopilot.

H αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο σύστημα χρειάζεται βελτιώσεις όμως η πραγματικότητα σχετικά με την συχνότητα των ατυχημάτων και την ασφάλεια που προσφέρει ίσως δεν είναι αυτή που έχει περάσει στον κόσμο.

Η λάθος αντίληψη του κόσμου για το Autopilot έχει απασχολήσει ακόμα και τον Elon Musk, ο οποίος είχε πει παλαιότερα ότι μπορεί να προφυλαχτεί το 90% των ανθρώπων, όμως το υπόλοιπο 10% που θα αντιμετωπίσει προβλήματα θα σου κάνουν μήνυση. Η αναφορά “Impact Report” της Tesla για το 2021 επιβεβαιώνει ότι όντως τα αυτοκίνητα της εταιρίας είναι πιο ασφαλή όταν λειτουργούν με το Autopilot.

Advertisement
Advertisement

Mέσα στην προηγούμενη χρονιά, τα Tesla κατέγραψαν 0,22 ατυχήματα για κάθε ένα εκατομμύριο μίλια που κάλυψαν έχοντας ενεργοποιημένο το Autopilot. Στην περίπτωση που δεν λειτουργούσε το Autopilot τα ατυχήματα ανέβηκαν στο 0,77 ανά ένα εκατομμύριο μίλια οδήγησης.

Αυτό αντιστοιχεί με ένα ατύχημα κάθε με ένα ατύχημα κάθε 4,55 εκατομμύρια μίλια με το Autopilot και ένα ατύχημα κάθε 1,3 εκατομμύρια μίλια χωρίς το Autopilot. Σε κάθε περίπτωση, τα νούμερα αυτά είναι κατά πολύ καλύτερα από τον μέσο όρο που ανακοινώνει η NHTSA για τις ΗΠΑ.

Advertisement

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην πραγματικότητα το Autopilot είναι απλά ένα πακέτο συστημάτων υποβοήθησης, και όχι το πλήρες σύστημα αυτόνομης οδήγησης Tesla Full Self-Driving που έχει σαφώς υψηλότερες δυνατότητες. Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι ξεκάθαρο ότι τα συστήματα αυτά, αν ο οδηγός αντιληφθεί τις δυνατότητες και τα όριά τους, συνεισφέρουν σημαντικά στην ασφάλεια του αυτοκινήτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Με περιστρεφόμενη οθόνη τα Tesla; (+video)
Tesla Model Y τρακάρει με jet 2 εκατ. δολαρίων (video)
Σωτήριο το Autopilot της Tesla σε 15 περιπτώσεις (video)

Advertisement