ΝΕΑ

Ιδού το χρώμα που κάνει το αυτοκίνητό μας άτρωτο στον καύσωνα

Ελλάδα 14:02
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιδού το χρώμα που κάνει το αυτοκίνητό μας άτρωτο στον καύσωνα

ΝΕΑ

Ιδού το χρώμα που κάνει το αυτοκίνητό μας άτρωτο στον καύσωνα

ΝΕΑ

Μέρες καύσωνα και τα αυτοκίνητα κυριολεκτικά βράζουν. Όμως μία νέα μπογιά με το «λευκότερο λευκό» υπόσχεται θαύματα.

Advertisement
Advertisement

Σε μέρες όπως αυτές όπου η χώρα μας αλλά και ολόκληρη η Μεσόγειος βασανίζεται από επίμονους καύσωνες, τα αυτοκίνητα μετατρέπονται σε πραγματικούς θαλάμους βασανιστηρίων, αναπτύσσοντας θερμοκρασίες που φθάνουν έως και τους 80 βαθμούς Κελσίου όπως έχουμε δει εδώ.

Για την αντιμετώπιση αυτών των όλο και πιο συχνών φαινομένων, γίνονται προσπάθειες τόσο από τους κατασκευαστές των αυτοκινήτων όσο και από ανεξάρτητους ερευνητές. Και ένας από αυτούς είναι o Xiulin Ruan, ένας καθηγητής μηχανολογίας στο Πανεπιστήμιο Purdue.

Σε εργασία που έκανε μαζί με τους φοιτητές του, κατάφεραν να κατασκευάσουν ένα χρώμα τόσο λευκό που αντανακλά το 98,1% της ηλιακής ακτινοβολίας.

Advertisement
Advertisement

Μάλιστα το υλικό αυτό έχει και ψυκτικό αποτέλεσμα και μπορεί, σύμφωνα με τους εμπνευστές του, να βοηθήσει και στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Αυτή η λευκή βαφή εκπέμπει περισσότερη υπέρυθρη θερμότητα από όση απορροφά. Το χρώμα διαθέτει διάφορα μεγέθη σωματιδίων θειικού βαρίου που διασκορπίζουν διαφορετικά μήκη κύματος της ηλιακής ακτινοβολίας.

Αυτό σημαίνει ότι καταφέρνει επίσης να ψύχει μια επιφάνεια και να την φέρνει κάτω από την θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Advertisement

Σε πειράματα που έχουν γίνει, φάνηκε ότι αυτό το χρώμα μπορεί να ψύχει μία επιφάνεια κατά 4,4 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με το περιβάλλον κάτω από τον καυτό ήλιο του μεσημεριού.

Τη νύχτα το όφελος είναι ακόμα μεγαλύτερο, καθώς αυτό το πολύ λευκό υλικό μπορεί να κατεβάσει την θερμοκρασία του αυτοκινήτου έως και 10 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερα.

Advertisement

Η λευκή αυτή βαφή έχει καταγραφεί ήδη στο βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες, ενώ όπως αναφέρουν οι εμπνευστές του, πολύ σύντομα θα είναι διαθέσιμη και για αυτοκίνητα, σε μία ελαφρά διαφορετική μορφή ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί από τις εταιρίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Σε πόση ώρα το αυτοκίνητο γίνεται… φούρνος; (+video)
Ηλεκτρικό αυτοκίνητο vs καύσωνας: Τι μπορεί να συμβεί
Πως ο καύσωνας επηρεάζει τα λάστιχα του αυτοκινήτου μας

 

Advertisement