Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ηλεκτρικός πυρετός από τη GM – Έρχονται 23 νέα EV

Ελλάδα 13:38
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ηλεκτρικός πυρετός από τη GM – Έρχονται 23 νέα EV

ΝΕΑ

Ηλεκτρικός πυρετός από τη GM – Έρχονται 23 νέα EV

ΝΕΑ

Η αμερικανική πολυεθνική εταιρεία ετοιμάζει δύο ενδεκάδες… και κάτι προηγμένων ηλεκτρικών μοντέλων με αυτονομία που θα ξεπερνά τα 600 χλμ. και ισχύ που θα σπάει το φράγμα των 1.000 ίππων.

Advertisement
Advertisement

Στο λανσάρισμα 23 νέων ηλεκτρικών υπό τα εμβλήματα των Chevrolet, Cadillac, Buick και GMC με ορίζοντα το 2023 προσβλέπει η General Motors, στο πλαίσιο της  προσπάθειάς της να αναδειχθεί σε ηγέτιδα δύναμη στο πεδίο της ηλεκτρικής κινητικότητας.

Τα επερχόμενα μηδενικών ρύπων οχήματά της θα βασίζονται στη νέα πλατφόρμα BEV3 που θα είναι συμβατή με της νέας γενιάς μπαταρίες τύπου Ultium. Οι τελευταίες έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κοβάλτιo και τα κελιά τους μπορούν να τοποθετηθούν τόσο σε οριζόντια (στα αυτοκίνητα με χαμηλό αμάξωμα) όσο και σε κάθετη διάταξη (στα υπερυψωμένα).

Ενεργειακή χωρητικότητα έως και 300 kWh

Advertisement
Advertisement

Η νέα αρχιτεκτονική ΒΕV3 είναι συμβατή με μπαταρίες κυμαινόμενης ενεργειακής χωρητικότητας μεταξύ 50 και 200 kWh, με κάθε συγκρότημα στοιχείων (module) να έχει το δικό του σύστημα διαχείρισης για την αποθήκευση δεδομένων σχετικά με τις φθορές και το service. Επομένως, οι μηχανικοί της GM μπορούν να εντοπίσουν εύκολα τα ελαττωματικά συγκροτήματα στοιχείων και στη συνέχεια να προχωρήσουν στην αντικατάστασή τους.

BEV3 Πλατφόρμα

Τα μοντέλα θα εφοδιάζονται με κύκλωμα 400V που επιτρέπει την ταχύτατη φόρτιση των οχημάτων σε ταχυφοριστές ισχύος έως και 200 KW. Ακόμα πιο ικανά θα είναι τα ηλεκτρικά pick-up της μάρκας, δεδομένου ότι θα έχουν κυκλώματα 800V για φόρτιση σε μονάδες μέγιστης ισχύος 350 kW.

Μείωση του κόστους

Advertisement

Η GM παράγει της μπαταρίες στο πλαίσιο μιας κοινοπραξίας με την διεθνούς φήμης εταιρεία κατασκευής μπαταριών LG Chem σε εργοστάσιο στο Ohio των ΗΠΑ, στο πλαίσιο μιας επένδυσης που φτάνει τα 2 δισ. ευρώ. Η συνεργασία θα επιτρέψει τη μείωση της τιμής σε λιγότερα από 100 δολάρια ανά kWh, κάτι που θα συμβάλει στην περαιτέρω μείωση του κόστους απόκτησης των ηλεκτρικών της.

Advertisement

Κατώτερη αυτονομία 644 χλμ.

Σύμφωνα με τη General Motors, η κατώτερη αυτονομία των μελλοντικών οχημάτων της θα είναι 644 χλμ., την ίδια ώρα που έχει αναπτύξει τρεις ηλεκτροκινητήρες: Δύο εξ αυτών είναι σύγχρονοι μόνιμου μαγνήτη και αποδίδουν 245 και 347 PS.

Ο πρώτος προορίζεται για τον μπροστινό άξονα, με τον έτερο να μπορεί να τοποθετηθεί και στους δύο. Οι κορυφαίες εκδόσεις, μάλιστα, θα φιλοξενούν δύο ηλεκτρομοτέρ στον πίσω άξονα (και ένα στον εμπρός) χαρίζοντας χαρακτηριστικά τετρακίνησης και συνδυαστική ισχύ που θα ξεπερνά 1.000 άλογα.  Ο τρίτος κινητήρας της GM είναι ασύγχρονος με την ισχύ του να περιορίζεται στα 84 PS.

Οι τρεις ηλεκτροκινητήρες της GM – Στα δεξιά ο ασύγχρονος

Advertisement

Όλα τα μοτέρ μοτέρ θα βρίσκουν εφαρμογή σε μια ευρεία γκάμα οχημάτων, από sports cars έως και μεγάλα pick-up, με κοινό παρονομαστή τη μεγάλη ενεργειακή πυκνότητα και τη βέλτιστη απόδοση.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα ηλεκτρικά της GM, τα ηλεκτρονικά ισχύος και ο μετατροπέας ισχύος θα ενσωματώνονται στη μονάδα κίνησης, για μείωση τόσο της πολυπλοκότητας όσο και του κόστους (δείτε την παρακάτω φωτογραφία).

Το πρώτο όχημα

Το πρώτο όχημα που θα υιοθετεί τη νέα αρχιτεκτονική και τις μπαταρίες Ultium θα είναι το ηλεκτρικό Hummer EV σε έκδοση pick-up που θα λανσαριστεί εντός του επόμενου έτους. Θα παράγει 1.000 ίππους και κάθε τροχός θα εφοδιάζεται με ηλεκτρονικά ελεγχόμενη αερανάρτηση για μεταβολή της απόστασης του οχήματος από το έδαφος βάσει των εκάστοτε συνθηκών.

Στο εσωτερικό έχει δοθεί έμφαση στην ψηφιοποίηση παρουσία μιας μεγάλης οθόνη αφής 13,4’’ στην κεντρική κονσόλα αλλά και ενός ψηφιακού πίνακα οργάνων 12,3’’.

GMC HUMMER EV

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τα γρήγορα… φθηνά της ελληνικής αγοράς
Τα πιο γρήγορα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στον κόσμο
Τα 15 + 1 πιο φθηνά supermini στην Ελλάδα