Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Έλληνες και ηλεκτροκίνηση: Οι 12+1 καλοί τρόποι της φόρτισης

Ελλάδα 16:08
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Έλληνες και ηλεκτροκίνηση: Οι 12+1 καλοί τρόποι της φόρτισης

ΝΕΑ

Έλληνες και ηλεκτροκίνηση: Οι 12+1 καλοί τρόποι της φόρτισης

ΝΕΑ

Αυτοκίνητα συμβατικά παρκαρισμένα σε χώρους φόρτισης ή ηλεκτρικά «ξεχασμένα» για ώρες στον φορτιστή. Το ατίθασο ελληνικό ταπεραμέντο και οι ανάγκες της δημόσιας φόρτισης αναζητούν μερικούς κανόνες καλής συμπεριφοράς. Ας δούμε τους πιο σημαντικούς.

Advertisement
Advertisement

Και κάπως έτσι ξαφνικά μπήκε στην ζωή μας η ηλεκτροκίνηση. Νέα ήθη και δεδομένα που μας βρήκαν ως συνήθως απροετοίμαστους. Ιδίως στο θέμα της φόρτισης σε δημόσιους χώρους όπου επικρατεί το γνωστό μοτίβο της φυλής «εγώ να βολευτώ και οι υπόλοιποι ας πρόσεχαν».

Καθώς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αρχίζουν και πληθαίνουν, αυξάνονται και τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι οδηγοί από τη μη σωστή και κοινωνικά αποδεκτή χρήση των φορτιστών δημόσιας χρήσης.

Τα ζητήματα που ανακύπτουν είναι πολλά και κυρίως έχουν να κάνουν με την ανυπαρξία κάποιων -έστω άτυπων- κανόνων καλής συμπεριφοράς ή κοινής λογικής, που για τους περισσότερους στην χώρα μας ούτε κοινή είναι ούτε -το χειρότερο- λογική.

Advertisement
Advertisement

Ας δούμε μερικά πράγματα που πρέπει να ακολουθούν όλοι όσοι αποκτήσουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο και βγουν στον πηγαιμό για την Ιθάκη, αντιμέτωποι με τα εμπόδια που φέρνει αυτή η νέα εποχή της αυτοκίνησης, ώστε να φθάσουν στον προορισμό τους.

1. Η φόρτιση δεν είναι για χόρταση. Ένα αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί το χώρο φόρτισης ως θέση στάθμευσης είναι το πιο χαρακτηριστικό θέμα που πρέπει να κατανοήσουν οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών αυτοκινήτων. Ο φορτιστής είναι ένα κοινό “αγαθό” και είναι τεράστια επίδειξη ανευθυνότητας να πιάνει κάποιος έναν χώρο αδιαφορώντας για τους υπόλοιπους.

Advertisement

2. Φορτίζουμε όσο χρειαζόμαστε και ελευθερώνουμε τον φορτιστή το συντομότερο δυνατό. Ξεκινώντας ένα μεγάλο ταξίδι προγραμματίστε τους σταθμούς που θα συναντήσετε. Δεν είναι ανάγκη να περιμένετε να φθάσει στο 100% η μπαταρία και να ταλαιπωρείτε άλλους να σας περιμένουν. Αρκεί μέχρι το 80%. Και στην καλύτερη περίπτωση πάρτε όση αυτονομία χρειάζεστε, 150-200 χιλιόμετρα το πολύ, μέχρι να φτάσετε στον επόμενο φορτιστή.

3. Απελευθερώνουμε τον χώρο φόρτισης αμέσως όταν πάρουμε όση ενέργεια χρειαζόμαστε. Και αν θέλουμε να συνεχίσουμε την στάση μας, παρκάρουμε σε άλλο σημείο. Η γνωστή συνήθεια «να τελειώσω το καφεδάκι μου» ή «ένα τσιγάρο ακόμα» όταν περιμένουν και άλλοι να φορτίσουν είναι παντελώς ανάρμοστη συμπεριφορά. Και θα το καταλάβετε την επόμενη φορά που θα είστε εσείς αυτός που θα περιμένει. Όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν πλέον εφαρμογές ενημέρωσης για την εξέλιξη της φόρτισης και πότε έχει ολοκληρωθεί. Οπότε δικαιολογίες «δεν ήξερα, δεν άκουσα» δεν ισχύουν.

Advertisement

4. Κατανοούμε και βοηθούμε τους οδηγούς που έχουν φθάσει σε μεγάλη ανάγκη φόρτισης. Αν για παράδειγμα έχουμε ένα plug-in υβριδικό, δεν χρειάζεται να εξαντλήσουμε το τρίωρο για μια πλήρη φόρτιση, όταν δίπλα μας ένας με αμιγώς ηλεκτρικό έχει ζωτική ανάγκη το ρεύμα για να μην ξεμείνει στον δρόμο.

5. Μην σας πιάνει το άγχος της φόρτισης μόλις δείτε το 80% στη μπαταρία. Μην ορμάτε σε κάθε φορτιστή που θα βρείτε στην διαδρομή σας για να είστε μονίμως γεμάτοι. Ακόμα και στην Ελλάδα του 2022, με έναν καλό προγραμματισμό, και επικαιροποιημένη ενημέρωση για την ύπαρξη φορτιστών (θα τους βρείτε και στα πιο απίθανα σημεία πλέον), μπορείτε να είστε λίγο πιο χαλαροί. Και να δώσετε την ευκαιρία σε κάποιον που έχει πραγματική ανάγκη να φορτίσει το αυτοκίνητό του.

Advertisement

6. Επιβεβαιώστε ότι φορτίζει κανονικά το όχημά σας. Αφού βάλετε τον φορτιστή μην φύγετε αμέσως. Επιβεβαιώστε ότι το αυτοκίνητό σας φορτίζει κανονικά, με βάση τις προδιαγραφές του φορτιστή και του κατασκευαστή. Θα είναι κρίμα να έχετε ξοδέψει χρόνο και χρήματα σε μία στάση και να μην έχετε ανεφοδιαστεί σε ρεύμα. Και την ίδια στιγμή να έχουν χάσει άδικα χρόνο και οι άλλοι που περιμένουν.

7. Γρήγορη φόρτιση για εκείνους που μπορούν να την αξιοποιήσουν. Προσπαθήστε να μην πιάνετε θέσεις γρήγορης φόρτισης, αν το αυτοκίνητό σας δεν έχει την δυνατότητα να την αξιοποιήσει. Αφήστε τον χώρο για τα πιο σύγχρονα μοντέλα που μπορούν να εξυπηρετηθούν γρηγορότερα σε ένα τέτοιο σημείο φόρτισης. Επίσης, επειδή έχει αρχίσει να δημιουργείται μία “αντιπαλότητα” μεταξύ PHEV και BEV στην χώρα μας, είναι προφανές ότι και τα plug-in έχουν δικαίωμα στην δημόσια φόρτιση. Αρκεί να μην κάνουν κατάχρηση του χρόνου.

8. Φροντίζουμε τον χώρο φόρτισης. Μία αυτονόητη ενέργεια είναι να αφήσουμε τον χώρο φόρτισης καθαρό και τακτοποιημένο, όπως τον βρήκαμε. Χωρίς σκουπίδια και με τα καλώδια ή ότι άλλο υπάρχει στον περιβάλλοντα χώρο στην θέση που πρέπει να είναι. Δηλαδή στην θέση που εμείς οι ίδιοι θα θέλαμε να τα βρούμε όταν φθάνουμε στο σημείο φόρτισης. Όσο περισσότερο φροντίζουμε το δίκτυο φορτιστών, τόσο σε καλύτερη κατάσταση θα βρίσκονται και δεν θα έχουν βλάβες όταν θα τους χρειαστούμε. Ακόμα περισσότερο φροντίζουμε τους δωρεάν φορτιστές των Δήμων και των κρατικών υπηρεσιών, τους οποίους προστατεύουμε όσο μπορούμε και από κακόβουλες ενέργειες.

9. Η ευγένεια είναι ο καλύτερος σύμμαχος σε αυτή την διαδικασία. Αν φθάσετε σε ένα σημείο φόρτισης με σχεδόν άδεια μπαταρία και έχετε μεγάλη ανάγκη να συνεχίσετε, ζητήστε από τους υπόλοιπους οδηγούς να σας επιτρέψουν να πάρετε όσο ρεύμα χρειάζεται για να αποκτήσετε μία επαρκή αυτονομία. Οι καλοί τρόποι δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν και το πιθανότερο είναι κάποιος να σας παραχωρήσει την θέση του (για λίγο βέβαια, και όχι να εξαφανιστείτε με τις ώρες).

10. Μην αποσυνδέετε ποτέ ένα ξένο αυτοκίνητο από τον φορτιστή. Ακόμα και αν έχετε φθάσει στο “αμήν” με κάποιον που έχει καβατζώσει τη θέση φόρτισης ως θέση στάθμευσης που τον βόλεψε, είναι ανεπίτρεπτο να κάνετε μια τέτοια κίνηση. Ένα ευγενικό σημείωμα ίσως τον οδηγήσει να μην το ξανακάνει. Η μόνη περίπτωση που μπορείτε να το κάνετε είναι αν ο ίδιος ο οδηγός έχει αφήσει κάποιο σημείωμα ότι σας το επιτρέπει.

11. Αναζητήστε εφαρμογές που κάνουν πιο εύκολη τη ζωή σας και την ζωή των άλλων. Η εφαρμογή “NeedToCharge” είναι ένα πολύ πρακτικό εργαλείο. Αν για παράδειγμα ένα αυτοκίνητο καταλαμβάνει για αρκετή ώρα έναν χώρο φόρτισης, πληκτρολογείτε την πινακίδα του και ο ιδιοκτήτης του λαμβάνει ένα ευγενικό μήνυμα που τον ειδοποιεί ότι η φόρτιση έχει τελειώσει και ότι περιμένει κάποιος άλλος για να ξεκινήσει τη δική του φόρτιση. Και όλα αυτά ανώνυμα, χωρίς προσωπικά δεδομένα, με ένα απλό SMS.

12. Φροντίζουμε να κρατάμε τον φραστικό “ηλεκτρισμό” χαμηλά απέναντι στις παράλογες συμπεριφορές. Η φόρτιση είναι μία διαδικασία που δεν λειτουργεί με την λογική της κράτησης, αλλά με το όποιος φθάσει πρώτος. Ως λαός δεν φημιζόμαστε για την έφεσή μας στο να σεβόμαστε τα δικαιώματα του άλλου σε μία διαδικασία ουράς ή αναμονής. Η ηλεκτροκίνηση εκ των πραγμάτων σε βάζει σε μία άλλη διαδικασία σκέψης και συμπεριφοράς, εξημερώνει τα ήθη (ελπίζουμε) και αλλάζει το οδηγικό ταπεραμέντο του Έλληνα. Αισιόδοξο; Θα δείξει.

13. Για όλους τους υπόλοιπους οδηγούς συμβατικών αυτοκινήτων. Γνωρίζουμε ότι είναι μία πρόκληση (όπως και οι θέσεις για ΑΜΕΑ), όμως μην κλείνετε σε καμιά περίπτωση (ούτε για τα κλασικά πέντε λεπτάκια…) τις θέσεις φόρτισης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, ακολουθώντας την κουτοπόνηρη τακτική «δεν ξέρω, δεν είδα». Πέρα από την αφαίρεση των πινακίδων και τα σχετικά πρόστιμα που ισχύουν (αλλά σπάνια εφαρμόζονται, φευ), δημιουργείται ένα προηγούμενο που δυσκολεύει την ζωή άλλων ανθρώπων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τι φρενάρει την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα;
Η ηλεκτροκίνηση φέρνει και… απολύσεις!
Τέλος τα αυτοκίνητα βενζίνης-diesel – Πιο φθηνή η ηλεκτροκίνηση!