Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η Volvo ξεκίνησε δοκιμές σε φορτηγά υδρογόνου (+video)

Ελλάδα 21:50
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η Volvo ξεκίνησε δοκιμές σε φορτηγά υδρογόνου (+video)

ΝΕΑ

Η Volvo ξεκίνησε δοκιμές σε φορτηγά υδρογόνου (+video)

ΝΕΑ

Η Volvo συνεχίζει να πιέζει τις εξελίξεις στη βιωσιμότητας επενδύοντας και στο υδρογόνο.

Advertisement
Advertisement

Η Σουηδία είναι από τις χώρες που έχουν αγκαλιάσει σε πολλαπλά επίπεδα τις προσπάθειες για ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Το ίδιο μονοπάτι ακολουθούν και οι αυτοκινητοβιομηχανίες της με την Volvo να επενδύει δυναμικά προς όλα τα «πράσινα» μέτωπα όπως την ηλεκτροκίνηση, τα ανακυκλώσιμα υλικά και το υδρογόνο.

Ιδιαίτερα στο υδρογόνο, η Volvo ετοιμάζει σημαντικά πράγματα καθώς ξεκίνησε δοκιμές σε δημόσιους δρόμους στην γκάμα των φορτηγών της. Μάλιστα η σουηδική μάρκα θέλησε να βάλει δύσκολα στα φορτηγά υδρογόνου της καθώς η διαδρομή που επέλεξε να κάνει τις δοκιμές ήταν σε συνθήκες ψύχους, πάγου και χιονιού. Όπως είναι γνωστό, το υγρό υδρογόνο είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο και επιθετικό καύσιμο το οποίο απαιτεί αυστηρούς κανόνες αποθήκευσης προκειμένου να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Advertisement
Advertisement

Για να δοκιμαστεί λοιπόν σε δύσκολες συνθήκες τα φορτηγά της Volvo ακολούθησαν ένα δύσκολο μονοπάτι για να βγουν και τα σωστά συμπεράσματα. Τα πρωτότυπα φορτηγά είναι εξοπλισμένα με δύο κυψέλες υδρογόνου οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να παράξουν 300 kW ηλεκτρικής ενέργειας. Οι κυψέλες αναλαμβάνουν να μεταφέρουν την ενέργεια τους ηλεκτροκινητήρες οι οποίοι με τη σειρά τους δίνουν κίνηση στους τροχούς του φορτηγού. Όλα τα παραπάνω πραγματοποιούνται με μοναδικό στοιχείο εκπομπών να είναι το… νερό!

Οι κυψέλες υδρογόνου, εκτός από αμιγώς ηλεκτρικά φορτηγά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμο και σε βενζινοκινητήρες και πετρελαιοκινητήρες. Η διαφορά είναι ότι αντί να έχουμε ηλεκτρόλυση για να παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια, υπάρχει αντίδραση με οξυγόνο για να δημιουργηθεί η πολυπόθητη ανάφλεξη μέσα στον θάλαμο καύσης. Όπως και να έχει, η δεύτερη φάση των δοκιμών της Volvo στέφθηκε με επιτυχία και πλέον η εταιρεία έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στο να ξεκινήσει την παραγωγή της νέας γενιάς φορτηγών της.

Advertisement

Βίντεο των δοκιμών της Volvo.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το Volvo EX30 είναι καθ’ όδον (+video)
Γιατί να περιμένεις το μικρό και φθηνό ηλεκτρικό Volvo;
Η Volvo Car Hellas στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών