Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ηλεκτρικά vs Συμβατικά: Ο πόλεμος για μια θέση πάρκινγκ

Ελλάδα 2:52
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ηλεκτρικά vs Συμβατικά: Ο πόλεμος για μια θέση πάρκινγκ

ΝΕΑ

Ηλεκτρικά vs Συμβατικά: Ο πόλεμος για μια θέση πάρκινγκ

ΝΕΑ

Καθώς τα ηλεκτρικά αυξάνονται, δημιουργούνται νέα προβλήματα και προστριβές της καθημερινότητας. Και μια θέση πάρκινγκ μπορεί πλέον να είναι αιτία «πολέμου».

Advertisement
Advertisement

Όσοι κυκλοφορήσαμε αυτές τις γιορτινές ημέρες σε μεγάλα εμπορικά κέντρα και σούπερ-μάρκετ είναι σίγουρο ότι βρεθήκαμε μπροστά στο νέο φαινόμενο που αρχίζει να διαμορφώνεται και στην χώρα μας.

Οι δημόσιοι φορτιστές και οι αντίστοιχες θέσεις για στάθμευση και φόρτιση των ηλεκτρικών έχουν αυξηθεί σημαντικά. Ενώ πριν ένα χρόνο τις αναζητούσαμε εναγωνίως, φέτος ήταν προφανές ότι έχουν πολλαπλασιαστεί σε σημαντικό βαθμό. Και βρίσκονται σχεδόν παντού, έστω και σε μικρούς αριθμούς ακόμα.

Κάτι που βεβαίως είναι θετικό και ευπρόσδεκτο, καθώς και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν πληθύνει. Και οι απαιτήσεις τους για φόρτιση σε δημόσιους χώρους είναι πλέον αισθητά μεγαλύτερες.

Advertisement
Advertisement

Σε μέρες αιχμής όμως, όπως αυτές οι γιορτινές που διανύουμε, παρατηρείται ένα νέο φαινόμενο. Σε κάποια μεγάλα σούπερ-μάρκετ ή σε υπόγεια γκαράζ εμπορικών κέντρων, όπου έχουν τοποθετηθεί πολλοί φορτιστές, τις θέσεις καταλαμβάνουν αυτοκίνητα με θερμικούς κινητήρες.

Η απάντηση, πέρα από την προφανή αδιαφορία -και ενδεχομένως και άγνοια- είναι ότι αφού το πάρκινγκ για τα συμβατικά αυτοκίνητα είναι ασφυκτικά γεμάτο, και στην θέση των ηλεκτρικών δεν υπάρχει κανείς, γιατί να περιμένουμε πότε θα εμφανιστεί -αν εμφανιστεί- ένα ηλεκτρικό και να μην παρκάρει ένα συμβατικό αυτοκίνητο;

Όλες αυτές τις ημέρες γίναμε μάρτυρες δεκάδων τέτοιων περιπτώσεων, όπου ο καθένας αφήνει το αυτοκίνητό του στην θέση φόρτισης, έχοντας εύκολη την δικαιολογία ότι το πάρκινγκ είναι γεμάτο.

Advertisement

Η παρανόηση και η εκ του πονηρού “παρεξήγηση” μεταξύ θέσης φόρτισης και θέσης στάθμευσης και η γενικότερη θολή κατάσταση για το ποιος έχει την ευθύνη της επιτήρησης δημιούργησε ένα πραγματικό πεδίο μάχης, όπου χάνει η κοινή λογική και κερδίζει πάντα αυτός με το ατράνταχτο ελληνικό επιχείρημα “έλα μωρέ πως κάνεις έτσι”.

Advertisement

Το φαινόμενο θα γίνεται πιο έντονο όσο θα αυξάνονται τα ηλεκτρικά και οι θέσεις φόρτισης στους χώρους στάθμευσης. Και η μάχη της ελεύθερης θέσης στον φορτιστή θα γίνεται πιο ασφυκτική, καθώς δεν υπάρχει ούτε ξεκάθαρο πλαίσιο λειτουργίας στους ιδιωτικούς χώρους ούτε και το κοινό είναι ενημερωμένο και ευαισθητοποιημένο για τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται.

Τις ημέρες των εορτών η κατάσταση κυριολεκτικά έχει ξεφύγει, με πολλά παράπονα από όλους και αρκετές φραστικές αψιμαχίες μεταξύ οδηγών στα πάρκινγκ όπου κυριαρχεί η γνωστή ελληνική ευγένεια και η έλλειψη διάθεσης για συνεννόηση.

Εκτός όμως από την μάχη μεταξύ συμβατικών και ηλεκτρικών, υπάρχουν και οι αντίστοιχες αψιμαχίες μεταξύ… φίλιων δυνάμεων. Στους περισσότερους από τους χώρους που περιγράψαμε, οι κάτοχοι των ηλεκτρικών βρίσκουν μία πολύ εύκολη και άνετη θέση για παρκάρισμα, με το πρόσχημα της φόρτισης της μπαταρίας.

Advertisement

Το χειρότερο είναι ότι βλέπεις με τις ώρες παρκαρισμένα σε αυτές τις θέσεις τα ίδια αυτοκίνητα και τον φορτιστή να έχει ολοκληρώσει το έργο του. Κάτι που γίνεται ακόμα πιο προκλητικό όταν στην θέση φόρτισης βρίσκεται ένα plug-in το οποίο είναι προφανές ότι έχει βρει μια άνετη θέση για παρκάρισμα παρά για να εξυπηρετήσει την ανάγκη του για φόρτιση.

Όπως έχουμε γράψει και παλαιότερα, υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες ώστε η συμβίωση ηλεκτρικών και συμβατικών αυτοκινήτων (αλλά και των ηλεκτρικών μεταξύ τους) να είναι όσο πιο απρόσκοπτη γίνεται στην φάση της φόρτισης.

Είναι -ή θα πρέπει να είναι- αυτονόητο ότι η θέση φόρτισης δεν είναι θέση στάθμευσης. Και είναι πολύτιμη για κάποιον άλλον ο οποίος χρειάζεται το ρεύμα για να κινηθεί. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παρκάρει εκεί κάποιο συμβατικό αυτοκίνητο, έστω και με την δικαιολογία ότι το πάρκινγκ είναι ασφυκτικά γεμάτο.

Το ίδιο αφορά και όσους έχουν ηλεκτρικά. Η θέση φόρτισης είναι για να πάρουμε όση ενέργεια χρειαζόμαστε για να μας είναι επαρκής μέχρι την επόμενη προγραμματισμένη φόρτιση.

Είναι εντελώς αντικοινωνικό και αντιδεοντολογικό να περιμένουμε να φορτίσει από το 80% έως 100% πίνοντας το καφεδάκι μας και πηγαίνοντας για χαλαρά ψώνια, την ίδια στιγμή που κάποιος ψάχνει εναγωνίως να βρει ελεύθερο σημείο φόρτισης.

Όποιος με ηλεκτρικό έχει πάρει το ρεύμα που χρειάζεται, θα πρέπει να πάρει το όχημά του και να παρκάρει σε μία άλλη θέση για τα συμβατικά και να απελευθερώσει τον χώρο φόρτισης. Τα περισσότερα ηλεκτρικά έχουν πλέον εφαρμογές που δείχνουν το επίπεδο φόρτισης, οπότε το κλασικό “δεν ήξερα” δεν ισχύει σε αυτή την περίπτωση.

Καλό θα ήταν επίσης αυτές τις δύσκολες ημέρες με πολυκοσμία, όσοι έχουν plug-in υβριδικό να μην εκμεταλλεύονται την ύπαρξη μπαταρίας για να κάνουν δύσκολη την ζωή των υπολοίπων. Μπορούν για αυτές τις λίγες ημέρες να μην φορτίσουν δημόσια και να μην καταλάβουν μία θέση η οποία είναι πολύ πιο απαραίτητη στα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Τις γιορτινές αυτές ημέρες γίναμε μάρτυρες μιας “ζούγκλας” που επικρατεί στους χώρους στάθμευσης σε ώρες αιχμής. Πολλή ένταση, δεκάδες φραστικά επεισόδια και έντονος εκνευρισμός τόσο από τους “ηλεκτρικούς” όσο και από τους “συμβατικούς”, για μία πολύτιμη θέση στον χώρο στάθμευσης.

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ενημέρωση από αρμόδιους φορείς για το καθεστώς λειτουργίας. Ενώ και οι φορτιστές ξεπετάγονται ανά πάσα στιγμή σε κοινόχρηστους χώρους από ιδιώτες και Δήμους χωρίς όμως κανείς -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- να αναλαμβάνει την επιτήρησή τους και την σωστή λειτουργία τους.

Η λύση βέβαια δεν είναι πάντα η αστυνόμευση ή το κατέβασμα των πινακίδων. Πολλά θα μπορούσαν και πρέπει να γίνουν πριν φθάσουμε σε αυτό το σημείο. Και αυτά τα Χριστούγεννα και όσα είδαν τα μάτια μας στους μεγάλους χώρους στάθμευσης μας έδειξαν ότι κάτι πρέπει να γίνει άμεσα. Πριν τα ηλεκτρικά γίνουν ακόμα περισσότερα και ο “πόλεμος” του φορτιστή και της ελεύθερης θέσης πάρκινγκ γίνει μία ακόμα από τις κλασικές ελληνικές αστοχίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Έλληνες και ηλεκτροκίνηση: Οι 12+1 καλοί τρόποι της φόρτισης
Τι ποινές έχεις αν παρκάρεις σε θέση φόρτισης ηλεκτρικών;
Ενεργειακή κρίση: Ερχονται απαγορεύσεις φόρτισης ηλεκτρικών;