Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η Volvo κατασκεύασε το κορυφαίο ενεργειακά φορτηγό

Ελλάδα 2:07
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η Volvo κατασκεύασε το κορυφαίο ενεργειακά φορτηγό

ΝΕΑ

Η Volvo κατασκεύασε το κορυφαίο ενεργειακά φορτηγό

ΝΕΑ

Η Volvo κέρδισε το στοίχημα της ενεργειακής αποτελεσματικότητας κατασκευάζοντας το SuperTruck 2.

Advertisement
Advertisement

Πίσω στο 2016 η Volvo δέχτηκε την πρόκληση του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ να κατασκευάσει ένα φορτηγό το οποίο θα είχε διπλάσια ενεργειακή αποτελεσματικότητα σε σχέση με ένα συμβατικό φορτηγό. Οι Σουηδοί ξεκίνησαν να δουλεύουν πάνω στο project SuperTruck 2 χρησιμοποιώντας ως βάση ένα δικό τους φορτηγό του 2009.

Το 2023 ήρθε η ώρα η Volvo να αποκαλύψει το αποτέλεσμα της δουλειάς παρουσιάζοντας ένα φουτουριστικό και άκρως αποτελεσματικό φορτηγό. Η εταιρεία με το SuperTruck 2 κατάφερε όχι μόνο να κάνει 100% πιο αποτελεσματικό ενεργειακά το φορτηγό της, αλλά να ξεπεράσει αυτό το ορόσημο σκαρφαλώνοντας στο 134% σε σχέση με ένα συμβατικό φορτηγό.

Advertisement
Advertisement

Για να το πετύχει αυτό βασίστηκε κυρίως στην αεροδυναμική μελέτη του φορτηγού. Το SuperTruck 2 στο εμπρός μέρος έχει μικρότερη μάσκα, έχει στρογγυλεμένες επιφάνειες, ενώ το παρμπρίζ της καμπίνας είναι γυάλινο ενιαίο. Όλα τα κινούμενα μέρη είναι καλυμμένα από προστατευτικά, ενώ το πίσω μέρος του τράκτωρα μαζεύεται προς τα μέσα ακολουθώντας την τεχνική των σκαφών θαλάσσης.

Όλα αυτά έχουν βοηθήσει στο να μειωθεί η αεροδυναμική αντίσταση κατά 50% σε σχέση με το φορτηγό του 2009. Ακόμα ένα στοιχείο που βοήθησε πολύ είναι η μείωση του βάρους με διαφορετικά υλικά, η καμπίνα επίσης μίκρυνε και αφαιρέθηκαν εξαρτήματα τα οποία ήταν περιττά από το εσωτερικό.

Advertisement

Το Volvo SuperTruck 2 χρησιμοποιεί ένα υβριδικό σύστημα μετάδοσης 48V το οποίο δίνει ενέργεια σε πολλά λειτουργικά συστήματα του φορτηγού. Η Volvo αναφέρει ότι το πρωτότυπο φορτηγό της παρότι είναι πειραματικό, δοκιμάστηκε σε πραγματικές συνθήκες και συλλέχθηκαν πολύτιμες πληροφορίες για τα μελλοντικά της σχέδια.

Το εντυπωσιακό φορτηγό θα παρουσιαστεί στην έκθεση American Trucking Association 2023 Management Conference & Exhibition στο Τέξας μαζί με το καινούριο αμιγώς ηλεκτρικό 6×2 Day Cab Tractor της Volvo που έχει αυτονομία 442 χιλιόμετρα, μπαταρία 565 kWh, ισχύ 455 ίππους και ροπή 5.492 Nm.

Advertisement

Το πρωτότυπο φορτηγό της Volvo.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το Volvo EX30 έχει επιδόσεις supercar!
Σημαντική αύξηση πωλήσεων για την Volvo
Έτσι θα είναι το πολυτελές πολυμορφικό της Volvo

Advertisement