Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Είναι αυτός ο πιο αποτελεσματικός τρόπος κατάσβεσης φωτιάς; (+video)

Ελλάδα 2:02
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Είναι αυτός ο πιο αποτελεσματικός τρόπος κατάσβεσης φωτιάς; (+video)

ΝΕΑ

Είναι αυτός ο πιο αποτελεσματικός τρόπος κατάσβεσης φωτιάς; (+video)

ΝΕΑ

Ειδική κουβέρτα πυρόσβεσης υπόσχεται την κατάσβεση της φωτιάς εντός 20 λεπτών. Τι ισχύει με τα ηλεκτρικά;

Advertisement
Advertisement

Μόνο λίγα δεν είναι τα περιστατικά πρόκλησης φωτιάς σε ένα αυτοκίνητο, είτε μετά από κάποιο τρακάρισμα είτε εξαιτίας μηχανικής βλάβης.

Με τη δυναμική είσοδο των ηλεκτρικών στη ζωή μας, το έργο της Πυροσβεστικής έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολο, καθώς δεν είναι λίγες φορές που έχει καταγραφεί καθυστερημένη επανάφλεξη (αναζωπύρωση), ακόμα και μετά από αρκετές ώρες.

Οι δυσκολίες στη διαδικασία κατάσβεσης της φωτιάς σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο έχουν επισημανθεί και από άνδρες της Πυροσβεστικής, οι οποίοι εστιάζουν στο γεγονός ότι η μπαταρία τις περισσότερες φορές είναι απομονωμένη από την καμπίνα – τοποθετημένη κάτω από το πάτωμα.

Advertisement
Advertisement

Η εταιρεία BridgeHill ισχυρίζεται πως έχει επινοήσει τον αποτελεσματικότερο τρόπο κατάσβεσης φωτιάς, ο οποίος δεν είναι άλλος από τη χρήση μιας κουβέρτας πυρόσβεσης (fire blanket) υπό την ονομασία “BridgeTech”.

Η κουβέρτα ζυγίζει 28 κιλά, οι διαστάσεις της είναι 6×8 m και σύμφωνα με την εταιρεία είναι «ιδανική για σημεία που είναι συγκεντρωμένα πολλά αυτοκίνητα, όπως χώροι στάθμευσης, τούνελ, φορτηγά πλοία και συνεργεία αυτοκινήτων.

Advertisement

Παράλληλα, υπάρχει μια ακόμη πιο προηγμένη έκδοση της κουβέρτας πυρόσβεσης, η Pro, που ενδείκνυται για πυροσβέστες, όπως και άλλους οργανισμούς που καλούνται να αντιμετωπίσουν πολλά περιστατικά πυρκαγιών. Μεγάλο προσόν είναι πως μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί έως και 30 φορές. Μετά τη χρήση, η κουβέρτα ξεπλένεται με νερό και στη συνέχεια αποθηκεύεται στη θήκη της.

Πώς χρησιμοποιείται

Advertisement

Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να καλύψει το όχημα με την κουβέρτα απομονώνοντας τις φλόγες και τον καπνό. Οφείλει, ωστόσο, να βεβαιωθεί πως οι άκρες της κουβέρτας είναι «κολλημένες» στο πάτωμα. Η φωτιά, εντός 20 λεπτών, θα σβήσει, μιας και θα έχει δημιουργηθεί έλλειμμα οξυγόνου.

Στα ηλεκτρικά, η διαδικασία είναι διαφορετική, καθώς η φωτιά στις μπαταρίες ιόντων λιθίου θα διατηρηθεί, παρά την απουσία οξυγόνου. Σε αυτή την περίπτωση, η κουβέρτα πυρόσβεσης θα σας επιτρέψει να απομονώσετε τη φωτιά, ωσότου καταφτάσουν εξειδικευμένοι πυροσβέστες.

Advertisement

Σημειώνεται πως η κατάσβεση φωτιάς σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο απαιτεί εξειδικευμένη επιχειρησιακή αντιμετώπιση και γίνεται από επαγγελματίες πυροσβέστες. Μέχρι στιγμής στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί συμβάν που εμπλέκεται αμιγώς ηλεκτρικό όχημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πυροσβεστικό όχημα βάζει φωτιά σε βενζινάδικο (VIDEO)
Δραματική κατάρρευση γέφυρας στην Ινδία (VIDEO)
O εξωφρενικός ήχος του V12 της Pagani Huayra (VIDEO)