Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Η Renault εξετάζει τις εναλλάξιμες μπαταρίες

Ελλάδα 13:03
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η Renault εξετάζει τις εναλλάξιμες μπαταρίες

Mobility

Η Renault εξετάζει τις εναλλάξιμες μπαταρίες

Mobility

Ο Luca de Meo, Διευθύνων Σύμβουλος της Renault από τον Ιούλιο του 2020, είναι προφανώς εμπνευσμένος από την κινεζική start-up ηλεκτρικών αυτοκινήτων Nio, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει να κατασκευάζει σταθμούς ανταλλαγής μπαταριών στη Νορβηγία.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με μια αναφορά των μέσων ενημέρωσης, το αφεντικό της Renault εξετάζει τη δομή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων με δυνατότητα εναλλαγής μπαταριών.

Οι Financial Times ανέφεραν πως ο επικεφαλής της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας ανέθεσε στους μηχανικούς της εταιρείας να βρουν μια λύση βασισμένη σε ένα concept που η Renault είχε παρουσιάσει πριν από δέκα περίπου χρόνια. Αυτό που είχε παρουσιαστεί τότε, ήταν μια ηλεκτρική έκδοση του Fluence (ή πιο πρόσφατα στο πρωτότυπο Morphoz) με μπαταρία που θα μπορούσε να αντικατασταθεί σε σταθμούς αλλαγής μπαταρίας, μιας άλλης start-up εκείνης της εποχής, της Better Place.

Η Better Place ιδρύθηκε το 2007 από τον Ισραηλινό επιχειρηματία στον τομέα των ηλεκτρονικών υπολογιστών, Shai Agassi και συγκέντρωσε 850 εκατομμύρια από διάφορους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης και της Renault.

Advertisement
Advertisement

Ωστόσο, η ιδέα δεν προχώρησε. Ο Agassi αποσύρθηκε και το 2013 η Better Place υπέβαλλε αίτηση πτώχευσης. Η ιδέα της αντικατάστασης των μπαταριών όμως, φαίνεται πως συνεχίζει να απασχολεί και όπως φαίνεται από τις προθέσεις της Nio, είναι έτοιμη να κάνει ντεμπούτο σε πραγματικές συνθήκες.

Η Nio τον Απρίλιο ανακοίνωσε πως σύντομα θα λειτουργούν 190 σταθμοί «ανταλλαγής ισχύος» στην Κίνα, ενώ για την Ευρώπη, οι τέσσερις πρώτοι τέτοιοι σταθμοί είναι προγραμματισμένοι να ολοκληρωθούν μέσα στο 2021 στη Νορβηγία. Η επιλογή της Νορβηγίας, φυσικά και δεν είναι τυχαία, μια και εκεί θα κάνει ντεμπούτο επί Ευρωπαϊκού εδάφους και το Nio ES8.

Advertisement

Στη Renault, οι ανταλλάξιμες μπαταρίες εμφανίστηκαν ξανά στις αρχές του 2020 – στο πρωτότυπο Morphoz. Το ηλεκτρικό SUV χαρακτηρίζεται από ένα επεκτάσιμο μεταξόνιο, το οποίο θα δημιουργεί χώρο για τοποθέτηση μεγαλύτερης μπαταρίας.

Advertisement

Ο De Meo ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες πως, «η αντικατάσταση της μπαταρίας μπορεί να εφαρμοστεί σε ορισμένα αυτοκίνητα. Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα κάτι συγκεκριμένο αλλά προσωπικά νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αυτόματη αλλαγή μπαταρίας σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα; (+video)
Το ηλεκτρικό μέλλον της Renault
Πόσο πιο ακριβά θα γίνουν τα super mini;

Advertisement