Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ηλεκτρικό 1 στα 5 νέα αυτοκίνητα στην Ευρώπη!

Ελλάδα 7:07
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ηλεκτρικό 1 στα 5 νέα αυτοκίνητα στην Ευρώπη!

ΝΕΑ

Ηλεκτρικό 1 στα 5 νέα αυτοκίνητα στην Ευρώπη!

ΝΕΑ

Οι σκανδιναβικές χώρες, έχουν την υψηλότερη διείσδυση ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο.

Advertisement
Advertisement

Στην ηλεκτροκίνηση και τα ηλεκτρικά οχήματα ωθεί τους Ευρωπαίους η διογκούμενη ενεργειακή κρίση. Ήδη 1 στα 5 οχήματα που αγοράστηκαν, πανευρωπαϊκά, τους έξι πρώτους μήνες του έτους ήταν ηλεκτρικό.

Η δημοτικότητα των ηλεκτρικών οχημάτων (Electric Vehicles -EVs) στη Γηραιά Ήπειρο αυξάνεται σταδιακά, παρά τα υφιστάμενα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και παρά το γεγονός ότι ο μέσος χρόνος αναμονής για ένα νέο EV εκτείνεται πλέον πέραν από τους εννέα μήνες.

Advertisement
Advertisement

Παρά τις αρρυθμίες στον εφοδιασμό της αγοράς, οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη κινούνται κόντρα στο αρνητικό κλίμα, που επικρατεί γενικότερα στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία. Παρά τις μεγάλες μειώσεις πωλήσεων στη συνολική αγορά επιβατικών αυτοκινήτων σε ολόκληρη την ήπειρο, οι πωλήσεις EVs πέτυχαν αύξηση 9% σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Στην ευρωπαϊκή παραδόθηκαν 1,1 εκατ. ηλεκτρικά οχήματα τους πρώτους έξι μήνες του έτους, αριθμός που αντιπροσωπεύει ένα εντυπωσιακό μερίδιο 20% των συνολικών πωλήσεων από 16% το πρώτο εξάμηνο του 2021.

«Οι ευρωπαϊκές αγορές και κυρίως οι σκανδιναβικές χώρες, έχουν την υψηλότερη διείσδυση ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο και μπορεί να δουν σημάδια κορεσμού της αγοράς έως ότου ξεκινήσει ένα νέο κύμα πωλήσεων» σχολιάζουν οι αναλυτές της εταιρείας ερευνών Canalys σχετικά με το μέλλον των ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη.

Advertisement

«Μαρσάρει» η Κίνα

Η Κίνα αποτελεί τον παγκόσμιο οδηγό της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι περισσότερο από το ¼ των οχημάτων που πωλήθηκαν στη χώρα το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν ηλεκτρικά.

Advertisement

Συνολικά, 2,4 εκατ. ηλεκτρικά οχήματα αγοράστηκαν στην περιοχή το πρώτο εξάμηνο του 2022. Αυτό ισοδυναμεί με το 26% όλων των επιβατικών αυτοκινήτων έναντι μόλις 10% το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Πρακτικά, οι πωλήσεις EVs στην ηπειρωτική Κίνα υπερδιπλασιάστηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2022, με το 57% των παγκόσμιων πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων να γίνεται σε αυτή την περιοχή του πλανήτη. Μάλιστα, η εταιρεία Canalys εκτιμά ότι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στην Κίνα θα ξεπεράσουν τα 5 εκατ. μέχρι τα τέλη του 2022.

Υπολείπεται η Αμερική

Advertisement

Αντίθετα, μόλις το 6% των οχημάτων, που αγοράστηκαν στην Αμερική τους πρώτους έξι μήνες του έτους, ήταν ηλεκτρικό. Στην περιοχή διατέθηκαν μόλις 414.000 EVs τους πρώτους έξι μήνες του έτους, αν και ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 62% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Canalys, οι πωλήσεις EVs, παγκοσμίως, αυξήθηκαν κατά 63% το πρώτο εξάμηνο του 2022: συνολικά, 4,2 εκατ. ηλεκτρικά οχήματα πωλήθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο το εξεταζόμενο διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ποια είναι τα κορυφαία σε πωλήσεις ηλεκτρικά στην Ελλάδα;
Πόσες χιλιάδες ευρώ γλιτώνετε κάθε χρόνο με τέτοιο van;
Πόσα ηλεκτρικά πωλούνται τελικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση;